Van de Beek volgt sterspeler op bij vertrek

Foto: Van de Beek volgt sterspeler op bij vertrek

Donny van de Beek rondde zijn transfer naar Manchester United deze zomer af. De 23-jarige middenvelder verruilde Ajax voor de Engelse grootmacht, maar kan bij de Premier League-club nog niet rekenen op een basisplek. Dat is ook niet heel gek; hij wordt klaargestoomd om Paul Pogba op te volgen. 

Donny van de Beek wist het deze zomer zeker: hij was klaar voor de volgende stap. Nadat een transfer naar Real Madrid, ondanks dat alle partijen hun fiat hadden gegeven voor een overgang, afketste richtte Van de Beek zijn pijlen op andere clubs. Dat werd uiteindelijk Manchester United, dat veertig miljoen euro overmaakte naar Amsterdam om zich te verzekeren van de diensten van de blonde middenvelder. 

Donny van de Beek

Van de Beek tekenende op Old Trafford een contract voor vijf jaar en maakte indruk door in zijn debuutwedstrijd meteen het net te vinden. Het zou een kwestie van tijd zijn voordat de middenvelder een basisplaats toegekend zou krijgen van Manchester United-trainer Ole Gunnar Solskjaer, maar die periode moet nog steeds aanbreken. Dat Van de Beek tot nu toe nog de 12e man is van het team van de Noorse manager, zorgt voor frictie bij zowel Engelse als Nederlandse voetbalfans. 

De oud-Ajacied kon zelfs niet op een basisplek rekenen tegen Newcastle United. In die wedstrijd ontbraken Paul Pogba en Nemanja Matic omdat zij gespaard werden voor de Champions League-ontmoeting met Paris Saint-Germain. Van de Beek mocht wel invallen in het Premier League-duel, dat Manchester United won met 1-4. 


Tekenen aan de wand

Engelse media speculeerden al over de afwezigheid van Van de Beek in de basiself van ManU. Het zou erop kunnen wijzen dat Solskjaer in de Champions League wél een basisplek voor de oud-Ajacied in gedachten heeft, maar dat lijkt met de recente historie meer op wishfull thinking dan keiharde realiteit. 

Na de eerste weken in Engeland kan je inmiddels wel concluderen dat Manchester United Van de Beek niet heeft gehaald voor de controlerende posities op het middenveld. Daar krijgen Matic, de Braziliaan Fred of Scott McTominay de voorkeur van Solskjaer. Nigel de Jong, die als middenvelder van Manchester City ervaring heeft met de controlerende posities in de Premier League en inmiddels analist van beIN Sports is, begrijpt die keuze wel: “Donny is geen controleur, maar een box-to-box-speler, een nummer tien. (..) Maar hij moet spelen, je haalt hem niet alléén voor de toekomst.” 

Als Van de Beek niet als controleur is gehaald, dan wordt wat duidelijker waarom de 23-jarige middenvelder het op dit moment nog moet doen met invalbeurten. Als box-to-box-middenvelder heeft Manchester United Pogba in huis, terwijl de Portugees Bruno Fernandes de onbetwiste nummer tien is. Wanneer je deze drie spelers langs een meetlat legt, is het niet heel bijzonder dat de Nederlander op dit moment aan het kortste eind trekt. 


Status

Daarnaast is er een groot verschil in de benadering van spelers in Engeland en Nederland. Waar in onze Eredivisie een speler zoals Van de Beek als een ervaren kracht gezien wordt, kijken clubs in Engeland daar met andere ogen naar. Als je naar zijn speeltijd kijkt, hangt Van de Beek tussen ‘groot talent’ en ‘eerste elftalspeler’ in terwijl we in Nederland hem al een sterspelerstatus toedichten zoals hij bij Ajax had. 

De speler van De Toekomst heeft daarnaast een vijfjarig contract getekend bij Manchester United, waaruit twee dingen blijken. Ten eerste is dat het feit dat de club enorm veel vertrouwen heeft in de Nederlandse middenvelder, maar ook dat hij de tijd krijgt om te wennen aan de Premier League (eerste contractjaar), zijn spel te verbeteren (tweede contractjaar) en op termijn uitgroeit tot vaste basisspeler (derde contractjaar). 

In dat opzicht valt de handelswijze van Manchester United zelfs te prijzen: in plaats van Van de Beek voor de leeuwen te gooien – zoals met Memphis Depay gebeurde na zijn overgang van PSV naar United – kiest de club ervoor om hem rustig te brengen, stapsgewijs te laten wennen aan het niveauverschil tussen de Eredivisie en de Premier League en ziet Van de Beek vooral als grote versterking voor komend(e) seizoen(en). 

Pogba situatie

Dat heeft alles te maken met de situatie rondom sterspeler Paul Pogba. De Fransman, die zijn jeugdopleiding bij Manchester United genoot en daarna voor dik negentig miljoen euro werd teruggekocht na een periode bij Juventus, is sinds zijn terugkeer op Old Trafford nooit écht tevreden geweest en wilde zijn tot voorkort aflopende contract gebruiken om deze zomer een nieuwe stap te zetten. 


De Franse middenvelder noemde onlangs spelen voor Real Madrid “een droom” en de geruchten over een overgang naar de Spaanse hoofdstad bestaan al langer. Ook Juventus en FC Barcelona zouden achter Pogba aanzitten. Al die transferperikelen dwongen Manchester United deze week tot het lichten van een optie in het contract van de Franse middenvelder, die daardoor tot de zomer van 2022 vastligt op Old Trafford. 

Of dit ook echt is gedaan om Pogba langer bij de club te houden, is nog maar de vraag. Hoewel Solskjaer op de persconferentie voor het treffen met PSG zei dat hij ervan uitging dat Pogba nog twee jaar in Engeland speelt, zullen The Red Devils aankomende zomer niet zomaar alle aanbiedingen voor de middenvelder naar de prullenbak verwijzen. Helemaal wanneer de club zich niet weet te plaatsen voor de Champions League (Mancester United staat op dit moment 15e in de Premier League) zal een transfer van de sterspeler van Old Trafford eerder een regel dan een uitzondering zijn. Daarnaast is het voor United de laatste kans om nog geld te verdienen aan de overgang van de Franse middenvelder. 

Opvolger al in huis

Met die gedachten in het achterhoofd zal Donny van de Beek deze zomer zijn aangetrokken door Manchester United. Wanneer daar nog een jaar mee was gewacht, dan had de oud-Ajacied bij een andere club gespeeld óf verloor hij zijn ‘ontwikkelingsjaar’ in dienst van de Engelsen, waardoor zowel club als speler een groot risico lopen. 


Dat Van de Beek dit seizoen wat minder minuten maakt dan wanneer hij bij Ajax zou blijven, hoeft daarnaast niet meteen te betekenen dat hij geen stappen kan maken in zijn ontwikkeling. Door dit jaar te trainen en samen te spelen met spelers als Pogba (en Fernandes) word je echt geen mindere voetballer. Sterker nog: het wordt alleen maar gemakkelijker om hem straks op te volgen.

Het is goed dat Van de Beek rustig wordt gebracht

  • Nee, hij is te goed voor de bank
  • Ja, zo kan hij wennen
  • Ja, Pogba is beter
  • Nee, hij had voor andere club moeten kiezen
524+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:13
12+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
108+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
59+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
83+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
307+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
32+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
75+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
22+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
75+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
17:29
74+
‘Ajax-flop maakt prachtige stap in eigen land’
17:08
43+
Kökcü sluit weer aan bij Benfica na verzoenend gesprek met Schmidt
16:47
173+
Van ‘t Schip schuldig aan blessure Brobbey? “Je weet dat het fout kan gaan”
16:26
35+
Geschorste Tonali krijgt te maken met nieuwe aanklacht
16:05
119+
Messi weet wanneer hij gaat stoppen: “Dan zal ik dat zeker doen”
15:40
9585+
‘Publiekslieveling spotgoedkoop naar Ajax’
15:12
1499+
‘Berghuis heeft bestemming al gekozen’
14:14
1466+
‘Ajax is bang voor beslissing Alex Kroes’
14:00
125+
De indrukwekkende cijfers die Lasse Schöne bij Ajax neerzette
13:56
1360+
Withete Koeman krijgt bericht van UEFA
13:52
1944+
‘Ramp voor Daley Blind: nóóit meer’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie