Zahavi: doelpuntenmachine die nooit de top haalde

Foto: Zahavi: doelpuntenmachine die nooit de top haalde

PSV heeft met Eran Zahavi zijn gedroomde vervanger gevonden voor de vertrokken Sam Lammers. De Israëlische topspits moet de nieuwe aanvalsleider van de Eindhovenaren worden, en daarvoor lijkt de 33-jarige centrumaanvaller alle kwaliteiten in huis te hebben. Want dat Zahavi voor de broodnodige treffers kan gaan zorgen, staat als een paal boven water.

De nieuwe ploeg van hoofdtrainer Roger Schmidt hoopt met hoog druk zetten, veel creativiteit op het middenveld en scorend vermogen voorin het publiek dit seizoen te vermaken. De speelwijze van PSV resulteert erin dat het elftal veelvuldig in het doelgebied van de tegenstander is te vinden, waarbij de aanvallers van de Nederlandse topclub dit voetbaljaar veel kansen op doelpunten gaan krijgen. Geweldig nieuws voor Zahavi, die met 103 doelpunten in 117 wedstrijden als laatste statistiek ogenschijnlijk daarmee wel raad weet.

Europese teleurstelling

De kersverse aankoop maakte in 2011 pas zijn opwachting voor het grote publiek toen hij door Palermo werd aangetrokken. Zijn twee jaar in de Serie A werd mede door blessures echter niet wat hij ervan hoopte. De aanvaller maakte slechts twee doelpunten voor Palermo, waar hij regelmatig op de bank was te vinden. Daarom besloot Zahavi dat het beter was om terug te keren naar Israël. Daar ging hij voor Maccabi tel Aviv spelen.


In zijn thuisland liet Zahavi weer zien dat hij het maken van doelpunten nog niet was verleerd. Zahavi diende als een van de belangrijkste spelers in het elftal dat in het seizoen 2015-2016 werd getraind door Peter Bosz. De oefenmeester zag de aanvaller dat seizoen tot maar liefst 35 treffers komen in de competitie, wat een record was in Israël. Opvallend in de seizoenen bij Maccabi tel Aviv was dat Zahavi niet alleen in staat bleek om zijn neusje voor de goal goed in te zetten, maar dat hij eveneens zijn medespelers met prachtige passeeracties in stelling kon brengen.

Hoogtepunt Nationale ploeg

Zahavi liet anderhalf jaar geleden bij de Nationale ploeg van Israël nogmaals zijn veelzijdigheid zien. Het land kwam in een thuisduel tegen Oostenrijk met 0-1 achter, maar na een half uur bracht Zahavi Israël weer op gelijke hoogte. Bij een voorzet vanaf rechts kwam de goalgetter bij de eerste paal slim voor zijn man, waardoor hij de keeper kansloos liet. Ook het tweede doelpunt voor Israël kwam vanaf het hoofd van Zahavi die de bal schampend tegen de touwen aan joeg. Twee échte spitsengoals, vergelijkbaar met hoe we die hedendaags van Klaas Jan Huntelaar en Myron Boadu gewend zijn.


Bij het derde doelpunt liet Zahavi zijn extra kwaliteit zien. De aanvaller kreeg de bal namelijk op de rand van het zestienmetergebied aangespeeld en schoot deze verwoestend hoog in het doel binnen. Een zelfgecreëerde kans met volle overtuiging binnengeschoten. Als klap op de vuurpijl toonde Zahavi in de wedstrijd ook nog eens zijn immense snelheid, toen hij na ruim een uur spelen aan de rechterkant werd weggestuurd. Hij zag zijn medespeler richting de tweede paal lopen, die in tweede instantie een doelpunt maakte.

Topcompetitie


Het teleurstellende Italiaanse avontuur lijkt de hoofdoorzaak te zijn dat Zahavi nooit de Europese top haalde. De wedstrijd tegen Oostenrijk laat echter de uiteenlopende kwaliteiten van de goalgetter zien. Met 122 doelpunten in 157 wedstrijden bij Maccabi Tel Aviv, 103 goals in 117 duels in China en 12 treffers in 14 ontmoetingen bij Israël valt bij Zahavi niet te twijfelen aan zijn scoringsdrift. Daarnaast heeft hij met zijn snelheid, aanvallend inzicht en ruimschootse ervaring voldoende kwaliteiten om bij de Eindhovense ploeg mee te komen, al zijn er ook een aantal zaken waarop PSV niet hoeft te rekenen.

Zo is Zahavi niet volledig te vergelijken met Luuk de Jong, de vorige topspits die bij de Nederlandse topclub een vaste waarde was. De Nederlandse centrumaanvaller, die vorig seizoen vertrok naar Sevilla, diende als kapstok waar vanuit het Eindhovense spel zich afspeelde. De ballen gingen simpelweg eerst lang richting De Jong, die voor een voortzetting zorgde. Ondertussen kregen de middenvelders van PSV de kans om bij te sluiten en zo voor meer beweging in het zestienmetergebied te zorgen.


Hoe anders gaat dat worden bij Zahavi, die veel meer als bewegelijke spits speelt. De Eindhovense supporters hoeven dan ook niet te verwachten dat Zahavi de bal bij zich houdt: de spits lijkt meer te vergelijken met teamgenoot Donyell Malen. Daarom wordt het voor Schmidt zaak dat hij een speelwijze weet te creëren waarin zowel Malen als Zahavi de kans krijgen om hun beste spel te laten zien. Dat dit niet eenvoudig wordt, is zeker. Maar voor een uitdaging lijkt de oefenmeester zijn hand niet om te draaien.

Gaat Zahavi in Eindhoven slagen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik verwacht het niet
391+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie