10 onvergetelijke Brazilianen uit de Eredivisie-geschiedenis

Soccernews

Ajax contracteerde op 31 augustus voor twaalf miljoen euro David Neres van São Paulo. Na Feyenoorder Eric Botteghin mogen we dus opnieuw een Braziliaan begroeten in de Eredivisie, zoals we al enkele tientallen hebben gehad in de Eredivisie. [i]SoccerNews.nl[/i] zet tien onvergetelijke namen op een rijtje.

[b]10. Wamberto[/b]
In 1998 versterkte Ajax zich met de Braziliaan Wamberto. De eerste seizoenen kwam de kleine aanvaller veelvuldig in actie voor de Amsterdammers, maar daarna raakte hij steeds meer naar de achtergrond en dus keerde hij in 2004 terug naar België. Velen herinneren Wamberto nog als de maker van het buitenspeldoelpunt in de bekerfinale tegen FC Utrecht (2002).

[img]//uploads/wamberto(ajax)(archief).jpg[/img]

[b]9. Hugo Alves Velame[/b]
Hugo voetbalde in eigen land totdat FC Groningen opeens voor hem op de stoep stond. In 1997 maakte de aanvaller de overstap naar het hoge noorden en dat bleek een schot in de roos te zijn. Hugo groeide uit tot een publiekslieveling en vertrok pas in 2005, maar keerde na zijn loopbaan als jeugdtrainer terug op het oude nest.

[img]//uploads/hugo-alves-velame(fc-groningen)(archief).jpg[/img]

[b]8. Alex[/b]
Brazilianen worden vaak als stijlvol omschreven. Het sambavoetbal is uitgevonden in het Zuid-Amerikaanse land, maar er zijn ook spelers die het juist moeten hebben van fysieke kracht. Alex is daar een mooi voorbeeld van en PSV profiteerde jarenlang van zijn inbreng. Ook keepers waanden zich niet veilig zodra hij aanlegde voor een schot.

[img]//uploads/alex(psv)(17-06-2016).jpg[/img]

[b]7. Maxwell[/b]
Voetballers in Zuid-Amerika dragen tegenwoordig flinke prijskaartjes en dus is het zaak om er vroeg bij te zijn. Maxwell werd door Ajax aangetrokken toen hij nog geen ervaring had op profniveau en daar kreeg men geen spijt van. De linksback zelf evenmin aangezien het een mooie opmars bleek richting de Europese top.

[img]//uploads/maxwell(ajax)(25-08-2015).jpg[/img]

[b]6. Heurelho Gomes da Silva[/b]
Vraag de Eredivisie-volgers om de beste doelman sinds de eeuwwisseling op te noemen en de naam van Gomes komt ongetwijfeld vaak ter sprake. De Braziliaan maakte weliswaar soms rare slippertjes, maar bij PSV groeide hij vooral uit tot een soms niet te passeren sluitpost. Tegenwoordig komt Gomes uit voor het Engelse Watford.

[img]//uploads/heurelho-gomes(psv)(archief).jpg[/img]

[b]5. Everton Ramos da Silva[/b]
Heracles Almelo heeft een naam hoog te houden wat het doorontwikkelen van spitsen betreft. Neem bijvoorbeeld Bas Dost en Wout Weghorst, maar laten we vooral Everton niet vergeten. In de periode 2006-2013 voetbalde hij voor de Almeloërs en dat leverde hem een populaire status op.

[img]//uploads/everton(heracles-almelo)(1).jpg[/img]

[b]4. Douglas[/b]
We gaan verder met een Braziliaan die ook zomaar Oranje-international had kunnen zijn. Douglas maakte bij FC Twente voldoende indruk om zich bij het Nederlands elftal in de kijker te spelen, maar uiteindelijk mocht het niet zo zijn. De fysiek ijzersterke verdediger vertrok naar het buitenland en is helaas enigszins uit beeld geraakt.

[img]//uploads/douglas(fc-twente)(4).jpg[/img]

[b]3. Afonso Alves[/b]
De naam van Alves mag natuurlijk niet in dit overzicht ontbreken. In zijn debuutseizoen scoorde de Braziliaan maar liefst 34 keer voor sc Heerenveen, waaronder vier keer in één wedstrijd tegen Feyenoord. Velen herinneren evenwel vooral die ene uitschieter tegen Heracles Almelo: zeven goals in een met 9-0 gewonnen wedstrijd. Gaat dat ooit overtroffen worden?

[img]//uploads/afonso-alves(sc-heerenveen)(1).jpg[/img]

[b]2. Romário[/b]
Alves ontwikkelde zich na Heerenveen onvoldoende door, iets wat we natuurlijk niet kunnen zeggen van de twee resterende namen. We beginnen met Romário die in de periode 1988–1993 maar liefst 96 doelpunten produceerde namens PSV. De Braziliaan stond niet bekend als ultieme prof, maar zijn briljante ingevingen compenseerden dat ruimschoots.

[img]//uploads/romario(psv)(archief).jpg[/img]

[b]1. Ronaldo[/b]
Het vertrek van Romário in 1993 was misschien pijnlijk voor de PSV-supporters, maar in 1994 diende de volgende sensatie uit Brazilië zich alweer aan. Dat jaar verscheen ene Ronaldo in het Philips Stadion en ook dat was de opmars naar een grote carrière in Europa. Voor de Eindhovenaren produceerde Ronaldo 42 goals in slechts 46 optredens.

[img]//uploads/ronaldo(psv)(lijstje).jpg[/img]

Wie heeft de beste indruk gemaakt?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
423+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie