Gokverslaving

Gokken op sport lijkt onschuldig, maar is niet zonder risico’s. Naast financiële verliezen kun je een problematisch gokgedrag ontwikkelen. Bij een gokverslaving is een persoon niet in staat om te stoppen met gokken, zelfs als het negatieve gevolgen heeft voor zijn of haar leven.

Wat is gokverslaving?

Gokverslaving is een gedragsverslaving waarbij een persoon niet in staat is om te stoppen met gokken, ondanks de negatieve gevolgen die het heeft op hun leven. Het kan leiden tot financiële problemen, mentale gezondheidsproblemen, relatieproblemen en zelfs tot crimineel gedrag als mensen fraude plegen of stelen om geld te verkrijgen om te kunnen gokken.

Symptomen van gokverslaving

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op problematisch gokgedrag:

 • Niet in staat zijn om te stoppen met gokken.
 • Het steeds meer inzetten om dezelfde kick te krijgen.
 • Constant denken aan gokken en het volgende moment dat je kunt gaan gokken.
 • Lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, trillen, zweten of slaapproblemen.
 • Het verbergen van de omvang van de gokactiviteiten voor anderen.
 • Het lenen van geld om te kunnen blijven gokken.
 • Het negeren van verantwoordelijkheden op werk of in de thuissituatie vanwege het gokken.
 • Het ervaren van symptomen van angst, depressie of andere mentale gezondheidsproblemen als gevolg van gokken.

Gevolgen van gokverslaving

De gevolgen van gokverslaving kunnen verwoestend zijn voor een persoon en diens omgeving. Financiële problemen zijn een veelvoorkomend gevolg van gokverslaving, zoals schulden en financiële instabiliteit. De mentale en emotionele gevolgen van gokverslaving kunnen ook ernstig zijn en leiden tot depressie, angst en zelfs suïcidale gedachten. Ook kun je door problematisch gokken problemen krijgen in je relaties en op je werk.

Waarom is gokken verslavend?

Gokken kan verslavend zijn vanwege de effecten die het heeft op de hersenen. Tijdens het gokken komen er chemische stoffen vrij in de hersenen, zoals dopamine, die gevoelens van plezier en opwinding kunnen veroorzaken. Als je wint, wil je dit gevoel snel opnieuw ervaren. Maar bij gokken kun je niet altijd winnen, de kans is ook aanwezig dat je verliest. Als dat te vaak gebeurt en je kunt niet meer stoppen, kom je in de problemen.

Gokken kan ontsnapping bieden voor mensen die stress of problemen ervaren in hun leven. Het kan een gevoel van controle geven aan mensen die zich machteloos voelen in andere aspecten van hun leven. Gokken is een tijdelijke afleiding van problemen, maar levert op lange termijn alleen maar meer problemen op. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarbij mensen steeds meer willen gokken om te ontsnappen aan nieuwe problemen.

Waarom gokken mensen?

 • Het winnen van geld
 • De spanning van winnen of verliezen
 • Negatieve gevoelens ontwijken
 • Tijdbesteding
 • Afleiding zoeken van eenzaamheid

Wat kun je doen als je iemand kent die lijdt aan gokverslaving?

Als je iemand kent die lijdt aan gokverslaving, is het belangrijk om hulp te zoeken. Het is belangrijk om te erkennen dat gokverslaving een echte ziekte is en dat er hulp beschikbaar is voor degenen die eraan lijden. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder therapie, medicatie en ondersteuningsgroepen. Ook een ​ondersteunend netwerk van vrienden en familie die de persoon in kwestie kunnen helpt enorm bij het herstellen van de verslaving.

Herken je deze symptomen bij jezelf of bij een dierbare en denk je dat jij of jouw dierbare een gok probleem heeft? Neem dan contact op met de GGZs. Bel 020 – 231 00 00 of e-mail: [email protected]

Hoe ga je om met gokverslaafden?

Als je iemand in je omgeving kent met een gokverslaving, wil je die persoon natuurlijk helpen. Dit kan moeilijk zijn, maar probeer de persoon ondersteuning en begrip te bieden. Probeer niet te oordelen, maar zoek naar mogelijkheden om de juiste weg te wijzen. Wijs de persoon op de schadelijke gevolgen voor hemzelf en zijn geliefden. Zo help je de persoon te begrijpen dat het beter is om te stoppen met gokken. Als hij zich realiseert dat hij een probleem heeft, kun je samen hulp gaan zoeken. Gokverslaving is een medische aandoening en kan worden behandeld met therapie en medicatie. Help de persoon bijvoorbeeld met informatie of het maken van een afspraak. Een helpende hand bieden is het beste wat je kunt doen, maar voorkom dat dit ten koste gaat van jezelf. Trek op tijd aan de rem als je merkt dat je zelf ten onder gaat aan de problemen van de ander.

Is gokverslaving erfelijk?

Wetenschappers hebben ontdekt dat sommige mensen een genetische aanleg hebben voor verslavingen, waaronder gokverslaving. Dit betekent dat als gokken in uw familie voorkomt, u mogelijk een hoger risico heeft op het ontwikkelen van een gokverslaving dan iemand zonder een familiegeschiedenis van gokken. Er zijn ook andere factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een gokverslaving, zoals genetische aanleg, psychologische factoren en sociale omgeving. Als iemand bijvoorbeeld opgroeit in een omgeving waar gokken als normaal wordt beschouwd, kan dit de kans vergroten dat ze zelf gokverslaafd raken.

Ontwenningsverschijnselen gokken

Net als bij andere verslavingen, kunnen mensen die lijden aan gokverslaving ontwenningsverschijnselen ervaren wanneer ze stoppen met gokken of hun gokactiviteiten verminderen. Voorbeelden zijn slaapproblemen, ongelukkig voelen, onrustig, verveling, moe zijn, hoofdpijn, trillen, zweten, depressie, angst, agressie. ​​​​​​​Dit fysieke klachten gaan vanzelf over als je niet meer gokt. Na een paar dagen voel je je al beter. De psychische of mentale klachten, zoals depressie, angst en vermoeidheid, kunnen wat langer duren. Maar hoe eerder je begint met herstellen, hoe sneller je de boel weer op de rit krijgt.

Hulp bij gokverslaving

Herken je deze symptomen bij jezelf of bij een dierbare en denk je dat jij of jouw dierbare een gok probleem heeft? Neem dan contact op met de GGZs. Bel 020 – 231 00 00 of e-mail: [email protected]