Hoe gebruik je statistieken bij voetbalwedden?

Voetbal is emotie, maar bij wedden op voetbal wil je je emotie juist uitschakelen. Als je om geld speelt, kun je beter vertrouwen op statistieken dan op onderbuikgevoelens. Feiten en cijfers geven je meer zekerheid bij het kiezen voor de juiste weddenschap. Maar welke statistieken gebruik je bij voetbalwedden?

Voordelen van wedden op basis van statistieken

Het gebruik van statistieken kan je helpen om een beter begrip te krijgen van de prestaties van een team en hun kansen om te winnen. Door het analyseren van gegevens over bijvoorbeeld de prestaties van het team in de huidige competitie, hun gemiddelde aantal doelpunten per wedstrijd en hun prestaties tegen bepaalde tegenstanders, kun je de waarschijnlijkheid van bepaalde uitkomsten in de volgende wedstrijd beter inschatten. Dit kan je helpen om betere beslissingen te nemen bij het plaatsen van weddenschappen en je kansen op winst te vergroten.

Door te kijken naar resultaten uit het verleden, kun je interessante weddenschappen vinden voor de toekomst. Als je ziet dat een team altijd beter presteert in de tweede helft, kun je weddenschappen plaatsen op de uitkomst van die specifieke helft. Je krijgt een beter inzicht in de wedstrijd en de teams, waardoor je de uitkomst van wedstrijden beter kunt voorspellen.

Huidige vorm

Een van de belangrijkste statistieken die je kunt gebruiken bij voetbalwedden is de huidige vorm van een team. Kijk naar de recente prestaties van het team in de competitie. Dit kan helpen bij het bepalen van de waarschijnlijkheid van een overwinning, een gelijkspel of een nederlaag. Bekijk ook hoe individuele spelers presteren in de laatste wedstrijden. Zijn de belangrijke spelers in vorm? Of hebben ze moeite om tot scoren te komen? Dit speelt mee in de prestaties van het team als geheel.

Blessures en schorsingen

Om de kansen van een team te bepalen, is het belangrijk te weten welke spelers meedoen aan de wedstrijd. Met een vaste basiselftal en alle topspelers maakt een team meer kans. Zijn er belangrijke spelers geblesseerd of geschorst? Dan wordt de kans alweer wordt kleiner. En als de ziekenboek van een club helemaal uitpuilt, is de tegenstander automatisch in het voordeel. Het zijn kleine details die je niet terugziet in de sportsbook van de bookmakers, maar wel kunt ontdekken in het nieuws of in voetbalvoorspellingen. BetCity is een uitzondering, want deze Nederlandse bookmaker hecht veel waarde aan statistieken en toont deze op de website bij de weddenschappen.

Onderlinge historie

Kijk ook naar de onderlinge historie tussen twee teams. Sommige teams hebben een goede track record tegen bepaalde tegenstanders en presteren altijd goed tegen hen. Door de eerdere ontmoetingen tussen twee teams te bekijken, krijg je een beeld van de onderlinge krachtsverhoudingen. Als een team altijd wint van de ander, is duidelijk dat deze club in het algemeen groter en sterker is. Het zegt niet alles over de huidige stand van zaken, maar wel veel over de trend van de laatste jaren.

In Nederland wordt FC Utrecht gezien als de angstgegner van Ajax, maar op basis van de onderlinge historie hoeft dit helemaal niet waar te zijn. Een typisch geval van emotie tegenover statistieken. Laat jij je leiden door een idee van het publiek? Of door wetenschappelijke data op basis van het verleden? Het kan bij wedden op voetbal een groot verschil maken in je portemonnee.

Aantal doelpunten

Voortbordurend op de onderlinge historie, wil je niet alleen kijken naar de uitslagen, maar ook naar de doelpunten. Dit is vooral interessant bij de under/over weddenschappen en wedden op het aantal doelpunten. Als je ziet dat er in de vorige ontmoetingen veel gescoord is, bijvoorbeeld altijd meer dan drie keer, is de kans groot dat dit weer gaat gebeuren. Het kan komen door de speelstijl van beide ploegen, die natuurlijk per seizoen kan veranderen, maar vaak wel verankerd zit in de cultuur van een club.

Thuis- en uitprestaties

Het is ook belangrijk om te kijken naar de thuis- en uitprestaties van een team. Sommige teams presteren bijvoorbeeld veel beter in hun thuisstadion dan in uitwedstrijden. Dit kan helpen bij het bepalen van de waarschijnlijkheid van een overwinning voor een bepaald team.

Doelsaldo

Het doelsaldo van een ploeg in het huidige seizoen is een andere belangrijke statistiek die je kunt gebruiken bij gokken op voetbal. Kijk naar het aantal doelpunten dat een team tot nu toe heeft gescoord in de competitie. Op basis daarvan kun je de sterkte van een team en hun scoringskansen beoordelen. Als je niet scoort, kun je immers niet winnen.

Maar ook tegendoelpunten zijn belangrijk. Kijk naar het aantal tegendoelpunten dat het team tot nu toe heeft geïncasseerd. Over het hele seizoen, maar ook in de laatste vijf wedstrijden. Dit kan een indicatie geven van hoe sterk hun verdediging is en of ze in staat zijn om de nul te houden in de volgende wedstrijd. Krijgt een ploeg vaak meer dan twee tegengoals, dan weet je dat het een lastig verhaal wordt. Helemaal als de topscorer van de competitie bij de tegenstander speelt. Zet dan vooral in op veel doelpunten!

Verwacht het onverwachte

Het leuke aan voetbal is dat alles mogelijk is. Je kunt alle statistieken analyseren en een wedstrijd al helemaal voorspellen, maar in de praktijk hoeft dit niet uit te komen. Niets is gegarandeerd wanneer de scheidsrechter de wedstrijd start. Een goede voorbereiding is het halve werk, maar onthoud daarom dat statistieken wel een hulpmiddel zijn, maar dat er altijd onverwachte wendingen kunnen zijn in een wedstrijd.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie