Feyenoord ontbeert kwaliteit op cruciale positie

Foto: Feyenoord ontbeert kwaliteit op cruciale positie

Feyenoord bewees zichzelf afgelopen weekend een slechte dienst tijdens de hervatting van de competitie. De ploeg van trainer Dick Advocaat nam het in een thuiswedstrijd op tegen Sparta Rotterdam, maar slaagde er niet in om de stadsgenoten over de knie te leggen. In plaats daarvan speelde Feyenoord een beroerde wedstrijd en kwam het niet verder dan een teleurstellend gelijkspel. Ondertussen nemen de zorgen van Dick Advocaat toe.

De verwachtingen lagen aan het begin van het seizoen zoals gewoonlijk hoog in de havenstad. Sinds de komst van Advocaat als hoofdtrainer verloor Feyenoord afgelopen seizoen geen duel en maakte het een flinke inhaalslag, waarbij de club zelfs dichtbij koplopers Ajax en AZ kwam. Het vervolg van de competitie is bekend, waarna Feyenoord dit seizoen opnieuw moest beginnen. Hoewel de topclub nog altijd ongeslagen is in de competitie, is het spel allerminst om over naar huis te schrijven en winnen de Rotterdammers niet zo vaak als vorig jaar. De schommelingen in de prestaties zijn echter eenvoudig te verklaren.

Kwaliteitsgebrek



Advocaat zeurde afgelopen transferperiode bij Frank Arnesen lange tijd over het halen van versterkingen. De technisch directeur zorgde met de transfers van Mark Diemers en Bryan Linssen dan wel voor twee spelers die de trainer direct in het basiselftal kon inpassen, maar Advocaat zag aankomen dat Feyenoord op essentiële posities in het elftal spelers mist die het verschil kunnen maken en de tegenstander op het verkeerde been kunnen zetten: een kwaliteit die elke topploeg nodig heeft om constant te presteren. Waar het in de media vaak over het binnenhalen van een goede spits ging, mist Feyenoord juist op een andere positie essentiële kwaliteiten.


Met Bart Nieuwkoop, Marcos Senesi en Ridgeciano Haps heeft Feyenoord drie verdedigers in huis die uitstekend in de opbouw zijn. Zo bezit Senesi de kwaliteiten om de bal over 40 meter op de stropdas van zijn teamgenoot te leggen, terwijl vleugelverdedigers Nieuwkoop en Haps grote afstanden overbruggen om diepte in het Rotterdamse spel te krijgen. Tot zover in de opbouw is bij Feyenoord dan ook vaak niets aan de hand, maar in het vervolg van het positiespel is het voor de club bijna een onbegonnen zaak om de vrije man te vinden.

De verrassing is namelijk al snel uit het spel zodra het middenveld van Feyenoord in balbezit komt. Afgelopen weekend bestond dit uit Jens Toornstra, Leroy Fer en João Carlos Teixeira, waarbij Mark Diemers vanwege de afwezigheid van Nicolai Jørgensen de linksbuitenpositie bekleedde. Drie van de vier middenvelders zijn keiharde werkers voor Feyenoord, maar zeker geen spelers die met een verrassende actie het verschil kunnen maken. Sparta kon zich daardoor eenvoudig ingraven, terwijl Feyenoord met moeite de vrije man vond. Het reflex van Feyenoord was vaak om Steven Berghuis te vinden, maar daardoor miste het team hem simpelweg in de eindfase van de aanval. 

Repeterend verhaal

De wedstrijd tegen Sparta was zeker niet het enige competitieduel waarin Feyenoord er niet in slaagde om de verdedigingsmuur te doorbreken. Ook tegen FC Twente speelden de Rotterdammers tegen een team dat de linies uitstekend gesloten hield, wat eveneens resulteerde in weinig kansen voor de thuisploeg. Wedstrijden tegen PEC Zwolle, ADO Den Haag en Willem II sloot Feyenoord wél winnend af, maar dat kwam mede doordat de tegenstander de club opvallend veel ruimte gaf om te voetballen en zo kansen te creëren. Met spelers als Berghuis en Linssen graven opponenten dan simpelweg hun eigen graf.

Tijdens wedstrijden tegen de mindere ploegen uit de Eredivisie heeft Feyenoord simpelweg spelers nodig die de wedstrijd kunnen openbreken, zoals concurrenten Ajax en PSV wél hebben. De Amsterdammers beschikken met Davy Klaassen, Mohammed Kudus en Ryan Gravenberch over een zeer divers middenveld, waarbij zowel controle als diepgang zijn verenigd. Daardoor raakte tegenstander sc Heerenveen afgelopen zondag al in de openingsfase behoorlijk ontregeld en ging Ajax uiteindelijk kinderlijk eenvoudig met de overwinning ervandoor.


Ook de Eindhovenaren hebben spelers in huis die het verschil kunnen maken op het veld. Natuurlijk heeft Feyenoord niet het geld om Mario Götze zomaar even vast te leggen, maar ook Cody Gakpo, Donyell Malen en Mohamed Ihattaren beschikken over de nodige creativiteit in hun spel. Het zijn spelers die gewoon uit de Eindhovense jeugdopleiding komen, waardoor Feyenoord zich kan afvragen waarom de club dergelijke jeugdspelers momenteel niet in de gelederen heeft. Zij kunnen zowel financieel als sportief flink het verschil maken.

Huidige selectie

Het is zeker niet zo dat Feyenoord helemaal geen creativiteit in de selectie heeft. Basisspeler Teixeira en bankzitter Orkun Kökcü beschikken over de benodigde kwaliteiten om een verrassingseffect te bewerkstelligen. Waar Teixeira echter vaak op de verkeerde positie in balbezit komt, lijkt het voor Kökcü simpelweg een minder jaar te zijn. De Turkse middenvelder beleefde afgelopen seizoen een uitstekend jaar en speelde zich in de kijker van een aantal Engelse topclubs. De talentvolle voetballer onderhandelde zelfs korte tijd met een club uit de Premier League, maar koos uiteindelijk alsnog voor een langer verblijf bij Feyenoord. 

Kökcü lijkt echter moeite te hebben om met zijn aandacht volledig bij Feyenoord te zitten, waardoor Advocaat hem voor korte tijd uit de schijnwerpers houdt. Met alleen Teixeira in het basiselftal heeft Feyenoord simpelweg te weinig creativiteit op het middenveld om door stugge opponent heen te spelen en zo tot meer kansen te komen. Daarom doet Feyenoord er verstandig aan om komende winter alsnog de transfermarkt op te gaan om zijn selectie verder te versterken. De gedroomde aanvallende middenvelder loopt namelijk al rond in de Eredivisie: Joey Veerman.

Mogelijke versterking

Veerman kwam in de zomer van 2019 over van FC Volendam, dat hem al op 7-jarige leeftijd scoutte. Gedurende zijn eerste seizoen in Friesland toonde hij uitstekende statistieken door in 22 wedstrijden voor sc Heerenveen 4 goals te maken en 5 assists af te leveren. Hoofdtrainer Johnny Jansen beloonde Veerman dit seizoen door hem tot nu toe elke wedstrijd op te stellen. In de eerste 5 wedstrijden kwam de creatieve middenvelder tot 2 doelpunten en 1 assist, waardoor de Friezen aan het einde van de vierde speelronde zelfs even bovenaan stonden. 


De 21-jarige voetballer vormt bij sc Heerenveen een uitstekend duo met zijn achternaamgenoot Henk Veerman. Waar de ervaren centrumspits de bal met zijn grote lijf eenvoudig vasthoudt, zorgt Joey Veerman ervoor dat hij eronder komt en zo kansen creëert. Het is een kwaliteit die Feyenoord na de winterstop absoluut nodig heeft om aan te haken bij de topclubs. Deze week maakte Mikos Gouka bij Fox Sports bekend dat Feyenoord deze zomer al van plan was om Veerman naar de Kuip te halen, maar dat dit plan vanwege de gevolgen van het coronavirus uiteindelijk niet door ging. Toch doet Feyenoord er verstandig aan om dit alsnog te doen. Met de Volendammer in de gelederen kan Feyenoord namelijk eindelijk weer écht meedoen voor de hoofdprijzen.

Moet Feyenoord Joey Veerman halen?

  • Ja, hij is nodig
  • Nee, Feyenoord kan zonder hem
  • Nee, Feyenoord kan hem niet betalen
434+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie