De 10 iconische namen van Ajax

Soccernews

Een vriendengroep besloot in 1900 een voetbalvereniging op te richten in Amsterdam. Er werd gekozen voor de naam Ajax, niet wetende welke successen zij daarmee in gang zouden zetten. [i]SoccerNews.nl[/i] zet tien legendarische mensen op een rijtje.

[b]10. Rinus Michels[/b]
Sinds het jubileumjaar 2000 staat Michels te boek als erelid van Ajax. Die status verdiende hij als speler én trainer. Als voetballer diende hij de club uit zijn geboortestad in de periode 1945-1958 en binnen zeven jaar keerde hij terug als hoofdtrainer, ditmaal voor een periode van zes jaar. Later stond hij nogmaals een seizoen voor de spelersgroep.

[b]9. Marco van Basten[/b]
Op zeventienjarige leeftijd kreeg Van Basten de mogelijkheid om te debuteren in Ajax 1. De in Utrecht geboren aanvaller groeide in de periode 1981-1987 uit tot een ware doelpuntenmachine en verdiende daarmee een overgang naar AC Milan, waar hij acht jaar later afscheid nam vanwege een chronische enkelblessure. Van Basten werd later jeugdtrainer en fungeerde in het seizoen 2008-2009 als hoofdtrainer.

[img]//uploads/marco-van-basten(ajax)(29-07-2015).jpg[/img]

[b]8. Jari Litmanen[/b]
Litmanen scoorde niet direct punten in het Ajax-tenue. Een moeizame aanpassingsperiode en zware concurrentie brachten de Fin aan het wankelen, maar de offensief ingestelde middenvelder kreeg voldoende krediet om door te breken. En hoe! Ruim 250 wedstrijden speelde Litmanen voor de Amsterdammers, verdeeld over de periodes 1992-1999 en 2002-2004. Hoewel hij omwille van zijn fysieke klachten [i]de man van glas[/i] werd genoemd, liet hij een onuitwisbare indruk achter.

[b]7. Patrick Kluivert[/b]
Tegenwoordig is het overleven van de groepsfase van de Champions League al een prestatie van formaat voor een Nederlandse club, maar twintig jaar geleden won Ajax het miljoenenbal nog. In de finale tegen het Italiaanse AC Milan zorgde de pas achttienjarige Amsterdammer met een legendarisch puntertje voor de 1-0 eindstand. Kluivert speelde na zijn Ajax-periode nog voor allerlei clubs, maar nog altijd valt de omschrijving ‘een type Kluivert’ bij discussies over de spitspositie van de club.

[b]6. Sjakie Wolfs[/b]
Meestal zijn het spelers of trainers die uitgroeien tot iconen, maar dat is geen noodzaak. Wolfs werd in de rol van materiaalman een grote naam bij Ajax. In 1975 werd de Amsterdammer opgenomen in de staf van Ajax en pas in 2003 deed hij weer afstand van zijn functie. Liefst 28 jaar was Wolfs gepassioneerd materiaalman en dat werd enorm gewaardeerd door de eigen achterban, dat na zijn overlijden in 2008 (op 76-jarige leeftijd) zelfs een speciale sfeeractie organiseerde.

[img]//uploads/sjakie-wolfs-sfeeractie(ajax)(29-07-2015).jpg[/img]

[b]5. Dennis Bergkamp[/b]
Net als Litmanen is Bergkamp een van de fijnste voetballers die ooit het Ajax-tricot heeft gedragen. Op twaalfjarige leeftijd maakte de Amsterdammer zijn opwachting in de jeugdopleiding en vijf jaar later volgde zijn debuut in de hoofdmacht. Het duurde niet lang voordat de stijlvolle aanvaller werd overladen met complimenten en dus kon een buitenlands avontuur niet uitblijven, achtereenvolgens bij Internazionale en Arsenal. Tegenwoordig is hij assistent-trainer bij Ajax.

[b]4. Piet Keizer[/b]
De naam van Keizer mag absoluut niet ontbreken in deze lijst. Hij werd geboren in Amsterdam, speelde zijn gehele profloopbaan voor Ajax (1961-1974), was als linksbuiten een ware smaakmaker en behoorde bovendien tot de gouden periode van de club. Zowel in 1971, 1972 als 1973 werd de Europa Cup I, de voorloper van de huidige Champions League, gewonnen door Ajax. Begin 2010 werd Keizer benoemd tot erelid, maar tijdens de [i]Fluwelen Revolutie[/i] deed hij hier een jaar later weer afstand van.

[img]//uploads/piet-keizer-sjaak-swart(1).jpg[/img]

[b]3. Bobby Haarms[/b]
Met ruim vijftig wedstrijden in de hoofdmacht zal Haarms niet om zijn voetbalcapaciteiten worden herinnerd. De door een knieblessure getroffen Amsterdammer besloot zijn trainerspapieren te halen en werd via een aantal amateurverenigingen weer opgepikt door Ajax, waar hij langdurig tot de staf behoorde. Haarms was onder meer verantwoordelijk voor de begeleiding van geblesseerde spelers en stond daarbij bekend om zijn meedogenloze aanpak. In juni 2009 overleed hij op 75-jarige leeftijd.

[b]2. Sjaak Swart[/b]
[i]Mister Ajax[/i] luidt zijn bijnaam en dus is Swart met uitstek een clubicoon. In de jaren zeventig won hij als teamgenoot van de reeds genoemde Keizer driemaal op rij de Europa Cup I. Hij speelde in de periode 1956–1973 voor de hoofdmacht, maar is tot op de dag van vandaag nog steeds te bewonderen in hetzelfde tenue. Jaarlijks speelt hij met gelegenheidsteams als [i]Lucky Ajax[/i] nog talloze wedstrijden. Ook is Swart in 2010 benoemd tot erelid.

[img]//uploads/johan-cruijff(03-06-2014).jpg[/img]

[b]1. Johan Cruijff[/b]
Over de geschiedenis van Ajax zijn een hoop verhalen te vertellen, maar de naam van Cruijff zal vaak terugkeren. De legendarische nummer 14 is misschien wel de meest iconische Ajacied aller tijden. Op allerlei fronten heeft hij zijn waarde bewezen. Cruijff doorliep de jeugdopleiding, schitterde in de periode 1964-1973 in de hoofdmacht, keerde in 1981 voor twee jaar terug, stond vanaf 1985 drie jaar voor de groep als trainer en is tegenwoordig adviseur. Zo was hij de drijvende kracht achter de [i]Fluwelen Revolutie[/i].

Welke Ajacied heeft je voorkeur?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
900+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie