Kökçü moet wennen aan sterspelerstatus

Foto: Kökçü moet wennen aan sterspelerstatus

Orkun Kökçü tekende in de zomer een verbeterde verbintenis met Feyenoord. De 19-jarige Turkse middenvelder verlengde zijn contract tot de zomer van 2025 en kreeg een nieuwe status bij de Rotterdammers. De jongeling staat dit jaar echter symbool voor de tegenvallende prestaties van de Stadionclub. 

Het seizoen 2019-2020 zal voor veel spelers en voetbalfans de geschiedenisboeken ingaan als één grote mislukking. De Nederlandse Eredivisie werd door de corona-crisis afgebroken en de prijzen werden niet verdeeld, met alle frustraties van dien. Dat laatste geldt echter niet voor Orkan Kökçü. Ondanks het mislopen van de bekerfinale met Feyenoord, brak de jonge Turk definitief door in het eerste van Feyenoord. 

Orkun Kökçü

De 19-jarige middenvelder kwam in 22 wedstrijden binnen de lijnen bij de Rotterdammers. Kökçu maakte in die potten indruk met zijn spelinzicht, het vermogen om zowel met links als met rechts een pass te kunnen geven en zijn slimme dribbelacties.

Feyenoord had met de jonge Turk een speler in huis die zij al lang niet hadden: Kökçu kon een mannetje passeren (1,5 geslaagde dribbels per wedstrijd, 71% van totaal) zodat er ruimte kwam om een kans te creëren (1,7 per wedstrijd). Mogelijkheden waar spelers zoals Steven Berghuis dankbaar gebruik van wisten te maken. 

De sterke optredens van Kökçü leverden hem niet alleen complimenten en een basisplaats op, maar ook stonden er buitenlandse scouts aan de poorten van De Kuip. Eerst was het vooral Arsenal dat een goede kans leek te maken om de 19-jarige middenvelder over te nemen. Nadat Kökçu zijn contract verlengde, leek die belangstelling wat afgekoeld, maar daar kwam afgelopen week wel een gerucht bij over een mogelijke overgang naar Real Madrid. 


Door-ontwikkelen

Hoewel de Europese top dus voor hem op de tribune zat, koos Kökçü ervoor om zijn contract bij Feyenoord tot 2025 te verlengen. De ambities om nog in Rotterdam te schitteren schoof de jongeling niet onder stoelen of banken: “Ik wil dit jaar dubbele cijfers halen”, zei hij over het beoogde aantal doelpunten en assists.

Dat Kökçü tot 2025 in De Kuip speelt, lijkt een utopie. “Het lijkt mij heel goed om nog een jaar bij Feyenoord te blijven”, zei de jonge middenvelder tegen het tv-kanaal van de club bij de ondertekening van zijn vijfjarig contract. 

Nog één jaar door-ontwikkelen en dan voor een mooie transfersom de overstap maken naar een Europese topcompetitie, lijkt het plan te zijn dat er achter deze nieuwe overeenkomst schuilt.

In de eerste twee wedstrijden van het nieuwe Eredivisie-seizoen lijkt het vooral voor de 19-jarige middenvelder een goed besluit geweest om bij Feyenoord te blijven. En nee, dat ligt niet aan de fabelachtige prestaties van de kersverse Turks international: deze lijken nog lang niet op de manier waarop Kökçü vorig seizoen zijn basisplaats in het elftal van Dick Advocaat veroverde. 


De tweebenige middenvelder kan zich op dit moment niet onttrekken aan het matige spel van de Rotterdammers. De eerste wedstrijd tegen PEC Zwolle (0-2) kwam Feyenoord nog met de schrik vrij, maar in de thuiswedstrijd tegen FC Twente (1-1) werd het pijnlijk duidelijk dat de club uit Rotterdam-Zuid moeite had om het spel te maken tegen een defensief ingestelde tegenstander. 

Negatieve spiraal

Er kan wellicht een verband worden getrokken met de Kökçü van vorig seizoen en de speler die dit jaar op het veld staat. Het lukt de jonge middenvelder (nog) niet om zijn stempel te drukken op het veldspel zoals hij dat vorig seizoen deed. Kökçü komt een stuk minder in het spel voor (40,9 passes per wedstrijd tegenover 52,2 passes vorig seizoen) bij de Rotterdammers, waardoor hij ook minder vaak in de positie komt om een dribbelactie in te zetten en een kans te creëren.

Dat laatste lukt de jonge middenvelder dit seizoen ook een stuk minder dan het voorgaande jaar. In 2019-2020 was hij gemiddeld nog goed voor 1,7 kans per wedstrijd en 71% geslaagde dribbels (1,5 per wedstrijd), terwijl in de wedstrijden tegen PEC en Twente maar tot 0,6 gecreëerde kansen kwam en daarnaast de helft van zijn dribbelacties zag mislukken. Maar het opvallendste verschil met vorig seizoen is de ingetogen passing van de jonge middenvelder: in vergelijking met vorig seizoen speelt de enkelvoudig international van Turkije de bal vaker terug en zoekt hij veel minder de diepte. 


Vorm hervinden

Het is natuurlijk niet ongebruikelijk dat een jonge speler een vormdip ervaart. Kökçü is daarnaast ook niet de enige aan de kant van de Rotterdammers bij wie het even wat minder loopt. De nieuwe spelers moeten worden ingepast, er moeten andere automatismen gecreëerd worden, maar het is wel opmerkelijk dat de 19-jarige middenvelder niet meer met de flair voetbalt zoals we dat in de voorgaande seizoenen zagen. Feyenoord speelt in dat opzicht ook niet anders dan de periode toen Advocaat Jaap Stam opvolgde als hoofdtrainer. Wellicht hebben de tegenstanders zich anders voorbereid op het treffen met de Rotterdammers, getuige het defensieve spel van FC Twente en het countervoetbal waarmee PEC Zwolle een resultaat probeerde te halen.

Toch is het interessant om te zien wat er gebeurt met het spel van Feyenoord als Köçkü zijn vorm weer hervindt. De 19-jarige Turk liet in de voorbereiding in ieder geval wel zien dat hij zijn streken nog niet verleerd is, getuige de schitterende steekpass waarna Nicolai Jörgenson in de oefenwedstrijd tegen Borussia Dortmund (3-1 winst, red.) scoorde. Misschien moet Köçkü vooral wennen aan zijn nieuwe status als sterspeler van de Rotterdammers voordat hij zijn ploeg, en zichzelf, naar een hoger plan kan trekken.

Hoe lang speelt Kökçü nog bij Feyenoord?

  • 1 jaar
  • 2 jaar
  • 3 jaar
  • 4 jaar
  • 5 jaar
  • Langer dan 5 jaar
270+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:17
0+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
9+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
8+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
32+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
9+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
9+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
124+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
29+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
35+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
508+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
163+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
70+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
10:00
119+
Oud-Feyenoorders investeren in Mexico in carrière en portemonnee
09:56
49+
NEC-aanhang hoort Vitesse-tegenvaller
09:48
554+
‘Berghuis-transfer voor fooi’
09:41
27+
Jong PSV-trainer kondigt vertrek aan: “Tijd voor een volgende stap”
09:25
4292+
‘Van der Gijp op non-actief bij Vandaag Inside’
09:11
199+
Valentijn Driessen velt oordeel over Brenet-besluit FC Twente
08:55
347+
‘Mislintat-alarmbellen gaan af bij Ajax’
08:40
419+
‘Ajax streept volgende kandidaat door’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie