Ajax scoort drie keer in zeven minuten en is weer koploper

Ajax heeft zaterdagavond eindelijk weer eens zelfvertrouwen getankt. Aan de crisissfeer is voorlopig een einde gekomen dankzij een 1-3 overwinning op het veld van sc Heerenveen.

In het Abe Lenstra Stadion was voor rust duidelijk dat de topvorm nog ontbreekt bij Ajax. Veelzeggend was de ruzie vlak voor rust tussen aanvoerder Dusan Tadic en Sergiño Dest, die zelfs met de koppen tegen elkaar stonden. De Servische aanvaller gaf zijn jonge teamgenoot een uitbrander.

Ajax speelde een povere eerste helft in Friesland. De Amsterdammers kregen wel een paar mogelijkheden om tot scoren te komen, maar doelman Filip Bednarek hield Dusan Tadic van scoren af. Even later wist de Pool ook Lassina Traoré af te stoppen na een kiezelharde kopbal.

Heerenveen kreeg evenwel de beste kansen voor rust. Alen Halilovic had de 1-0 zelfs voor het intikken, maar op onbegrijpelijke wijze slaagde de huurling van AC Milan daar niet in. Ook Chidera Ejuke liet twee enorme kansen onbenut en Hicham Faik plaatste een vrije trap maar net naast.

Waar Heerenveen voor rust minstens gelijkwaardig bleek, daar ging het na rust plotseling heel snel. Faik ging hopeloos in de fout bij de openingstreffer van Ajax. De Heerenveen-aanvoerder dacht een aanval onschadelijk te maken, maar dropte de bal bij de meegelopen Tadic en hij maakte het oog in oog met Bednarek koeltjes af: 0-1.

Ajax liep in de minuten daarna zelfs uit naar een 0-3 voorsprong in Friesland. Opnieuw Tadic verdubbelde de marge door een verlengde hoekschop bij de tweede paal binnen te werken en Quincy Promes kegelde zelfs de derde treffer van Ajax binnen. Mitchell van Bergen scoorde nog wel tegen, fraai zelfs, maar Ajax kwam niet echt meer in de problemen.

Scoreverloop: 0-1 (57′) Dusan Tadic, 0-2 (60′) Dusan Tadic, 0-3 (63′) Quincy Promes, 1-3 (67′) Mitchell van Bergen