Enkelvoudige en meervoudige weddenschap

Meervoudige weddenschappen


Bij elke bookmaker kun je zowel enkelvoudige als meervoudige weddenschappen afsluiten. Je zult dit vast en zeker zijn tegengekomen als je al eens gewed hebt. Wanneer je twee of meer bets afsluit verschijnt namelijk de optie ‘combinatie’ in je overzicht. Maar wat is nu het verschil tussen een single weddenschap en een combinatieweddenschap? En wat zijn de voordelen en nadelen van deze opties?

Wat is het verschil tussen een enkelvoudige en meervoudige weddenschap?

Met een enkelvoudige (of ‘single’) weddenschap speel je elke bet afzonderlijk. Het resultaat wordt individueel beoordeeld. Telkens als je wint levert dat een uitbetaling op. Als je niet wint, gebeurt dat natuurlijk niet. Stel bijvoorbeeld dat je drie single weddenschappen hebt afgesloten, waarvan je er twee wint. Dan krijg je voor je juiste voorspellingen de winst uitbetaald. Bij de verloren weddenschap ben je je geld kwijt.

Bij een meervoudige weddenschap combineer je een aantal verschillende weddenschappen tot één bet. Daarom worden dit ook wel combinatieweddenschappen genoemd. Het resultaat van al deze bets wordt gezamenlijk beoordeeld. Dat wil zeggen dat de combinatie als geheel moet kloppen om uitbetaald te kunnen krijgen. Anders gezegd: alle voorspellingen die onderdeel uitmaken van de meervoudige weddenschap moeten uitkomen, om de totale combinatie winnend te laten zijn. Als je er één of meer fout hebt, krijg je niets uitgekeerd.

Stel dat je dezelfde drie voorspellingen doet als eerder bij de singles, maar ze nu in een combinatie zet om de odds te verhogen. Kloppen alle voorspellingen, dan win je deze combinatie. Als een, twee of alle drie de weddenschapen niet uitkomen, verlies je. Je wint alleen als de gehele reeks uitkomt. Dit is dus een belangrijk verschil met de drie singles van eerder, ook al zou je precies op dezelfde uitslagen hebben ingezet. Omdat het een combinatie is, moet alles kloppen. Maar mocht je een combinatie hebben gemaakt en inderdaad alle drie de weddenschappen goed hebben, dan heb je meteen een behoorlijk grote winst te pakken, die veel hoger uitvalt dan bij enkelvoudige weddenschappen.

Hoe werken enkelvoudige en meervoudige weddenschappen?

We laten je aan de hand van een voorbeeld zien waarom meervoudige weddenschappen zo aantrekkelijk kunnen zijn. We kiezen ervoor om op drie verschillende wedstrijden €1 in te zetten: 

  • We gokken op winst van Feyenoord; met een odd van 3.00
  • We denken ook dat Liverpool zijn wedstrijd wint; met een odd van 2.00
  • Op winst van Bayern München staat een odd van 2.00

We gaan er even vanuit dat alle drie de voorspellingen uitkomen. Als we deze als drie weddenschappen enkelvoudig zouden hebben afgesloten, hebben we €7 verdiend. Namelijk €3 + €2 + €2. Dat betekent een winst van €4, na aftrek van de drie keer €1 die je hebt ingezet.

Maar als we de drie wedstrijden hadden samengevoegd tot één meervoudige weddenschap, dan was de winst een stuk groter geweest. Hoe kan dat? Het voordeel van een combinatieweddenschap is, dat de odds met elkaar vermenigvuldigd worden in plaats van bij elkaar opgeteld.

Je wint in dit geval dus €3 x €2 x €2 = €12.

Dat is flink meer dan de €7 die je met enkelvoudige weddenschappen zou winnen. Bovendien heb je hier slechts €1 ingezet (in plaats van €3), en bedraagt de totale winst dus €11. Dat is bijna drie keer zoveel, terwijl je dezelfde voorspellingen hebt gedaan als bij drie singles.

Bij een inzet van €2 zou je zelfs €24 in je zak kunnen steken. Zo loopt de potentiële uitbetaling hard op bij zelfs een kleine toename van het inzetbedrag.

En hoe meer wedstrijden/voorspellingen je samenvoegt, hoe vaker de winst zich bij een juiste voorspelling vermenigvuldigd. Op deze manier worden regelmatig zelfs mega hoge gecombineerde odds gerealiseerd bij meervoudige weddenschappen, van 50.00, 100.00 of meer. Dit klinkt natuurlijk heel erg mooi, maar er is ook een keerzijde, omdat het risico op verlies hoger is.

Voordelen en nadelen van meervoudige weddenschappen

Net als andere bets heeft een meervoudige weddenschap zijn voordelen en nadelen. Laten we beginnen met de sterke punten:

Doordat de odds vermenigvuldigd worden, is je potentiële winst een stuk hoger dan bij enkelvoudige weddenschappen. Des te meer weddenschappen je toevoegt aaneen meervoudige weddenschap, hoe hoger de gecombineerde quoteringen oplopen. Bij de meeste aanbieders mag je tot zo’n twaalf verschillende weddenschappen combineren. Als je een dergelijke bet weet te winnen, kun je een flink bedrag bijschrijven.

Een combinatieweddenschap is ook erg interessant bij wedstrijden waarbij er een duidelijke favoriet is. De winstmarges zijn dan klein, maar door twee of meer van zulke wedstrijden te combineren, valt de winst toch een stuk hoger uit. Daarbij loop je ook nog eens minder risico dat het fout gaat.

Nadelen zijn er ook bij meervoudige weddenschappen:

Het grootste minpunt van de meervoudige weddenschap is natuurlijk het hogere risico op verlies.
Je zult immers alle weddenschappen moeten winnen. Verlies je er één, dan mislukt de gehele combinatie. En hoe groter het aantal voorspellingen dat je combineert, des te kleiner de kans dat je wint.

Een tweede nadeel is dat je alle weddenschappen moet afsluiten bij één bookmaker. Bij een andere aanbieder kun je wellicht voor één van de wedstrijden een betere quotering krijgen. Dan kun je beter enkelvoudige weddenschappen afsluiten bij verschillende aanbieders. Je kunt dan je risico spreiden en toch een goede winst maken.

Hoe sluit je een meervoudige weddenschap af?

Het plaatsen van een meervoudige weddenschap op de site van een bookmaker is kinderspel. Je begint met het plaatsen van je eerste bet. Vervolgens plaats je een tweede weddenschap. Nu verschijnt er in je overzicht (bet ticket), naast ‘single’, ook de optie ’combinatie’.

Als je deze selecteert heb je gekozen voor een meervoudige weddenschap. Wil je meer wedstrijden toevoegen? Plaats deze erbij, en vul tenslotte het bedrag in dat je wilt inzetten. Wil je een bet verwijderen, dan druk je gewoon op het kruisje achter deze weddenschap. Je kunt ook altijd weer terugschakelen naar enkelvoudige weddenschappen, mocht je dat willen.

Wedtips voor het spelen met een meervoudige weddenschap

  • Om te zien hoe een meervoudige weddenschap in zijn werk gaat, raden we je aan om eenvoudig te beginnen. Kies voor twee of hoogstens drie bets, waaraan niet zoveel risico zit. Zet vervolgens een klein bedrag in.

  • Je hoeft bij een meervoudige wedstrijd niet alleen te wedden op de winnaar van een wedstrijd. Het is mogelijk om allerlei soorten weddenschappen te combineren. Ook doelpuntenmakers, handicaps, Overs/Unders en de andere soorten bets kunnen worden gebruikt, zodat je zelf een interessante cocktail kunt samenstellen.
  • Tegenwoordig bieden veel bookmakers ook de mogelijkheid om meervoudige weddenschappen binnen één wedstrijd af te sluiten, daar waar dit bij de traditionele combo juist niet kan. Het gaat dan om een Bet Builder of iets met soortgelijke naam. Zo kun je een heel specifieke voorspelling doen bij een bepaald duel waar je veel van af denkt te weten.
  • Je kunt ook wedstrijden combineren die niet op dezelfde dag worden gespeeld, of zelfs verschillende takken van sport combineren. Bijvoorbeeld twee voetbalduels, een Formule 1-race en een paardenrace. Gebruik dit in je voordeel om voor jou de beste mogelijke combinatie te maken. Traditioneel gaan veel mensen bijvoorbeeld voor een rijtje van alleen maar wedstrijden uit de Eredivisie, maar daar zitten meestal wel een paar lastig te voorspellen duels bij. Kies echt de bets uit waar je een goed idee bij hebt.
  • Ga je op minstens drie wedstrijden gokken dan kun je ook kiezen voor een systeemweddenschap. Deze vorm van wedden is iets ingewikkelder, maar daarbij krijg je ook nog wat geld uitgekeerd als je één of meerdere van de wedstrijden fout hebt voorspeld. Systeemwedden komt in feite neer op het maken van verschillende combinaties uit een aantal dezelfde voorspellingen.

Conclusie

Doordat je op meerdere evenementen gokt, kun je met een meervoudige weddenschap behoorlijke winst maken. De kans op succes is echter niet altijd even groot. Je moet een beetje geluk hebben om alles goed te voorspellen. Ervaren gokkers kiezen daarom vooral voor enkelvoudige weddenschappen. Dit is volgens hen absoluut winstgevender. Toch is het best leuk om eens een combinatie uit te proberen, door een klein bedrag in te zetten op een combinatie van twee of drie wedstrijden met weinig risico. Dan heb je kans om met weinig geld toch hoge winst te maken.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie