Fran Sol kan CL-succes AZ dwarsbomen

Foto: Fran Sol kan CL-succes AZ dwarsbomen

AZ treft vanavond met Dinamo Kiev absoluut geen eenvoudige tegenstander om de laatste voorronde van de Champions League te bereiken. De Oekraïners hebben een stugge ploeg die lastig is te verslaan, zo bleek de afgelopen weken nog maar eens. De Alkmaarders zullen speciaal moment letten op Fran Sol, een speler die de club ongetwijfeld nog goed herinnert.

De Spaanse centrumspits werd al op jonge leeftijd grote kwaliteiten toegedicht. De voetballer groeide op als talent van het grote Real Madrid, maar bleek niet goed genoeg voor het eerste elftal. Na enkele verhuurperiodes vertrok hij richting Villarreal, waar hij vooral in het tweede elftal van de Spaanse club voetbalde. Toen hij in 2016 een transfervrije overstap maakte naar Nederland, waar hij de kans kreeg om voor Willem II uit te komen, begon zijn carrière pas écht te lopen.

Turbulente periode

De Tilburgers haalden Sol met in hun achterhoofd dat de aanvaller een rijtje mooie clubs achter zijn naam had staan, maar dat hij zijn talenten nog nergens écht had waargemaakt. Daarmee was de druk op Sol in het seizoen 2016/2017 hoger dan ooit. De centrumspits beleefde echter een ijzersterk eerste seizoen en kwam tot 10 doelpunten in de competitie, wat keurig is voor het niveau dat Willem II destijds nastreefde. Gedurende het tweede seizoen kwam Sol echter pas los.

De aanvaller was in zijn tweede jaar gevaarlijker dan ooit en stuwde Willem II bij tijd en wijle naar grote hoogtes, maar aan het einde van het jaar 2017 ging het plotseling mis vanwege gezondheidsredenen. Sol kreeg in het ziekenhuis te horen dat hij teelbalkanker had en moest onder het mes om zichzelf hiervan te genezen. Tijdens deze gebeurtenis kwam het karakter van Sol te boven, want de voetballer was direct heel open over het vervelende nieuws dat hij te horen had gekregen.


Sol genas gelukkig snel en was zo nog in staat om zijn ijzersterke seizoen door te zetten. In maart 2018 was de Spaanse spits zelfs even topscorer van de Eredivisie, maar uiteindelijk bleek hij niet in staat om die titel vast te houden. Desondanks scoorde hij 16 doelpunten in de Eredivisie, wat zijn beste moyenne bij Willem II was. Ook in het seizoen 2018/2019 was Sol in vorm en scoorde hij maar liefst 13 doelpunten in het eerste gedeelte van het seizoen. Toen in januari echter Dinamo Kiev op de stoep stond om Sol over te nemen, besloot de aanvaller die kans te pakken.


Pechvogel

Eenmaal aangekomen in Kiev nam Sol zijn goede vorm mee en begon hij voortvarend bij Dinamo Kiev. Zijn overgang naar Oekraïne betekende echter niet dat hij voorgoed zijn pech achter zich kon laten. Sol kreeg in maart namelijk last van een schouderblessure, waardoor hij wederom onder het mes moest om van het kwetsuur af te komen. Het betekende dat hij twee manden uit de roulatie was. Daardoor miste hij vrijwel de gehele competitieafsluiting en moest hij zich richten op het nieuwe seizoen.


Het eerste gehele seizoen van Sol bij Dinamo Kiev was hem niet bepaald goed gezind. Sol moest het vooral doen van invalbeurten en wist daarom niet zijn gebruikelijke doelpuntenproductie neer te zetten. Bovendien kwam het seizoen eerder ten einde, waardoor Sol er alles aan is gelegen om dit seizoen wél te vlammen. Ook de afgelopen duels moest Sol het bovenal doen met invalbeurten, maar daarin was hij wél belangrijk. Zo scoorde hij in de Super Cup tegen concurrent Shaktar Donetsk de bevrijdende 1-3, waardoor Dinamo de belangrijke prijs in de wacht sleepte.

Verleden

Mocht Sol vanavond op het veld verschijnen, dan zullen de Alkmaarders nog wel even terugdenken aan 1 december 2018. Vlak voor zijn vertrek naar Oekraïne was Sol namelijk matchwinnaar door Willem II met twee doelpunten naar een 0-2 overwinning te leiden tegen AZ. In een interview met Voetbal International reageerde Sol: “Dat jullie dat nog weten… Die beelden staan vast nog op YouTube, misschien moet ik die eens aan de trainer laten zien, haha.”


De voetballer gaf in hetzelfde interview aan zeer uit te kijken naar de ontmoeting tegen de Nederlanders. “Het eerste wat ik dacht, was: Cool, een Nederlandse ploeg! Ik heb mooie herinneringen aan jullie land, dus het zal best emotioneel zijn om tegen AZ te spelen, ook al spelen we thuis. Maar meteen daarna dacht ik: Shit, dit wordt lastig. Want wij kennen allemaal de kracht en de kwaliteiten van AZ.” De winnaar van de wedstrijd neemt het in de play-offs op tegen Gent of Rapid Wien.

Welke club gaat door?

  • Dinamo Kiev
  • AZ
137+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

19:24
6+
Bliksemstart PSV: 0-3 na een kwartier (!) spelen
19:11
51+
‘Bestuurlijke onrust Ajax nog niet teruggekeerd’
18:50
3+
Goed nieuws Tévez: uit ziekenhuis ontslagen, nu alweer op trainingsveld
18:30
124+
‘Feyenoord vindt Giménez-vervanger in Schotland’
18:10
91+
Ajax-directeur eigenlijk heel ouderwets: “Terug naar het gogme van vroeger”
17:50
29+
Opstellingen Heerenveen en PSV: Bosz wijst vervanger van Dest aan
17:37
17+
Kind van de club verlengt bij Feyenoord tot 2025
17:30
112+
‘Hij is zeker geschikt om Slot op te volgen bij Feyenoord’
17:10
81+
Slot nu al geconfronteerd met opdringerige Engelse journalisten
17:00
89+
Liverpool IDEAAL voor Geertruida | Stalen Snor #55
16:50
60+
KNVB komt met update over geblesseerde Frenkie de Jong
16:30
19+
Akkoord op komst: EK-deelnemers mogen 26 spelers meenemen
16:10
190+
‘Van Praag redt eigen hachje met terugkeer Kroes’
15:51
1922+
‘Transferverrassing Berghuis en Bergwijn’
15:26
505+
Ajax verrast met Alex Kroes-wending
15:24
214+
‘Eredivisie-transfer Osame Sahraoui’
15:16
1850+
‘Hakim Ziyech terug naar Eredivisie’
15:00
561+
‘Buitenlander opvolger Slot bij Feyenoord’
14:47
851+
Vuurwerk bij Ajax: bom ontploft
14:09
740+
‘Opvallende nieuwe trainer Feyenoord’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie