‘Ziyech-constructie’ in voetballerij? “Een herenakkoord kan wél”

Foto: ‘Ziyech-constructie’ in voetballerij? “Een herenakkoord kan wél”

De nationale competities gaan in overleg met de overkoepelende federaties onderzoeken of het mogelijk is om tijdelijke dispensatie toe te staan in het transferreglement. Dat zou betekenen dat contracten die op 30 juni aflopen voortgezet worden totdat het seizoen is afgelopen.

VVCS-directeur Louis Everard zegt dit hersenspinsel ‘heel goed’ te begrijpen. “De FIFA zal dit moeilijk kunnen verplichten, maar kan via een tijdelijke aanpassing in de regelgeving wel faciliteren dat de mogelijkheid er komt. Het initiatief zal van de FIFA moeten komen. Je kan dit niet per land gaan regelen, want dan wordt het een chaos”, zo laat hij weten aan Voetbal International.

Directeur Ko Andriessen van ProProf denkt dat het arbeidsrechtelijk gezien ‘niet mogelijk’ is om zo’n verplichting toe te passen. “Wat wél zou kunnen, is een herenakkoord. Zo gaat het ook vaak als een speler in de zomer wordt verkocht. Die traint dan in juni al mee met zijn nieuwe club, terwijl hij nog tot 1 juli bij zijn oude club onder contract staat. Om een concreet voorbeeld te geven: Hakim Ziyech zou in de normale situatie in juni de voorbereiding niet beginnen bij Ajax maar bij Chelsea, terwijl zijn contract daar pas in juli ingaat.”

“Op die manier zou je het ook een keer kunnen omdraaien. Niet wat eerder weg, maar iets langer blijven. Het is niet verboden creatief te zijn. Dit kan echter alleen als clubs en spelers dat samen afspreken. De FIFA kan dat nooit bindend opleggen”, aldus Andriessen.

Een goed idee?

  • Ja
  • Nee
82+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie