Pawel Bochniewicz

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Pawel Bochniewicz

Pawel Bochniewicz is een Poolse centrumverdediger. De international van Polen speelt sinds de zomer van 2020 voor eredivisionist sc Heerenveen.

  • Bochniewicz speelt momenteel voor sc Heerenveen
  • De verdediger kwam eerder uit voor Reggina, Udinese, Granada en Górnik Zabrze
  • Hij is international voor Polen

Clubcarrière

Pawel Piotr Bochniewicz werd op 30 januari 1996 geboren in het Poolse Debica. In zijn geboorteplaats speelde de linkspoot voor Wisloka Debica, waarna hij overstapte naar Stal Mielec. Het potentieel van de jonge verdediger werd ontdekt door het Italiaanse Reggina.

Debuut in Serie B

Bochniewicz maakte op 22 maart 2014 zijn debuut voor Reggina, dat in de Serie B met 4-0 verloor van Empoli. Op het moment van zijn invalbeurt stond de eindstand al op het scorebord. In de daaropvolgende maanden kwam de Pool nog eens tien keer in actie op het tweede niveau van Polen. Scoren deed Bochniewicz niet, maar tegen AS Cittadella pakte hij wel zijn eerste rode kaart als profvoetballer door tweemaal geel te pakken.

In de zomer van 2014 maakte Bochniewicz de overstap naar Udinese. De Serie A-club telde 1,2 miljoen euro neer voor diens handtekening, maar pas op 30 november 2017 maakte hij er zijn debuut in de Coppa Italia-wedstrijd tegen Perugia (8-3 overwinning). In de daaropvolgende bekerwedstrijd tegen Napoli (1-0 nederlaag) mocht de centrale verdediger zelfs negentig minuten spelen.

Terugkeer naar Polen

Tijdens zijn Udinese-periode werd Bochniewicz tweemaal verhuurd. In de seizoen 2015-2016 en 2017-2017 kwam hij uit voor het Spaanse Granada, waar de verdediger alleen in het tweede team zijn wedstrijden afwerkte. Na zijn Coppa Italia-optredens in 2017 keerde hij begin 2018 terug naar Polen om zich als huurling aan te sluiten bij Górnik Zabrze. Na een periode van anderhalf jaar werd hij in de zomer van 2019 permanent overgenomen.

Bochniewicz speelde in totaal 92 officiële wedstrijden voor Górnik Zabrze, waar hij vijfmaal als afmaker fungeerde. In 2018 bereikte hij de halve finale van het Poolse bekertoernooi (exit door Legia Warschau).

Scorend voor sc Heerenveen (Pro Shots)

Sterkhouder in Heerenveen

In de zomer van 2020 vertrok Bochniewicz voor zo’n 1,4 miljoen euro naar sc Heerenveen. De verdediger bekroonde zijn Eredivisie-doelpunt door in de thuiswedstrijd tegen Willem II (2-0 zege) raak te koppen voor de Friezen. In januari 2021 scoorde hij eveneens in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord, dat met 3-0 werd verslagen in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen schakelde de Rotterdammers bovendien uit in het bekertoernooi (4-3), maar in de halve finale bleek Ajax een maatje te groot (0-3).

Tijdens de voorbereiding op het seizoen 2021-2022 sloeg het noodlot toe voor Bochniewicz. Tijdens een oefenwedstrijd tegen PEC Zwolle scheurde de Pool de voorste kruisband in zijn rechterknie, waardoor hij voor lange tijd buitenspel kwam te staan. Pas op 5 augustus 2022 maakte de sterkhouder van sc Heerenveen zijn officiële comeback in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam (0-0). Bochniewicz groeide naast Sven van Beek uit tot een sterkhouder in het pompeblêdenshirt.


Interlandcarrière

Bochniewicz doorliep alle jeugdelftallen van Polen. Bondscoach Jerzy Brzeczek liet hem op 7 oktober 2020 debuteren voor het Poolse nationale team, dat in een vriendschappelijke wedstrijd eenvoudig afrekende met Finland (5-1). Na twee interlands in 2020 werd de verdediger lange tijd niet opgeroepen. Pas op 17 november 2023 maakte de Heerenveen-verdediger zijn rentree als A-international tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië (1-1).

Laatste update: 23 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie