Analyse: is de trainersloopbaan van Verbeek geflopt?

Foto: Analyse: is de trainersloopbaan van Verbeek geflopt?

Gertjan Verbeek is afgelopen maandag op straat gezet door FC Twente. De noodlijdende eredivisionist verwijt hem de aanhoudende sportieve malaise alsmede een gebrek aan chemie met de spelersgroep. Volgens critici is zijn trainersloopbaan op topniveau nu wel klaar, maar is dat ook zo? SoccerNews.nl nam zijn carrière tot nu toe onder de loep.

'Goede rechterhand' van Foppe

Verbeek was als voetballer van sc Heerenveen al bezig met het trainersvak door zich bezig te houden met de jeugdopleiding. De geboren Deventenaar ontwikkelde zich snel in Friesland, waar Foppe de Haan voldoende potentie zag om hem als assistent-trainer bij de hoofdmacht te halen. Diens leermeester noemde hem in 2001 'een goede rechterhand'. "We hebben hier dingen ontwikkeld waardoor we van de zestiende plaats van de Eerste Divisie tot de Champions League zijn gegroeid", zei Verbeek destijds zelf in de Leeuwarder Courant.

Vertrouwen in Almelo

Verbeek maakte in Heerenveen kenbaar dat hij op termijn op eigen benen wilde staan als trainer. De invitatie van Heracles Almelo in 2001 kwam dan ook als geroepen. Als nieuwkomer had Verbeek direct al een duidelijke koers in gedachten. "Het ging soms hard tegen hard. Gertjan is iemand die een leider accepteert als die capaciteiten heeft. Dat had hij met Riemer (Van der Velde, red.) en met mij ook. We kwamen er altijd uit. Hij eist prestaties, maar als je zijn respect afdwingt, is het goed", oordeelde toenmalig voorzitter Jan Smit in TC/Tubantia. Het bleek succesvol, want Heracles klom onder zijn leiding op naar plek vier. Zijn opvolger Peter Bosz zette vervolgens de kers op de taart in de vorm van promotie naar de Eredivisie.Succesverhaal in Heerenveen

Na drie seizoenen had Verbeek zelf ook voor die route kunnen kiezen, ware het niet dat zijn droombaan vrij kwam: hoofdtrainer van sc Heerenveen. Na zijn vertrek uit Friesland lag het al voor de hand dat hij op termijn terug zou gaan om het stokje over te nemen van De Haan. Het opvolgen van een clubicoon kent doorgaans een hoge moeilijkheidsgraad, maar Verbeek had er ogenschijnlijk geen moeite mee. Heerenveen kwalificeerde zich vier jaar op rij voor de UEFA Cup en overwinterde zelfs tweemaal in dat toernooi. Zelfs zijn illustere voorganger kon hem dat niet nazeggen.

In het seizoen 2007-2008 kwam de leiding van sc Heerenveen desondanks tot de conclusie dat het beter zou zijn om met een nieuw gezicht aan de slag te gaan. Zijn Noorse opvolger Trond Sollied won de eerste hoofdprijs uit de clubgeschiedenis, maar veel supporters praten tien jaar later nog steeds over dat laatste seizoen onder Verbeek. Hij wist echt een voetbalmachine neer te zetten in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen maakte als nummer vijf van de Eredivisie maar liefst 88 competitiedoelpunten. Ter vergelijking: PSV werd landskampioen met 65 treffers...

Met applaus weg uit De Kuip

Feyenoord was in die tijd alleen nog qua naam en entourage een topclub in Nederland. De Rotterdammers hadden dringend behoefte aan vernieuwing en daarbij koos men voor Verbeek. Ook in De Kuip ging hij vol goede moed aan de slag, maar ditmaal stuitte hij naar eigen zeggen op serieuze weerstand van de overige vijf procent. "Met 95 procent van de mensen heb ik geen problemen gehad. Maar met een aantal anderen had ik een relatie waar nogal wat druk op stond. Dat kan ik niet ontkennen, en dat heeft me de kop gekost, samen met de teleurstellende resultaten. En daar is de trainer nu eenmaal eindverantwoordelijk voor", vertelde hij later aan HP/De Tijd.Gezien de resultaten van Feyenoord lag het voor de hand om Verbeek als kop-van-jut aan te wijzen, maar een deel van de trouwe achterban geloofde wél in zijn visie. Na de bekendmaking van het ontslag protesteerden een groep supporters bij De Kuip met teksten als 'Gertjan moet blijven'. In de daaropvolgende wedstrijd, nota bene in Heerenveen, werd de spelersgroep juist uitgekotst. Een pikant detail: in de jaren erna kwam Feyenoord er juist bovenop door te kiezen voor een frisse en jonge groep, één van diens belangrijkste wensen.

Revanche met uitzonderlijk sterk seizoen

Na zijn ontslag bij Feyenoord kreeg Verbeek steun van een oude bekende: Heracles. De oefenmeester werd voor de tweede keer aangesteld als eindverantwoordelijke in Almelo. Dat bleek een wijs besluit, want er werd een uitzonderlijk hoog puntenaantal neergezet met Bas Dost als dé uitblinker: 56. In de play-offs ging de Europese droom weliswaar op sneue wijze in rook op door toedoen van Roda JC, maar oud-voorzitter Jan Smit was hem eerder dit jaar nóg dankbaar.  In De Telegraaf zei hij: "Hij heeft als vroegere Heracles-trainer een zeer belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van onze club. De supporters zullen hem daar eeuwig dankbaar voor blijven."

Ruw einde na mooie AZ-jaren

Verbeek en Heracles waren overeengekomen dat hij na een jaar weer mocht vertrekken in het geval van positieverbetering. Die kans werd hem aangereikt door AZ. In Alkmaar groeide eveneens iets moois onder zijn leiding: twee vierde plekken op rij, een halve finale in het bekertoernooi én een kwartfinaleplek in de Europa League. Het verval in het derde seizoen bleek riant, maar werd positief afgesloten door PSV te verslaan in de bekerfinale. In het daaropvolgende seizoen keerde AZ terug naar de subtop na een nieuwe zege op de Eindhovenaren, maar gek genoeg werd hij daags erna plotseling ontslagen."Maar dit ontslag heeft niets met de resultaten te maken", zo maakte technisch directeur Earnest Stewart destijds duidelijk. De chemie tussen trainer en spelersgroep zou zijn verdwenen. "Qua resultaten is het prima gegaan. Maar de goede resultaten hebben misschien wel een beetje verbloemd wat zich onderhuids afspeelde." AZ ging er overigens niet beter door presteren. Sterker nog: de Alkmaarders zakten uiteindelijk af naar de achtste plaats in de Eredivisie en grepen naast een Europees ticket.

Kort avontuur in Duitsland

Verbeek had het na zijn ontslag als AZ-trainer wel even gehad met Nederland. Het buitenland sprak hem zeer aan, met Duitsland in het bijzonder. Verbeek ging in oktober 2013 dan ook met alle liefde in op het aanbod van 1. FC Nürnberg. Het bleek geen doorslaand succes. De trainer kreeg het kwakkelende team niet meer op de rails en werd vlak voor het competitieslot nog ontslagen. "Het besluit om Verbeek te ontslaan was wel zwaar. Hij heeft hard gewerkt. Maar op dit moment heeft lijfsbehoud onze hoogste prioriteit", oordeelde sportdirecteur Martin Bader, die hem een maand eerder nog een nieuw contract voorschotelde in het geval van degradatie. Verbeek werd daarmee slachtoffer van kansloos paniekbeleid, aangezien Nürnberg alsnog degradeerde uit de Tweede Bundesliga.Nieuw elan in Bochum

Zijn ontslag in Neurenberg had geen verstrekkende gevolgen voor zijn imago. VfL Bochum prikte er al snel doorheen door hem alsnog naar de Tweede Bundesliga te halen. Verbeek eindigde in zijn eerste seizoen direct als vijfde met aantrekkelijk voetbal, maar mede door aanhoudend blessureleed bleek het nadien niet mogelijk om deze ontwikkeling door te trekken. Na ruim tweeënhalf jaar ontstond er een meningsverschil tussen beide partijen, waardoor er geen draagvlak meer bestond om door te gaan. "Als je elkaar niet meer volledig vertrouwt, dan moet je als nette mensen uit elkaar gaan. En dat hebben we gedaan", luidde zijn conclusie in gesprek met de NOS.

Twente-droom blijkt nachtmerrie

Enkele maanden na zijn vertrek uit Duitsland had Verbeek wederom beet. Collega René Hake kwam op straat te staan, waarna zijn jeugdliefde FC Twente doorschakelde door hem aan te stellen als nieuwe trainer. In Enschede stond de oefenmeester voor een loodzware taak om de kwakkelende ploeg met beperkte middelen weer op te bouwen. Verbeek begon met frisse moed, maar raakte al snel verstrikt in een web vol moeilijkheden. Zo ageerde de spelersgroep tegen de defensieve speelstijl en lukte het maar één keer om een competitieduel winnend af te sluiten. Afgelopen maandag viel daardoor het doek.

Conclusie: Gertjan Verbeek is door zijn eigenzinnigheid niet de makkelijkste trainer om mee te werken. De Deventenaar laat zich niet makkelijk overtuigen door andersdenkenden en dat roept zeker in de voetballerij snel weerstand op, maar het is zeker niet zo dat hij overal een puinhoop achterlaat. Onder stabiele directies heeft Verbeek aangetoond dat hij meerdere seizoenen prima kan werken met mooie successen als bewijs. In de onrustige trainerswereld zal daarom vroeg of laat ongetwijfeld weer plek zijn voor Verbeek.

POLL: Krijgt Verbeek nog een mooie klus in het vervolg?

Vandaag 27 Juli 2021

  • teaser
  • compact
<strong>Memphis overtuigt Koeman nu al van basisplek</strong>

Memphis overtuigt Koeman nu al van basisplek

<div><b>Barcelona speelde zaterdag zijn tweede oefenduel van het seizoen. Waar de ploeg van Ronald ...

38
<strong>Luxepositie brengt PSV dichterbij de landstitel</strong>

Luxepositie brengt PSV dichterbij de landstitel

<div><b>PSV lijkt deze zomer niet alleen Donyell Malen kwijt te raken, ook Denzel Dumfries staat op ...

553
<strong>Malen kiest voor sluiproute naar Europese top </strong>

Malen kiest voor sluiproute naar Europese top

Donyell Malen staat op het punt om PSV te verruilen voor Borussia Dortmund. De 22-jarige aanvaller ...

316
Boscagli looft PSV-nieuweling: 'Blij met hem te spelen'

Boscagli looft PSV-nieuweling: 'Blij met hem te spelen'

Morgen speelt PSV de return, ogenschijnlijk een formaliteit, tegen Galatasaray. Centraal achterin ...

30
Officieel: Raphaël Varane voor 40 miljoen naar Engeland

Officieel: Raphaël Varane voor 40 miljoen naar Engeland

Raphaël Varane is hard op weg naar Manchester United. Transferexpert Fabrizio Romano stelt dat de ...

35
'Volgende miljoenentransfer PSV in de maak'

'Volgende miljoenentransfer PSV in de maak'

PSV verkocht vanmiddag al Pablo Rosario aan OGC Nice, enkele uren later rondde Donyell Malen zijn ...

203
'Zéér bijzondere opvolger van Derksen bij VI'

'Zéér bijzondere opvolger van Derksen bij VI'

Volgend jaar stopt Johan Derksen met zijn werk bij Veronica Inside. De grote vraag is nu wie hem op ...

232
'Enorme ontwikkeling in transfer Myron Boadu'

'Enorme ontwikkeling in transfer Myron Boadu'

Hertha BSC heeft een nieuwe aanvaller aangetrokken. Dat maakte de Duitse eersteklasser officieel ...

136
Slechts 4 spelers leverden PSV meer op dan Malen

Slechts 4 spelers leverden PSV meer op dan Malen

PSV casht naar verluidt zon 30 miljoen euro plus 4 miljoen aan bonussen voor spits Donyell Malen, ...

81
Malen legt uit waarom hij PSV voor Dortmund verruilt

Malen legt uit waarom hij PSV voor Dortmund verruilt

Vanavond bevestigden PSV en Borussia Dortmund de langverwachte transfer van Donyell Malen naar ...

136
'Ajax haalt opvolger Onana op in Engeland'

'Ajax haalt opvolger Onana op in Engeland'

Doordat André Onana niet wil verlengen bij Ajax, en Maarten Stekelenburg en Remko Pasver al aardig ...

503
'Michael Essien verantwoordelijk voor Ajax-drama'

'Michael Essien verantwoordelijk voor Ajax-drama'

Michaël Essien kwam als speler onder meer uit voor het Ghanese nationale elftal en Chelsea, ...

336
PSV en Dortmund bevestigen megatransfer Malen

PSV en Dortmund bevestigen megatransfer Malen

Het hing natuurlijk al eventjes in de lucht, en vanmiddag trainde Donyell Malen zelfs al mee bij ...

362
Feyenoorder barslecht: 'Voor 't eerst voetbalschoenen aan?'

Feyenoorder barslecht: 'Voor 't eerst voetbalschoenen aan?'

Feyenoord maakte tot dusver nog niet heel erg veel indruk, in de wedstrijden tegen met name FC Drita ...

287
Groenen wil knallen tegen VS: "Laat ze maar komen"

Groenen wil knallen tegen VS: "Laat ze maar komen"

Vandaag wonnen de Oranje Leeuwinnen erg simpel met 8-2 van China, maar in de eerste KO-fase van de ...

141
Feyenoord strikt wereldtopclub voor openingsduel

Feyenoord strikt wereldtopclub voor openingsduel

Feyenoord speelt op 8 augustus aanstaande zijn traditionele openingswedstrijd voor het nieuwe ...

515
PSV-fans gaan los over 'opvolger Malen'

PSV-fans gaan los over 'opvolger Malen'

Lang werd Luuk de Jong genoemd als de opvolger van Donyell Malen, maar inmiddels zou PSV het vizier ...

270
Officieel: Feyenoord slaat slag met vleugelverdediger

Officieel: Feyenoord slaat slag met vleugelverdediger

Bij Feyenoord hebben zich tijdens de oefencampagne richting het nieuwe seizoen veel jonkies laten ...

197

Gisteren 26 Juli 2021

'Van Bommel raakt basisspeler kwijt aan Serie A'

'Van Bommel raakt basisspeler kwijt aan Serie A'

Trainer Mark van Bommel raakt deze zomer mogelijk de 23-jarige Josip Brekalo kwijt. SS Lazio hoopt ...

102
Rashford maakt prachtig gebaar na haatreacties

Rashford maakt prachtig gebaar na haatreacties

Marcus Rashford heeft een prachtig gebaar gemaakt. De aanvaller van Manchester United heeft bijna ...

160
Ajax heeft Copa-traktatie voor Argentijnen

Ajax heeft Copa-traktatie voor Argentijnen

De Oranje-internationals van Ajax keerden deze zomer zonder succesverhaal terug in Amsterdam, maar ...

640
'PSV kan Sadílek verhuren met optie tot koop'

'PSV kan Sadílek verhuren met optie tot koop'

De toekomst van Michal Sadílek ligt waarschijnlijk niet bij PSV. De Tsjechische topclub Sparta ...

191
Sky Sports: 'Duidelijke Pogba-ontwikkeling'

Sky Sports: 'Duidelijke Pogba-ontwikkeling'

Paris Saint-Germain lijkt op korte termijn door te pakken voor Paul Pogba. De Fransman is begonnen ...

116
Spandoekengate bij Willem II duurt voort

Spandoekengate bij Willem II duurt voort

Willem II en de eigen achterban zitten vooralsnog niet op één lijn. Er is nog geen oplossing ...

155
Rotterdam dubt over Berghuis-excuses Feyenoord

Rotterdam dubt over Berghuis-excuses Feyenoord

De Rotterdamse politiek walgt van de muurschildering waarop Ajax-aankoop Steven Berghuis werd ...

362
Perez 'onthult' Feyenoord-aanwinst: "Kán niet anders"

Perez 'onthult' Feyenoord-aanwinst: "Kán niet anders"

Kenneth Perez begrijpt niet waarom Joshua Zirkzee nog niet is vastgelegd door Feyenoord. Volgens de ...

1005
'PSV-succesje: Rosario vertrekt voor hoger bedrag'

'PSV-succesje: Rosario vertrekt voor hoger bedrag'

PSV gaat een mooie transfersom overhouden aan de transfer van Pablo Rosario naar OGC Nice. Volgens ...

501
Sulemana legt uit waarom hij Ajax 'afwees'

Sulemana legt uit waarom hij Ajax 'afwees'

Kamaldeen Sulemana was langdurig in beeld bij Ajax, maar tekende uiteindelijk een meerjarige ...

2564
'Geweldig transfernieuws voor Arne Slot'

'Geweldig transfernieuws voor Arne Slot'

Feyenoord gaat na Ofir Marciano, Gernot Trauner, Francesco Antonucci, Guus Til en Alireza ...

2560
PEC reist af naar Turkije als test voor 'Ajax of PSV'

PEC reist af naar Turkije als test voor 'Ajax of PSV'

PEC Zwolle zet de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen voort met een oefenwedstrijd tegen ...

191
'Real spaart miljoenen voor Mbappé-deal'

'Real spaart miljoenen voor Mbappé-deal'

Real Madrid verkoopt Raphaël Varane deze week nagenoeg zeker aan Manchester United. De Spaanse ...

202
'Oranje-nieuws is een drama voor Overmars'

'Oranje-nieuws is een drama voor Overmars'

Danny Blind stopt deze zomer vrijwel zeker als lid van de raad van commissarissen van Ajax. Zijn ...

865
'Luuk de Jong tekent voorlopig niet bij PSV'

'Luuk de Jong tekent voorlopig niet bij PSV'

PSV staat op het punt om Donyell Malen officieel aan Borussia Dortmund te verkopen. De naam van Luuk ...

499