SN Spelersrapport: Ajax scoort diepe onvoldoendes

Foto: SN Spelersrapport: Ajax scoort diepe onvoldoendes

Ajax heeft op donderdagavond met 2-0 verloren van Getafe in de Europa League. Het viel zeker niet mee wat de Amsterdammers lieten zien in Spanje. Het was opvallend dat juist de offensief ingestelde spelers van de nummer één van de Eredivisie het lieten afweten, de voetballers die Ajax in de regel zijn gezicht geven, of behoren te geven dan: zij scoren diepe onvoldoendes in het SN Spelersrapport.

Bruno Varela – 6

Hoe je het ook wendt of keert: doet André Onana niet mee bij Ajax, dan hebben de Amsterdammers een behoorlijk groot probleem. Varela blunderde een paar keer opzichtig in het Keuken Kampioen Divisie-duel tussen Jong FC Utrecht en Jong Ajax (7-2) en maakte ook tegen Getafe een onzekere indruk. De Portugees trad een paar keer handelend op, maar toch was het ook billenknijpen als hij een keer aan de bal was. Het was minder dramatisch dan vooraf gevreesd, maar toch is het te hopen dat directeur spelerszaken Marc Overmars een goede vervanger op de kop tikt als Onana er in de zomer voor kiest om de Johan Cruijff ArenA te verlaten.

Sergiño Dest – 5

Dest droeg opbouwend wel weer zijn steentje bij, maar had het verdedigend gezien behoorlijk lastig met Marc Cucarella, die de, toch behoorlijk snelle Amerikaan, er een paar keer uitliep. De rechtsback van Ajax speelde niet zo’n hele opvallende wedstrijd, maar is altijd nog een zekerdere factor dan Noussair Mazraoui, die er vanwege een blessure niet bij was in het Coliseum Alfonso Pérez.

Daley Blind – 7

Blind ging in de Champions League-thuiswedstrijd tegen Valencia plotseling naar de grond en bleek met een ontstoken hartspier te kampen, waardoor hij geruime tijd toe moest kijken. Tegen Vitesse en RKC Waalwijk maakte de international van het Nederlands elftal al speelminuten als invaller en in de Europa League mocht hij weer vanaf minuut één beginnen; sowieso reden voor een feestje natuurlijk. De ervaren centrumverdediger speelde alsof hij nooit weggeweest was en is gewoonweg ontzettend belangrijk voor de ploeg van oefenmeester Erik ten Hag.


Edson Álvarez – 5

Álvarez werd door Ajax binnengehaald als zijnde de opvolger van de naar Juventus vertrokken Matthijs de Ligt, maar kwam vervolgens alleen maar in actie als verdedigende middenvelder. Tegen Getafe stond de Mexicaan naast Blind, maar wisselde hij zo nu en dan van positie met Lisandro Martínez. Álvarez maakte geen geweldige indruk in Getafe, maar ook weer geen dramatische. Toch mag je meer verwachten van een speler die liefst 15 miljoen euro kostte.

Nicolás Tagliafico – 6

Tagliafico gaat altijd voorop in de strijd en dat was tegen Getafe niet anders. De Argentijn kwam vaak mee op en deed dat in principe beter dan Dest. Hij scoort elke wedstrijd weer een voldoende, maar was aan het begin van dit seizoen veel prominenter aanwezig dan nu het geval is. Tagliafico kreeg een gele kaart, waardoor de return aan zijn neus voorbijgaat.

Lisandro Martínez – 5

Voor Martínez geldt hetzelfde als voor Tagliafico; hij voorziet het team van Ten Hag van wat broodnodig gif. Bij de 1-0 van Deyverson stond de multifunctionele Ajacied lucht te dekken, al werd hij ook niet echt geholpen door zijn teamgenoten, die een paar stappen te laat kwamen.



Donny van de Beek – 4

Wat is er met Van de Beek aan de hand? Hij steekt al een tijdje niet in blakende vorm, maar tegen Getafe deed hij werkelijk alles fout wat hij maar fout kon doen. De bal sprong een paar keer van zijn voet op een manier die we niet van hem gewend zijn, en bij veel aanvallen was de middenvelder gewoonweg een dissonant aan de kant van Ajax…

Hakim Ziyech – 3

Ziyech komt natuurlijk terug van een blessure en dus is het ook wel logisch dat hij zijn topvorm nog niet te pakken heeft, maar in het Coliseum Alfonso Pérez viel de Marokkaan wel heel erg vaak in negatieve zin op. De technicus wond zich een paar keer flink op en kon duidelijk moeilijk omgaan met het irritante spel van Getafe, meer dan eens kwam hij vloekend en tierend in beeld. Soms probeerde Ziyech zelfs een mannetje uit te spelen ter hoogte van zijn eigen verdediging. Dit ging dan fout, waarmee hij zijn medespelers ernstig in de verlegenheid bracht.

Dusan Tadic – 3

Vorig seizoen speelde Tadic werkelijk waar geweldig, maar dit voetbaljaar is hij stukken minder beslissend. Ook tegen Getafe maakte de Serviër bij tijd en wijle een verloren indruk, hij kwam maar weinig aan de bal en als hij het leer dan eens ontving, deed hij er niets goeds mee. Het spel van Tadic moet Ten Hag toch ook wel zorgen baren, want van je aanvoerder, en zeker iemand met de ervaring van de oud-speler van onder meer het Engelse Southampton, mag je meer verwachten. Leefde hij een jaar geleden boven zijn stand?

Lassina Traoré – 4

Het gaat te ver om van een negentienjarige Europa League-debutant te verwachten dat hij de kastanjes voor je uit het vuur sleept, maar Traoré was tegen Getafe al helemaal onzichtbaar. Nou was de aanvoer die hij kreeg vanuit het middenveld natuurlijk ook niet bepaald goed en had hij wel wat meer geholpen kunnen worden. De spits uit Burkina Faso had zich ongetwijfeld wat anders voorgesteld van zijn eerste Europese topwedstrijd.


Ryan Babel – 3

Aan het einde van de eerste seizoenshelft had Ajax te maken met dusdanig veel blessureleed dat Overmars Babel op huurbasis ophaalde bij Galatasaray. Vooralsnog kun je zijn inbreng bij de Amsterdammers echter niet bepaald spectaculair of zelfs positief noemen. Van een vaste Oranje-international verwacht je toch dat hij het team soms bij de hand neemt, maar dat deed de linksvoor in Getafe zéker niet. Hij was, net als de andere offensief ingestelde spelers van Ajax, onzichtbaar.

Invallers: Perr Schuurs 5 (deed het aanvankelijk wel aardig, maar leed in de slotfase balverlies en was dus de oorzaak van de 2-0), Klaas-Jan Huntelaar 6 (maakte voorin meer oorlog dan Traoré).

Ben jij het eens met deze cijfers

  • Ik wel
  • Ik niet
640+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:11
21+
Last van schouders: Vitesse mag seizoen afmaken
19:50
60+
‘Feyenoord bijna rond met KKD-smaakmaker, verlenging aanstaande’
19:30
82+
Bergwijn reageert op kwade Ajax-fans: ‘Ik ben blij dat…’
19:15
204+
Geflopte Ajacied na dramatisch duel uit selectie gezet
18:50
102+
Ajax-supporters roepen rvc in brief op om Kroes te behouden
18:30
0+
Volendam-aanvaller bedreigd en racistisch bejegend na tumultueus weekend
18:10
123+
‘Strik gaat om PSV’er bij vijftig of zestig miljoen’
17:50
183+
Gio vol lof over Ajax-kandidaat: “Hij maakt spelers beter”
17:31
119+
‘Barça veegt bod van 60 miljoen van tafel’
17:11
92+
Wereldsterren in actie bij Ajax Legends tegen BIF All Stars: wedstrijd met fraai doel
17:00
230+
Machtsstrijd in Amsterdam: hoe Ajax volledig stuurloos is
16:50
111+
‘Enorme domper voor Donyell Malen’
16:30
94+
Guardiola in zijn nopjes met ‘geweldig nieuws’ voor Real-clash
16:10
47+
Tuchel verklapt speelkansen De Ligt en Mazraoui in CL-kraker
15:50
121+
‘Man United schrikt zich rot van vraagprijs oud-PSV’er’
15:31
166+
‘Oranje-international vernachelt carrière door verkeerde keuzes’
15:14
76+
Werder Bremen zet middenvelder uit selectie na weigeren reserverol
15:11
92+
‘Eredivisionist bemoeit zich met strijd om Kruys’
14:58
149+
FOTO: Ajacied Brobbey met ontbloot torso op cover Men’s Health
14:44
176+
Kieft hekelt Ajax-soap: “Dan ben je heel ver afgezakt”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie