10 onvergetelijke momenten van het WK (met foto’s)

Het ging de laatste weken bijna nergens anders over. De hele wereld was bezig met het WK in Qatar, waar internationale sporthistorie werd geschreven. Dit zijn 10 momenten die ons voor altijd bijblijven.

1. Argentinië verliest van Saudi-Arabië

Argentinië kwam als één van de favorieten naar Qatar. De Zuid-Amerikanen waren al 35 interlands ongeslagen en wilden Lionel Messi de wereldbeker bezorgen. De schok was daarom groot toen de eerste wedstrijd tegen Saudi-Arabië werd verloren (1-2). Messi bracht zijn land nog wel op voorsprong, maar de Arabieren draaiden het in de tweede helft om. In een poule met ook Mexico en Polen was directe uitschakeling van Argentinië een realistisch scenario geworden.

2. Japan wint groep met Duitsland en Spanje

Donderdag 1 december was één van de spannendste dagen van het WK. Door de eerdere zege van Japan op Duitsland, kon op deze laatste dag van Poule E nog alles gebeuren. Het scenario pakte spectaculair uit doordat de wedstrijden op hetzelfde tijdstip werden gespeeld. Japan kwam in de tweede helft op voorsprong tegen Spanje. De bal leek over de achterlijn te gaan, maar de VAR zei van niet en Japan zat op rozen. Spanje stond virtueel tweede, maar raakte in de problemen toen Costa Rica op voorsprong kwam tegen Duitsland. Bij deze stand werden Spanje en Duitsland allebei uitgeschakeld. Miljoenen voetballiefhebbers zaten vol verbazing achter de tv: wat gebeurde hier?! De Duitsers scoorden echter snel en wonnen uiteindelijk, maar daarmee hielpen ze alleen Spanje en niet zichzelf. Spanje ging op doelsaldo door.

3. Iran weigert volkslied te zingen

Het WK in Qatar was ook het WK van politieke statements. Het Nederlands elftal maakte uiteindelijk geen vuist voor de mensenrechten door de One Love-band niet te dragen. De nationale ploeg van Iran kwam wel in protest tegen het regime in hun eigen land, dat gewelddadig optreedt tegen betogingen voor vrouwenrechten. De voetballers weigerden voor de eerste wedstrijd tegen Engeland mee te zingen met het volkslied. In de wedstrijd daarna tegen Wales deden ze dit wel, waarschijnlijk omdat hun families in het thuisland werden bedreigd.

4. De tranen van Ronaldo

Cristiano Ronaldo werd veelbesproken tijdens het WK, maar niet zoals hij had gehoopt. Vooraf ging het over zijn vertrek bij Manchester United en later over zijn reserveplek bij Portugal. In de openingswedstrijd tegen Ghana scoorde Ronaldo nog uit een penalty, maar na de nederlaag tegen Zuid-Korea raakte hij zijn basisplaats kwijt en botste hij met bondscoach Fernando Santos. Ronaldo belandde op de bank en zag zijn vervanger Gonçalo Ramos drie keer scoren tegen Zwitserland. In de kwartfinale tegen Marokko viel Ronaldo in, maar hij kon een nederlaag niet voorkomen. Op weg naar de spelerstunnel kwamen het besef en de tranen. Zijn laatste WK eindigde in mineur.

5. Messi boos op Van Gaal

Voorafgaand aan de kwartfinale tegen Argentinië liet Louis van Gaal zich verleiden tot enkele uitspraken over Lionel Messi. De bondscoach van Oranje zei dat Argentinië met tien man speelde, omdat Messi niet meeverdedigt. Die woorden kwamen aan in Argentinië en Messi was ze tijdens de wedstrijd niet vergeten. Nadat hij in de 73ste minuut een penalty scoorde, zocht hij de Nederlandse bank op om pontificaal voor Van Gaal te juichen. Hij imiteerde daarbij Juan Roman Riquelme, die bij FC Barcelona niet door één deur kon met Van Gaal. Na het laatste fluitsignaal zocht Messi de bondscoach nog even op om hem te vertellen dat hij te veel had gepraat.

6. Wout Weghorst zorgt voor sensatie

Nederland was tegen Argentinië al zo goed als uitgeschakeld toen Wout Weghorst het veld inkwam. De spits uit Borne bracht de spanning snel terug met een rake kopbal, maar leek te weinig tijd te hebben voor de gelijkmaker. De ultieme kans kwam in minuut 101. Nederland kreeg een vrije trap op de rand van de zestien en iedereen zette zich schrap voor een laatste doelpoging van Teun Koopmeiners. De middenvelder passte de bal echter over de grond naar Weghorst, die opendraaide en raakschoot. Oranje barstte in vreugde uit. Ineens kwam er een verlenging en deed Nederland weer helemaal mee. Helaas gingen de strafschoppen verloren.

7. Messi boos op Weghorst

De strijd tussen Argentinië en Nederland ging na het laatste fluitsignaal nog even door. Lionel Messi was blijkbaar geïrriteerd door Weghorst en beet in de catacomben van zich af. De spits van Nederland wilde Messi een hand geven, maar daar zat de Argentijn niet op te wachten. “Qué mirás, bobo!”, riep Messi. “Waar kijk je naar, idioot!” De uitspraak ging al snel het internet over. Er werden direct memes en liedjes van gemaakt. Nu worden er zelfs bekers, petten, t-shirts, notitieboekjes en babykleertjes verkocht met de woorden van Messi erop.

8. Marokko haalt de halve finale

Samuel Eto’o werd voor het WK uitgelachen omdat hij voorspelde dat Marokko de halve finales zou halen. Niemand had verwacht dat Marokko bij de laatste vier zou eindigen, maar de ploeg van Walid Regragui verraste vriend en vijand. Als ware Leeuwen van de Atlas vochten ze zich voorbij Spanje en Portugal. De overwinningen van Sofyan Amrabat, Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en Zakaria Aboukhlal zorgden ook in Nederland voor een feestje, al liep dat op sommige plekken uit de hand. Het doet niks af aan de historische prestatie van Marokko, waar de spelers trots op kunnen zijn.

9. Mbappé zet finale op z’n kop

De WK-finale leek een makkelijke overwinning te worden voor Argentinië, dat na de eerste helft met 2-0 voor stond. Tot aan de tachtigste minuut had Frankrijk niets in te brengen. Op dat moment kreeg Kylian Mbappé een penalty, die hij benutte. De aanvaller van Paris Saint-Germain greep het momentum aan om meteen door te drukken. Binnen de minuut scoorde hij nog één keer, dit keer met een volley. Hoogstpersoonlijk bracht hij Frankrijk terug in de wedstrijd. In de verlenging scoorde Mbappé nogmaals uit een strafschop en ook in de penaltyserie schoot hij raak, maar Argentinië trok aan het langste eind.

10. Messi ontvangt de wereldbeker

Argentinië mag zich na een zinderende finale de terechte wereldkampioen noemen. Na de vroege misser tegen Saudi-Arabië groeide ploeg van Lionel Scaloni in het toernooi. De spelers zetten alles op alles zodat Lionel Messi zijn laatste kans kon pakken. En hij deed het. Op 35-jarige leeftijd speelde de aanvaller uit Rosario een hoofdrol door in elke knock-out-wedstrijd te scoren. Messi trad in de voetsporen van Diego Maradona en bracht de wereldbeker terug naar Argentinië. Voor veel voetballiefhebbers is het droomscenario uitgekomen. Lionel Messi heeft zijn ultieme droom waargemaakt.