Van de Beek loopt bij Manchester United groot risico

Foto: Van de Beek loopt bij Manchester United groot risico

Manchester United speelde afgelopen zaterdag zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen. Daarin liet de Engelse topclub nog maar eens zien in welke zware crisis het al jarenlang zit, want de roemruchte club kreeg het niet voor elkaar om Crystal Palace in eigen huis simpel aan de kant te schuiven. Erger nog, Manchester United werd zélf met 1-3 verslagen. Nederlands lichtpuntje was dan weer wél de treffer van Donny van de Beek, al leidde hij eveneens een tegendoelpunt in.

Van de Beek heeft het zichzelf niet eenvoudig gemaakt door naar Manchester United te verkassen. Had hij de overstap gemaakt naar Real Madrid, dan was hij bij een club terechtgekomen die titelhouder is van de Spaanse competitie én regelmatig een betekenis speelt in de knock out-fase van de Champions League. Manchester United daarentegen is al zeven jaar niet dichtbij een van de twee doelen geweest, wat het voor Van de Beek nog lastiger maakt om de volgende stap in zijn ontwikkeling te zetten.

Kwaliteitsimpuls



De 23-jarige middenvelder moest zaterdag lijdzaam vanaf de bank toezien hoe zíjn Manchester United door een fout in eigen verdediging op een achterstand kwam. Hoewel de gastheer in de periode erna tot de nodige kansen kwam, was er niemand die de trekker een keer wist over te halen. Daarvoor moet Van de Beek dit seizoen dus zorgen, zoals hij dat eerder ook bij Ajax tegen onder meer Juventus en Tottenham Hotspur in de Champions League liet zien. 


Twintig minuten voor tijd mocht Van de Beek dan ook op het veld verschijnen, waarna hij na 80 minuten de enige treffer voor de thuisploeg tegen de touwen aan joeg. Het was een doelpunt zoals we van hem gewend zijn. Een afvallende bal belandt plotseling voor de voeten van de Nederlander, die opvallenderwijs altijd op de goede plek staat om de bal binnen te schieten. Hij twijfelde geen moment en plaatste deze heel beheerst in de linker benedenhoek. 

Verkeerde inschatting

Deed Van de Beek dan direct alles goed in de wedstrijd? Het meeste eerlijke, en logische antwoord op deze vraag is ‘nee’. De middenvelder zorgde dan wel voor meer dreiging en diepgang voorin, maar leidde even voor zijn goal eveneens de tweede treffer van Crystal Palace in. Het was Van de Beek namelijk die op het middenveld knullig de bal verloor toen hij deze over zijn tegenstander probeerde heen te wippen om zijn teamgenoot op de rechtervleugel weg te sturen.


Van de Beek slaagde daar echter niet in, maar liet de bal afsnoepen door zijn tegenstander. Crystal Palace kwam er snel uit en stak deze dwars door de verdediging van Manchester United. Victor Lindelof kon zijn directe tegenstander nog afstoppen, maar maakte wél hands wat de 0-2 inluidde. Natuurlijk is Van de Beek niet de hoofdschuldige bij de tegentreffer, maar wel kan de vraag worden gesteld of het handig is om op dát moment in de wedstrijd dergelijke voortzettingen te proberen.

Risicovol spel



Het roept direct de vraag op hoe de komende periode voor Van de Beek bij Manchester United gaat lopen. Van de Beek is bij Ajax gewend geraakt om veel risico in zijn spel te leggen, zowel in de jeugdopleiding met Abdelhak Nouri als in het eerste elftal met Dusan Tadic en Hakim Ziyech. Daarbij was het bij de Amsterdammers altijd essentieel om de restverdediging in die situaties perfect op orde te hebben. Een uitbraak van de tegenstander leidde daardoor in de meeste gevallen tot een snelle balverovering en een vervolg van de aanval.

Hoe anders is dat bij Manchester United, dat met Lindelof en Harry Maguire niet direct de beste verdedigers van de wereld in huis heeft. Vooral de eerste defensieve kracht liet tegen Crystal Palace zien dat vrijwel elke bal door de verdediging van Manchester United voor groot gevaar kan zorgen.  Ook in de wedstrijd tegen Luton Town FC (League Cup) liet Van de Beek weer veel loopacties en risicovolle passen zien. Aangezien Manchester United tegen een club in de Championship speelde, kwam het niet in gevaar, maar tegen een wat betere tegenstander gaat het bij het team al snel mis. 


Daarom is het voor Van de Beek te hopen dat manager Ole Gunnar Solskjaer de komende periode een oplossing weet te vinden voor de zwakke defensie van zijn team, die door drie aanvallend denkende middenvelders ook weer niet enorm word geholpen in het uitvoeren van hun verdedigende taken. Als Manchester United daartoe in staat is, en het in aanvallend opzicht  in vorm weet te raken, dan zullen de volgende doelpunten van de voetballer uit Nijkerkerveen niet lang meer op zich laten wachten.

Gaat Van de Beek bij Manchester United slagen?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik verwacht het niet
433+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:30
0+
‘Droomtransfer voor Huijsen in de maak’
11:15
10+
‘Ten Hag hengelt topverdediger binnen’
10:50
14+
Oranje-international droomt van terugkeer naar FC Groningen
10:30
12+
Cannavaro baalt van missen trainersklus: ‘Had het gratis gedaan’
10:15
43+
Mauro Jr. geniet van rol als publiekslieveling: ‘Dat is iets geweldigs’
10:00
202+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
66+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
36+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
90+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
312+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
33+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
08:10
278+
‘Ajax geïnteresseerd in Villa-talent na Europese ontmoeting’
07:45
747+
Van ‘t Schip duidelijk over toekomst Ajax: ‘Dat moet hij beslissen’
07:27
296+
‘Nieuwe trainersklus Van Nistelrooij aanstaande’
07:20
751+
Koeman woest over EK-selectie: ‘Dit vind ik absurd’
23:46
76+
Henk Veerman ‘claimt’ aandeel in Oranje-succes: “Gaf hem wel wat tips mee”
23:23
94+
Oud-middenvelder Richard Knopper traint tegenwoordig profs in eigen academie
22:58
128+
Illuster Champions League-seizoen Ajax Vrouwen ten einde gebracht door Chelsea
22:30
0+
Kippenvel: Brobbey bezorgt jonge Ajax-fan de dag van zijn leven
22:07
456+
‘Oud-Ajacied draait de gevangenis in’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie