Bewijsdrang Van de Beek komt tegen Italië tot uiting

Foto: Bewijsdrang Van de Beek komt tegen Italië tot uiting

Het Nederlands elftal speelde woensdagavond op bezoek in Italië met 1-1 gelijk. Oranje startte zwak aan het duel, maar na de vroege achterstand begonnen de mannen van bondscoach Frank de Boer steeds beter te spelen. Een van de sleutelspelers in het duel was Donny van De Beek, die zijn kans in het basiselftal eindelijk pakte met vooropstaand het enige doelpunt van Oranje.

De keuze van De Boer voor Van de Beek was tweeledig. Waar de oefenmeester zeer gecharmeerd is van de kwaliteiten van de middenvelder van Manchester United, was De Boer eveneens gedwongen om een andere speler in de middenlinie op te stellen. Marten de Roon, die normaliter op een basisplaats mag rekenen, kreeg tegen Bosnië Herzegovina een gele kaart, waardoor hij was geschorst voor het duel in ‘zijn’ Italië. Het was zuur voor zowel de middenvelder van Atalanta Bergamo als Oranje, maar het gaf ook een kans aan Van de Beek om zichzelf eindelijk te bewijzen in een officieel duel.


Het Nederlands elftal en Van de Beek waren tot nu toe namelijk nog geen gelukkige combinatie. De oud-Ajacied speelt normaal gesproken als aanvallende middenvelder, waar Georginio Wijnaldum verzekerd is van een basisplaats. Hoewel Van de Beek eveneens de kwaliteiten heeft om als controlerende middenvelder in het elftal te fungeren, hebben coaches voor ‘de balans’ liever een speler die meer in verdedigend opzicht denkt. Daarvoor is De Roon logischerwijs een stuk geschikter dan Van de Beek op die plaats is.

Bewijsdrang

Tegen Italië liet Van de Beek echter aan zijn trainer zien dat hij meer dan klaar is voor een basisplaats in het Nederlands elftal. De middenvelder kon zijn ploeg in de openingsfase van de wedstrijd niet behoeden voor het slechte spel en het tegendoelpunt van de Italianen, maar na de openingstreffer nam hij zijn elftal wonderbaarlijk op sleeptouw. Waar Frenkie de Jong als enige controlerende middenvelder zijn beste positie bekleedde, speelden Van de Beek en Wijnaldum in een meer offensieve rol. Samen legden de spelers van Manchester United en Liverpool zeer veel energie in het duel.

Van de Beek is van origine een offensief ingestelde speler, waardoor hij op dat vlak bovenal opviel. De voetballer is een meester in het spelen in de kleine ruimtes en combineerde er samen met Wijnaldum en Frenkie de Jong dan ook op los. Door zijn bewijsdrang legde hij veel energie in de wedstrijd en bracht hij de nodige diepte in het spel, wat Oranje met de 5-3-2 opstelling absoluut nodig had om aan aanvallen toe te komen. Het resulteerde bovendien in de gelijkmaker van de voet van Van de Beek. De middenvelder stond op de juiste plaats om een bal uit de kluts het doel in te werken, inmiddels het handelsmerk van de voetballer.


Ook in verdedigend opzicht liet Van de Beek zijn kwaliteiten aan De Boer zien. Van de Beek leerde in het seizoen 2016/2017 onder Peter Bosz om met de ploeg veel druk te zetten op de tegenstander en vervolgde dat met Erik ten Hag aan het roer. Dat hij dat loopvermogen nog altijd in huis heeft, toonde hij tegen de Italianen maar weer eens aan. De middenvelder liep net zo makkelijk richting het doel van de tegenstander als dat hij terug verdedigde. Door ondermeer het verzette werk van de speler van Manchester United behaalde het Nederlands elftal een dik verdiend gelijkspel in de Nations League.

Systeem



Eerlijkheid gebied te zeggen dat Van de Beek woensdagavond in een 5-3-2 opstelling speelde, terwijl hij normaliter in een typisch Nederlands 4-3-3 systeem aan het werk moet. Daardoor kon Van de Beek, net zoals Frenkie de Jong, meer risico in zijn aanvallende spel leggen. Oranje had namelijk sowieso drie verdedigers achterin staan, die de bal snel weer terugveroverden en deze vervolgens aan de goede kleur gaven. De strijd die Van de Beek tegen Italië liet zijn, zijn teamgenoten inspireerde om hetzelfde voor de dag te brengen. Het is een rol die Wijnaldum in vorm vaak ook op het veld liet zien.  


Het is de vraag waarvoor De Boer komende maand gaat kiezen. De trainer speelde in het verleden vrijwel altijd met de zogenoemde punt naar achteren, maar koos er in de wedstrijden voor Italië-uit voor om met de punt naar voren te spelen. Ondanks de inbreng van Van de Beek, die tegen Mexico net als andere reserve-spelers mocht starten, werd er destijds geen resultaat behaald. Tegen Bosnië Herzegovina koos de bondscoach weer voor De Roon op het middenveld. Wellicht dat de prestaties van de middenvelder van Manchester United De Boer kan verleiden tot andere keuzes in de komende interlands, zeker tijdens het volgende oefenduel (Spanje) is de kans op speelminuten voor Van de Beek groot. Vervolgens probeert Nederland in het thuisduel tegen Bosnië Herzegovina en uitwedstrijd tegen Polen om de Nations League-finales te behalen. In die wedstrijden heeft Oranje voetbal in de ploeg nodig heeft, en dat Van de Beek hem dat voetbal kan brengen.

Moet Van de Beek in het basiselftal blijven staan?

  • Ja, altijd
  • Alleen bij een 5-3-2 systeem
  • Nee, zeker niet
236+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
59+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
19+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
57+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
573+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
141+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
336+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
21:57
366+
‘KNVB-ingreep na Ajax-Excelsior’
21:43
357+
‘Grote Potter-ontwikkeling bij Ajax’
21:22
38+
Van ‘t Schip alsnog met positieve update over ervaren duo
21:05
123+
‘Barcelona gaat helemaal los met 1,2 miljard’
20:42
33+
Derde plaats kan Twente nauwelijks meer ontgaan na zege op Almere City
20:17
433+
‘Antony-shock bij Manchester United’
20:00
65+
Dit zijn de opstellingen van Ajax en Excelsior
19:42
108+
Endrick onthult bizar contract met vriendin Gabriely
19:31
649+
‘Frenkie de Jong heeft laatste duel gespeeld’
19:19
273+
‘Rotterdam naait Feyenoord keihard’
19:00
13+
OMKOPING in bekerfinale! | Groeten out Afrika #1
18:43
641+
‘Robin van Persie wordt hoofdtrainer’
18:40
408+
‘Arne Slot ziet nachtmerrie uitkomen’
18:19
1524+
‘Ajax-transfers door Diant Ramaj’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie