Ajax en AZ kunnen het Nederlands voetbal helpen in coëfficiëntenstrijd

Foto: Ajax en AZ kunnen het Nederlands voetbal helpen in coëfficiëntenstrijd

Ajax en AZ zijn nog de enige Nederlandse ploegen over in Europa. De huidige nummer 1 en 2 van de Eredivisie kunnen Nederland een dienst bewijzen door komende weken genoeg punten te verzamelen voor de gewilde plek in de top-10 van de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Voetbal International volgt de coëfficiëntenstrijd op de voet en schreef het volgende: Aan de vooravond van Getafe – Ajax en AZ – LASK Linz bekleedt Nederland de negende positie op de lijst die bepaalt hoeveel Europese tickets elk land krijgt.

Houdt de Eredivisie deze plek vast of zakt het een plaatsje, dan mag de kampioen van 2020/21 rechtstreeks de Champions League in. Bij een elfde positie is dat zeer waarschijnlijk ook zo, maar dan moet de Champions League-winnaar van 2021 zich ook via de eigen competitie kwalificeren voor het elitetoernooi. In die wachtkamer zit de landskampioen van 2020.

Nederland heeft een geruststellende voorsprong van ruim twee punten op nummer elf Turkije, dat alleen nog met Istanbul Basaksehir in de race is. De club van Eljero Elia neemt het in de zestiende finale van de Europa League op tegen Sporting Portugal. Zowel de Eredivisie als de Süper Lig krijgt 0,4 punt bijgeschreven voor elke zege.

Ook nummer tien Oekraïne telt nog maar één Europese deelnemer: Shakhtar Donetsk, dat aantreedt tegen Benfica in de Europa League. De Oost-Europeanen hebben ruim 1,6 punt minder dan Nederland.

 

Het moet met andere woorden wel heel gek lopen wil Nederland dit seizoen wegvallen uit de toptien. Verder stijgen wordt op korte termijn echter ook een lastig verhaal. België heeft ruim twee punten meer en is nog met zowel Club Brugge (tegen Manchester United) als AA Gent (tegen AS Roma) actief.

Handhaaft Nederland zich in de top-10?

  • Ja, makkie
  • Ik vrees het ergste…
199+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie