Van Marwijk spreekt bewondering uit voor Guardiola en Simeone

Foto: Van Marwijk spreekt bewondering uit voor Guardiola en Simeone

Bert van Marwijk heeft veel bewondering voor Josep Guardiola van Manchester City en Diego Simeone van Atlético Madrid. In zijn column in De Telegraaf onthult hij waarom de beide Spanjaarden absolute topcoaches zijn.

De voormalige bondscoach van het Nederlands elftal schrijft: “Het zijn topcoaches die een verschillende visie hebben over hoe ze hun ploeg willen laten spelen, maar die ik toch allebei bewonder. Bij zowel Pep Guardiola als Diego Simeone weet je namelijk precies wat je krijgt. Wanneer die twee morgen een andere ploeg dan Manchester City of Atletico Madrid zouden trainen, zou je meteen de hand van de trainer terugzien in het spel van dat elftal. Het bewijst dat het coaches zijn met een heldere visie hoe ze willen spelen en daarnaast ook in staat zijn om met die visie hun ploeg te laten overtuigen.”

Van Marwijk gaat verder: “Zij slagen er altijd in om de spelers te laten doen wat zij precies willen. Dat laatste is een eigenschap die het verschil maakt tussen een gewone trainer en een topcoach. Veel coaches kunnen namelijk naar buiten toe prima verwoorden wat hun visie op voetbal is, maar in de praktijk zijn er maar weinig die het kunnen waarmaken op het veld.”

Waar heeft dat precies mee te maken? “Met communicatie. Hoe breng je het over, hoe maak je het duidelijk, grijp je op de goede momenten in? Daarnaast is een andere factor belangrijk. Hoe ga je om met de druk en de omstandigheden. Hoe stevig sta je in je schoenen wanneer je kritiek krijgt? Wat doe je wanneer de clubleiding je na een nederlaag goed bedoelde adviezen meegeeft om de speelwijze te veranderen en wat doe je wanneer de pers je aanvalt of wanneer spelers hun twijfels uitspreken?”

Wie vind jij beter?

  • Guardiola
  • Simeone
35+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie