Toekomstige Ajax-spits laat zich gelden

Foto: Toekomstige Ajax-spits laat zich gelden

Ajax krijgt in aanloop naar het Champions League-duel tegen Liverpool steeds meer vorm. Met Davy Klaassen in de selectie kregen de Amsterdammers begin deze maand op het middenveld de benodigde ervaring en creativiteit erbij, terwijl Ten Hag met Dusan Tadic, Antony, David Neres en Quincy Promes voldoende keuze heeft op de vleugels. Opvallenderwijs mist Ajax echter nog altijd een centrumspits die voor de nodige goals kan zorgen, al hadden ze die aan het begin van het seizoen wél in huis.

Tadic diende de afgelopen twee seizoenen als de onbetwiste centrumspits van Ajax, maar dit voetbaljaar ziet Ten Hag hem in de Eredivisie meer als linker aanvaller. Het betekent dat de positie centraal in de aanval vacant is. Eerder probeerde Ten Hag het met Zakaria Labyad die het in de voorbereiding op het nieuwe seizoen uitstekend deed, maar de Marokkaanse voetballer is simpelweg kwalitatief niet goed genoeg om het tegen grote tegenstanders op te nemen. 

Toen Ajax zondagmiddag tegen de Friezen niet kon beschikken over Labyad, stelde Ten Hag tweede spits Lassina Traoré op. De talentvolle spits stelde zich in het duel dienstbaar op aan het elftal, maar bleek niet in staat om een van de vijf gescoorde doelpunten op zijn naam te zetten. Het was na afloop een pijnlijke constatering voor een spits die als eerste taak heeft om doelpunten te maken. Of Ajax dan geen enkele spits in huis heeft die het verschil kan maken? Buiten Klaas Jan Huntelaar om momenteel niet, maar hij staat potentieel wél onder contract.

Scoringsdrift

Wie de topscorersranglijst in de Eredivisie van dit seizoen erbij pakt, ziet een opvallende naam in de top 3 staan. Niemand minder dan Danilo Pereira da Silva staat namelijk op de derde plaats met 4 doelpunten uit 5 wedstrijden. De Braziliaanse aanvaller speelt voor een jaar op huurbasis voor FC Twente en is dit seizoen een van de spelers die het elftal van hoofdtrainer Ron Jans laat swingen. Samen met eveneens oud-Ajacieden Queensy Menig en Vaclav Cerny zorgt hij bij FC Twente voor de benodigde dreiging en goals.


Waar Menig en Cerny voor de benodigde snelheid aan de zijkanten van het veld zorgen, toont Danilo aan over het spitseninstinct te beschikken door de juiste positie voor de goal te vinden. De Braziliaan is bovendien in staat om met zijn overzicht zijn medespelers met een pass alleen voor de keeper te zetten en laat tegelijkertijd zien over de benodigde techniek en wendbaarheid te beschikken om in kleine ruimtes te voetballen. Met die kwaliteiten ontwikkelt hij zich in het nog jonge seizoen tot een van de sleutelspelers van FC Twente.

Danilo had dan ook een zeer belangrijk aandeel in de 0-3 overwinning die FC Twente boekte op de Tilburgers. Bij de eerste goal snoepte Cerny handig de bal af van zijn tegenstander. Danilo anticipeerde een paar seconde daarvoor op de balverovering door zich tussen de verdedigers van Willem II te laten zakken. De Tsjech hoefde de bal vervolgens alleen nog maar de diepte in te sturen, waarna Danilo één-op-één voor de keeper stond en scoorde. Bij de tweede goal legde Danilo de bal simpel af op linksback Jayden Oosterwolde, waarmee hij zijn uitmuntende overzicht nog maar eens liet zien. Na een uur spelen nam Danilo tot slot nog een penalty die hij miste, maar in tweede instantie was het wél raak. Met twee goals en een assist reed Danilo met een fijn gevoel naar huis.

Winnaarsmentaliteit

Danilo bouwde door zijn jeugdjaren een absolute winnaarsmentaliteit op. De voetballer groeide in zijn eerste jaren op in São Paulo, waar hij het voetballen op de Braziliaanse straten leerde. Al snel bleek Danilo over een uitstekende techniek te beschikken die ook profclub Corinthians opviel. De club besloot hem op zijn tiende jaar naar de jeugdopleiding te halen, maar het dienstverband hield niet lang stand. Uiteindelijk speelde Danilo in zeven jaar tijd voor evenveel clubs. Na Corinthians kwam de voetballer uit voor Internacional, Ponte Preta, Vasco, Corinthians, Portuguesa, Gremio Osasco Audax en Santos.


De vele transfers waren niet direct op het conto van Danilo toe te schrijven. De vader van Danilo vertelde twee jaar geleden aan Ajax Showtime dat er simpelweg veel corruptie in zijn land bestond. Ouders gaven clubs volgens hem geld, zodat hun zoon in de jeugdopleiding bleef voetballen. Aangezien de ouders van Danilo deze financiële mogelijkheden niet hadden, zat Danilo vaak wedstrijden lang op de bank en deelde clubs hem aan het einde van het voetbaljaar mee dat hij te weinig speelde om door te mogen naar het volgende team. Het waren flinke teleurstellingen voor Danilo, maar tegelijkertijd gebeurtenissen die hem vormden.

Bij zijn komst naar Nederland toonde Danilo namelijk aan volledig voor zijn kans te willen gaan. Waar de Braziliaan bijvoorbeeld nooit veel in school zag, drongen de Amsterdammers erop aan dat onderwijs eveneens zeer belangrijk is om je toekomst van je leven veilig te stellen. De woorden waren een succes, want Danilo ging hard aan de slag om zijn diploma te behalen. Ondertussen speelde hij bij Jong Ajax uitstekend en stichtte hij veel gevaar voor de goal. De aanvaller viel op door zijn werklust en kreeg kansen bij het eerste elftal, die hij met beide handen aangreep.

Tijdelijk vertrek



Op het eerste gezicht is Danilo een sluwe spits die op basis van positie kiezen, zijn techniek en getoonde dynamiek uitstekend mee zou kunnen met de Nederlandse top. Dat bewees hij al in Amsterdam waar hij in 41 wedstrijden voor Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie tot 23 goals kwam. Bij zijn Europese debuut, thuis tegen Getafe in de Europa League, scoorde hij bovendien met een slimme loopactie naar de tweede paal de eerste treffer van de Amsterdammers. Kortom, een echte goaltjesdief. Was het dan wel verstandig van Ajax om Danilo voor een seizoen te laten gaan? 


Directeur voetbalzaken Marc Overmars besloot deze zomer om Danilo de speeltijd te gunnen die hij nodig heeft om zichzelf optimaal te ontwikkelen. Met Dusan Tadic, Zakaria Labyad, Klaas Jan Huntelaar en Lassina Traoré beschikt Ajax al over vier spitsen die ogenschijnlijk de voorkeur krijgen boven Danilo, waardoor de Braziliaan zich opnieuw moest richten op Jong Ajax. Daarnaast beschikt de club al over toptalent Brian Brobbey, waarmee het risico bestond dat Danilo zelfs het gehele seizoen op de reservebank van Jong Ajax moest plaatsnemen.

Aan de andere kant beschikt Danilo juist over de kwaliteiten die Ajax dit seizoen in zijn centrumspits zoekt. De ploeg van Ten Hag is op zoek naar een aanvaller die met zijn loopacties zowel ruimtes kan creëren voor zijn medespelers als zichzelf in een scoringspositie kan brengen. Bovendien moet hij in staat zijn om in kleine ruimtes het juiste te doen. Het is een vacature die Danilo als geen ander goed kan invullen, maar waarvan Ajax dit seizoen geen gebruik kan maken. Volgend jaar zomer komt Danilo terug naar Amsterdam en kan hij zichzelf opnieuw bewijzen. Mogelijk zien we dan met het trio Neres, Danilo en Antony de Braziliaanse aanval in optima forma. 

Welke spits heeft de meeste potentie?

  • Traoré
  • Danilo
  • Brobbey
522+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

22:32
6+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
8+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
81+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
150+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
47+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
268+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
72+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
70+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
338+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
159+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
159+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
471+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
51+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
87+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
33+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
102+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
97+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
49+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
189+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
38+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie