Diemers past de ‘Schöne-rol’ als een voetbalschoen

Foto: Diemers past de ‘Schöne-rol’ als een voetbalschoen

Feyenoord won zaterdagavond zijn eerste competitiewedstrijd met 0-2 van PEC Zwolle. Hoewel de einduitslag uitstekend is, was het spel niet bepaald om over naar huis te schrijven. Toch waren er twee spelers die positief opvielen: Steven Berghuis en Mark Diemers. De laatste speler lijkt dit seizoen het geheime wapen van de club.

Wie het rijtje clubs ziet die Diemers achter zijn naam heeft staan, zal zich niet meteen voorstellen dat de voetballer een geheim wapen is in de selectie van de topclub. FC Utrecht, SC Cambuur, De Graafschap en Fortuna Sittard waren de werkgevers waar Diemers onder contract stond. Met de laatste club wist hij de afgelopen twee seizoenen behoorlijk indruk te maken in de Eredivisie. Maar dat Feyenoord geïnteresseerd hem wilde contracteren, kwam ook voor Diemers als een verrassing. 

Perspectief



De middenvelder was namelijk al in een vergevorderd stadium met FC Groningen om een overstap te maken naar de subtop van de Eredivisie, toen Feyenoord-trainer Dick Advocaat aan de lijn hing om Diemers over te halen voor de Rotterdammers te kiezen. De oefenmeester schetste Diemers naar verluidt een breed plaatje waarvan hij zeer enthousiast werd. Al zal Advocaat niet tegen Diemers hebben gezegd dat hij zeker is van een basisplaats.


Toch stond Diemers in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen direct tussen de eerste elf spelers, waarmee hij de voorkeur kreeg boven onder meer vaste waarde Jens Toornstra en mede-zomeraankoop João Teixeira. Advocaat gaf tijdens het persmoment bij het Algemeen Dagblad aan te vinden dat Diemers momenteel verder is dan Toornstra. De hoofdcoach stelde niet dat Diemers voortaan alle wedstrijden in het basiselftal zou gaan starten, maar zeker is wél dat Advocaat een hoop perspectief in Diemers ziet.

Berghuis

Diemers moet als aanvallende middenvelder dienen als verbindingsspeler voor de aanvallers door zowel Steven Berghuis als Bryan Linssen veelvuldig weg te steken. Dat lukte in het duel tegen PEC Zwolle al aardig, want Berghuis liet al weten een goede klik met Diemers te voelen. “Steven is veel met mij bezig op de training”, zei Diemers tegen het AD. “Hoe ik hem het beste kan bedienen. Ik vind hem een geweldige speler. Ik ben blij dat hij mij ook een goede speler vindt.”


De creativiteit van Diemers kan dit seizoen precies de extra kwaliteit in het elftal zijn die Feyenoord nodig heeft om hoge ogen te gooien in de prestaties van het team en van Berghuis. Afgelopen seizoen beschikte de Rotterdamse club vooral over een aantal aanvallers met exponentiële kwaliteiten, maar was de toevoer vanaf het middenveld lang niet altijd goed – zeker onder hoofdtrainer Jaap Stam niet. Die situatie veranderde toen Advocaat aan het roer kwam, maar is zeker nog op verschillende manieren te verbeteren.

Schöne

Dat Diemers nu al klaar is voor een basisplaats, zal zelfs Advocaat niet hebben verwacht. De ervaren hoofdtrainer leek Diemers toch vooral te halen voor de verbreding van zijn selectie en stiekem te hopen op meer. De kwaliteiten die Diemers momenteel laat zien, lijken enigszins op de situatie van Lasse Schöne in 2012. Ook de Deen, destijds afkomstig van NEC, maakte een overstap naar een topclub. En ook Schöne slaagde erin om zichzelf razendsnel aan het niveau aan te passen.


Schöne liet in de loop der jaren zien over een ijzersterke discipline te beschikken. Elk seizoen leek de creatieve middenvelder genoegen te moeten nemen met een plaats op de bank, en elk voetbaljaar wist hij zichzelf ook weer naar boven te vechten. Het resulteerde in drie kampioenschappen in de Eredivisie, maar eveneens prachtige prestaties in de Champions League en Europa League. In de zomer van 2019 verdiende Schöne een transfer naar Italië, waar hij voor Genoa speelt.

Natuurlijk is Diemers niet één-op-één te vergelijken met de carrière van Schöne, maar het zijn wél twee spelers die in staat zijn gebleken om pas op latere leeftijd aan te sluiten bij een Nederlandse topclub. Hoewel Diemers nog wel moet laten zien dat hij kan slagen op hoger niveau, lijkt hij aardig op weg te zijn. Of, zoals Diemers zegt: “Als je met betere spelers om je heen gaat voetballen, met alle respect voor de clubs waar ik heb gespeeld, dan ga je blijkbaar mee in dat niveau. En het niveau lag echt veel hoger dan ik gewend was. Er zit nog veel meer rek in.”

Is Diemers een onbetwiste basisspeler?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
316+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:00
4+
‘Corruptie zit Giménez in de weg bij Mexico’
09:50
15+
Dries Mertens neemt pensioenbesluit
09:30
6+
Ajax Vrouwen gemotiveerd na CL-exit: ‘Moet niet eenmalig zijn’
09:15
33+
Feyenoord-talent ambitieus: ‘Nieuwe successen en prijzen behalen’
08:50
140+
Xavi Simons aangepakt na ‘zielige’ mediaboycot
08:30
21+
Bas Kuipers beging bijzondere carrièreswitch: ‘Het is echt magisch’
08:10
254+
‘Ajax geïnteresseerd in Villa-talent na Europese ontmoeting’
07:45
718+
Van ‘t Schip duidelijk over toekomst Ajax: ‘Dat moet hij beslissen’
07:27
278+
‘Nieuwe trainersklus Van Nistelrooij aanstaande’
07:20
709+
Koeman woest over EK-selectie: ‘Dit vind ik absurd’
23:46
68+
Henk Veerman ‘claimt’ aandeel in Oranje-succes: “Gaf hem wel wat tips mee”
23:23
89+
Oud-middenvelder Richard Knopper traint tegenwoordig profs in eigen academie
22:58
122+
Illuster Champions League-seizoen Ajax Vrouwen ten einde gebracht door Chelsea
22:30
0+
Kippenvel: Brobbey bezorgt jonge Ajax-fan de dag van zijn leven
22:07
426+
‘Oud-Ajacied draait de gevangenis in’
22:00
48+
Hiep hiep hoera: ORANJE, nee Duitsland EUROPEES KAMPIOEN! | Twee Viertje met jarige Aad #76
21:42
225+
‘Oranje-international in topvorm niet eens mee naar het EK’
21:17
62+
Jesus ontsteld na uitspraak racisme-incident: “Voel me erg verbitterd”
20:51
106+
Hagenees talent brak door bij Ajax: “Sommige vinden me dan een verrader”
20:26
40+
Opstelling Ajax Vrouwen: wonder in de maak of kansloze uitschakeling?
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie