Berghuis kan veel verdienen in Europa League

Foto: Berghuis kan veel verdienen in Europa League

Steven Berghuis was afgelopen transferperiode één van de spelers die veelvuldig met een vertrek in verband werd gebracht. De aanvoerder van Feyenoord zou onder meer naar de Major League Soccer kunnen verkassen, maar zag een dergelijke bestemming niet zitten. Om in aanmerking te komen voor een club in de Europese topcompetities en/of een basisplaats bij het Nederlands elftal, zal de rechtsbuiten zich op een andere manier moeten laten zien. 

Steven Berghuis domineerde niet alleen op het veld de afgelopen weken. Ook in het geruchtencircuit was hij, naast Marcos Senesi, één van de hoofdrolspelers. De 28-jarige aanvoerder van Feyenoord stond in de belangstelling van veel verenigingen, maar dé club zat er niet bij voor de internationaal van het Nederlands elftal. 

Steven Berghuis

Onder andere Inter Miami, de club van mede-eigenaar David Beckham die dit seizoen voor het eerst in de Major League Soccer uitkomt, zou interesse hebben getoond in de buitenspeler. Berghuis leek niet heel erg onder de indruk van die club en noemde Miami “een leuke vakantiebestemming”. Wil de rechtsbuiten nog één keer het geluk in het buitenland beproeven, dan zal hij waarschijnlijk zijn geliefde Feyenoord alleen voor een club uit een Europese topcompetitie verruilen. 

Een buitenlands avontuur is Burghuis echter niet vreemd. De 28-jarige linkspoot stond in het verleden al onder contract bij het Engelse Watford, waar het niet tot een doorbraak kwam. Tot die transfer (2015) ging de carrière van de man uit Apeldoorn als één rechte lijn omhoog. Als jeugdspeler van FC Twente kwam hij in 2012 bij het eerste elftal terecht, waar hij na een uitleenbeurt bij VVV-Venlo doorbrak in de Eredivisie. 


 In Venlo maakte hij destijds zo’n grote indruk dat AZ hem voor een half miljoen overnam van de Tukkers. In Alkmaar vestigde Berghuis zijn naam definitief in het Nederlandse voetbal. Na 92 wedstrijden (21 doelpunten, 18 assists) was het klaar voor de volgende stap in zijn carrière en transfereerde hij voor 6,5 miljoen euro naar de Premier League. 

Fish and Dips

Het avontuur bij Watford werd echter niet wat Berghuis ervan hoopte. In tegenstelling tot bij AZ, dat zich attractief en aanvallend voetbal in de top van de Eredivisie had genesteld, werd er in Engeland een heel ander spel gespeeld. Met Watford speelde Berghuis tegen degradatie uit de Premier League, waardoor hij als aanvallende speler veel ballen over zich heen zag vliegen en met veel verdedigend geweld te maken kreeg. 

In totaal kwam de rechtsbuiten tot ‘slechts’ elf wedstrijden in het geel-zwart van Watford en werd hij na zijn eerste seizoen eigenlijk al afgeschreven door de Engelsen. Die destijdse domper werd echter dé redding voor de carrière van de linkspoot; in de zomer van 2016 stond Feyenoord op de stoep om hem op huurbasis over te nemen. 


Nederlandse top

Bij Feyenoord leefde Berghuis weer helemaal op. Daar hadden de omstandigheden echter ook een groot aandeel in: Berghuis had met teamgenoten als Dirk Kuyt en trainer Giovanni van Bronckhorst meteen een groot aandeel in het grootste Feyenoord-succes van de afgelopen jaren: het landskampioenschap. De kampioenschaal, en de bijbehorende Champions League-miljoenen, betekende dat Feyenoord de buitenspeler definitief kon overnemen van Watford. 

Het ongeluk uit Engeland was dus in zekere zin het geluk voor Berghuis én Feyenoord: een jaar na het landskampioenschap won Berghuis de beker met de club uit Rotterdam-Zuid en inmiddels lijkt de aanvoerder niet meer weg te denken uit de basis van de Nederlandse topclub. Toch is nog niet iedereen overtuigd van zijn status, bleek uit de afgelopen transferperiode én de laatste interlands van het Nederlands elftal. 

Status

Dat er in de (na)zomerse transferperiode géén club kwam die Berghuis op zijn lijstje had staan én dat Frank de Boer, ondanks Berghuis’ sterke beurten tegen Mexico en Bosnië Herzegovina, geen basisplaats had voor de 28-jarige buitenspeler, lijkt er op te wijzen dat Berghuis de status nog niet heeft om dit af te dwingen. Waar hij bij Feyenoord alle vrije trappen zonder te vragen opeist, stond hij krampachtig naast Memphis Depay om te vragen of hij alsjeblieft de bal op goal mocht schieten, zelfs wanneer de vrije trap vroeg om een linkspoot in plaats van Memphis’ rechterbeen. 


Zelfs zijn vliegende start in de vaderlandse competitie (vijf wedstrijden, zes doelpunten en twee assists) zorgen er niet voor dat Berghuis buiten de Kuip het krediet krijgt. Om daarvoor in aanmerking te komen, zal Berghuis deze vorm natuurlijk door moeten zetten. Maar nog belangrijker zijn twee dingen: allereerst zal hij beslissend moeten zijn op het moment dat Feyenoord slecht speelt. Afgelopen weekend, toen de Rotterdammers gelijkspeelden tegen stadsgenoot Sparta, stak óók de aanvoerder niet boven de rest uit en wist hij geen manier te vinden om de vijfmansdefensie van Henk Fraser te beslechten. 

Europa League

De grootste winst valt voor Berghuis op dit moment te halen in het Europa League-toernooi, dat Feyenoord vandaag aftrapt met een wedstrijd tegen Dinamo Zagreb. Op dit moment is dat het hoogste podium waar de buitenspeler zeker is van speelminuten, mits hij de komende weken blessurevrij blijft en geen corona krijgt. 

Dat Berghuis in de Eredivisie tot de beste spelers van de competitie behoort, lijkt inmiddels wel een feit. Wanneer de vleugelspeler in het tweede Europese clubtoernooi op eenzelfde manier van zich kan laten spreken, dan zullen de clubs én de bondscoach met andere ogen naar hem kijken. 


Daardoor valt er voor Berghuis véél meer te verdienen in de Europa League dan de drie punten per wedstrijd. De 28-jarige vleugelspeler kan door een ontsnappingsclausule in zijn contract voor een ‘zacht prijsje’ vertrekken uit Rotterdam, maar wil zijn geliefde Feyenoord wel verruilen voor een grote club. Daardoor zal hij moeten uitblinken in Europa en/of een basisplaats bij het Nederlands elftal zien te veroveren. Dan heeft hij niet alleen de kwaliteiten, maar ook de status om in een topcompetitie te slagen.

In Nederland schatten we Berghuis

  • Precies goed in
  • Te laag in
  • Te hoog in
395+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

18:33
11+
Slot deelt blessure-update richting bekerfinale
18:18
35+
‘Club concreet voor Frenkie de Jong, Barça twijfelt’
18:17
42+
Sturing en KNVB reageren op Vitesse-doodsteek
18:00
1+
Oranje sterkhouders terug in selectie Paris Saint-Germain
17:49
73+
Vitesse deelt video na vonnis KNVB: “Het doek is gevallen”
17:39
352+
‘Ontslag Joep Schreuder na bizarre vraag aan Hancko’
17:25
440+
Spaanse media onthullen groot nieuws over Ajax en Xavi
17:11
23+
Lazio-speler kan contract voor 100 euro verlengen
17:00
71+
(N)iets weerhoudt Feyenoord van de Dennenappel
16:59
21+
Feyenoord-boegbeeld tekent voor twee jaar bij
16:47
1096+
Vitesse krijgt 18 punten in mindering, degradatie een feit
16:34
405+
Grote Kroes-climax lijkt stapje dichterbij
16:21
47+
Hancko: “Ik wil zo’n nederlaag niet nog een keer ervaren”
16:05
1697+
Vermoedelijke opstelling Feyenoord in bekerfinale tegen NEC: Trauner en Bijlow terug
15:54
77+
‘Volendam herhaalt Van de Ven-trucje met Veerman’
15:40
200+
‘Lozano in ruildeal weg bij PSV’
15:24
87+
NEC-iconen tippen: zó is Feyenoord te verslaan
15:09
1318+
‘Walgelijk’ Vandaag Inside met grond gelijkgemaakt
14:46
232+
Ten Hag slaakt zucht van verlichting
14:25
118+
“NEC gaat het Feyenoord moeilijk maken”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie