De 10 duurste transfers aller tijden

Voetbalclubs hebben de afgelopen decennia miljarden euro’s gespendeerd aan nieuwe spelers. Meermaals werd meer dan honderd miljoen euro uitgegeven aan één voetballer, maar wie zijn eigenlijk de duurste spelers aller tijden? SoccerNews.nl zet ze voor je op een rijtje.

1. Neymar (222 miljoen euro)

Neymar schreef in 2017 voetbalgeschiedenis. De Braziliaanse aanvaller van FC Barcelona doorbrak als eerste voetballer ooit de grens van tweehonderd miljoen euro door over te stappen naar Paris Saint-Germain. Tot verbazing van vriend en vijand betaalde de Franse topclub de gelimiteerde transfersom van 222 miljoen euro. Vanzelfsprekend stond daar een hallucinant contract tegenover voor de hoofdrolspeler.

2. Kylian Mbappé (180 miljoen euro)

In de zomer van 2017 haalde Paris Saint-Germain naast recordaankoop Neymar ook Kylian Mbappé naar het Parc des Princes. De Franse aanvaller had AS Monaco het seizoen daarvoor de landstitel bezorgd, waardoor PSG besloot om hem los te werken bij de concurrent. Beide clubs kwamen een bijzondere constructie overeen. Mbappé vertrok op huurbasis naar de Parijzenaars om in 2018 officieel over te stappen voor 180 miljoen euro.

3. Ousmane Dembélé (140 miljoen euro)

FC Barcelona voelde zich genoodzaakt om terug te slaan na de recordtransfer van Neymar. In de zomer van 2017 telde de Catalaanse topclub 140 miljoen euro neer voor de Fransman Ousmane Dembélé, die op dat moment nog op de loonlijst stond bij Borussia Dortmund. De periode van de vleugelaanvaller in Camp Nou verliep niet zonder horten en stoten.

4. Philippe Coutinho (135 miljoen euro)

In januari 2018 besloot de leiding van FC Barcelona andermaal om de portemonnee te trekken. De Catalaanse grootmacht telde 135 miljoen euro neer voor Philippe Coutinho, die bij Liverpool tot de smaakmakers behoorde. In Camp Nou kwam de Braziliaan echter nimmer tot wasdom. Na 106 officiële wedstrijden (25 goals) vertrok hij in de zomer van 2022 permanent naar Aston Villa. Zijn nieuwe prijskaartje? Twintig miljoen euro…

5. João Félix (127 miljoen euro)

João Félix speelde zich in de kijker bij de Portugese topclub Benfica. In de zomer van 2019 deed Atlético Madrid verreweg de hoogste investering uit de clubgeschiedenis door 127 miljoen euro neer te tellen voor het toptalent. Een echt gelukkig huwelijk bleef uit. Na 131 officiële wedstrijden (34 goals) liet de aanvaller zich in januari 2023 verhuren aan Chelsea.

6. Enzo Fernández (121 miljoen euro)

Enzo Fernández zal het seizoen 2022-2023 nooit meer vergeten. De Argentijnse middenvelder werd in december 2022 wereldkampioen, maar maakte dat seizoen ook twee transfers. Ruim een maand na de gewonnen WK-finale verdiende hij een plek in de toptien van duurste voetballers aller tijden. Chelsea betaalde 121 miljoen euro om hem los te werken bij Benfica.

7. Antoine Griezmann (120 miljoen euro)

In de zomer van 2019 maakte Antoine Griezmann een gevoelige overstap. De Franse smaakmaker van Atlético Madrid vertrok naar concurrent FC Barcelona, dat daarvoor maar liefst 120 miljoen euro moest neertellen. In Camp Nou wist hij de hoge verwachtingen niet in te lossen en dus keerde hij na twee jaar alweer terug naar de club uit de Spaanse hoofdstad.

8. Jack Grealish (117 miljoen euro)

Jack Grealish groeide bij Aston Villa uit tot een van de meest gewaardeerde spelers in de Engelse Premier League. Een mooie transfer kon dan ook niet uitblijven, maar daar stond wel een astronomisch prijskaartje tegenover. In de zomer van 2021 brak Manchester City het eigen transferrecord door 117,5 miljoen euro te betalen voor de international van Engeland.

9. Cristiano Ronaldo (117 miljoen euro)

Cristiano Ronaldo mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. De Portugese steraanvaller is vooralsnog de enige speler uit de voetbalgeschiedenis die meer dan twee keer is getransfereerd voor minimaal negentig miljoen euro. Met zijn transfer naar Real Madrid (94 miljoen euro) werd de Portugees in 2009 zelfs even recordhouder, maar in 2018 vertrok hij voor een nóg hoger bedrag naar Juventus: 117 miljoen euro.

10. Eden Hazard (115 miljoen euro)

Eden Hazard stond in het shirt van Chelsea bekend als een van de beste dribbelaars ter wereld. De Belgische vleugelaanvaller droomde van het spelen voor Real Madrid, dat in de zomer van 2019 daadwerkelijk werk maakte van diens komst. Ondanks een nog éénjarig contract betaalde de Spaanse grootmacht daar 115 miljoen euro voor, maar mede door blessureleed maakte hij de verwachtingen nooit waar.

Laatste update: 2 februari 2023

Zie ook:
Transfermarkt

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie