Koeman staat voor duivels transferdilemma

Foto: Koeman staat voor duivels transferdilemma

Ronald Koeman heeft een paar bewogen eerste weken achter de rug als trainer van FC Barcelona. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal wees een aantal grote namen de deur van het Camp Nou, maar hoopt ook snel nieuwe gezichten te verwelkomen. Als versterking van het centrale middenveld, bijvoorbeeld. Koeman wil Wijnaldum, maar de rest van Barcelona ziet liever Thiago komen. 

Ronald Koeman leek het helemaal voor elkaar te hebben. De trainer van FC Barcelona liet vanaf het eerste moment weten dat er één speler was die hij aan zijn selectie toe wilde voegen: Georginio Wijnaldum. De international van het Nederlands elftal is volgens de coach de ideale vervanger van de vertrokken Ivan Rakitic (Sevilla), maar daar is niet iedereen in het Camp Nou van overtuigd. 

Georginio Wijnaldum 

De 29-jarige middenvelder van Liverpool past desalniettemin in het profiel van Barcelona-aankoop anno 2020. Wijnaldum beschikt over een aflopende verbintenis bij Liverpool, waardoor de oud-speler van Feyenoord, PSV en Newcastle United voor een zachte prijs naar LaLiga kan vertrekken. Naar verluidt zouden The Reds hun middenvelder voor zo’n 20 miljoen euro willen verkopen, een prijs waarvoor weinig spelers met een staat van dienst zoals Wijnaldum beschikbaar zijn. 

Het lijkt er daarom op dat Liverpool haar middenvelder een overstap naar Spanje vooral gunt. Wijnaldum speelde in het afgelopen seizoen, waarin het eerste landskampioenschap in dertig jaar werd gevierd, vrijwel alle wedstrijden voor de ploeg van manager Jürgen Klopp: 35 keer stond Wijnaldum in de basis, twee keer werd hij als invaller ingezet.

In deze wedstrijden bleek Wijnaldum een dienende speler te zijn. De middenvelder heeft een enorm loopvermogen en gebruikt deze dan ook om van box-to-box te bewegen en waar nodig de aanval en verdediging te ondersteunen. 


Daardoor is de Nederlander in de passing niet veel aanwezig (gemiddeld zo’n 40 passes per wedstrijd), maar is het een echte kilometervreter die gaten op het veld open- en dichtloopt.

Wanneer Wijnaldum naar Barcelona gaat, zal dat niet zijn om zijn fijne passes of zijn fabuleuze spelinzicht: de 29-jarige middenvelder kwam in zijn laatste seizoen tot 0,5 beslissende passes per wedstrijd, gaf zowel in de Champions League als in de Premier League geen assists, maar kwam in totaal wel tot vijf doelpunten. 

Thiago Alcántara

Het bestuur en de fans van FC Barcelona zijn het echter niet eens met de keuze om van Wijnaldum de gedroomde middenvelder te maken. Zij zien graag een speler die al eens in het Camp Nou actief was, graag terugkeren.

Thiago Alcántara doorliep de jeugdopleiding van Barça, debuteerde in het eerste elftal en speelde een aantal jaren bij de Spaanse topclub voordat hij naar FC Bayern München vertrok. 

De kleine middenvelder zit in Duitsland in hetzelfde schuitje als Wijnaldum bij Liverpool: Thiago beschikt over een contract dat tot volgende zomer loopt, waardoor hij alleen dit seizoen nog geld op kan leveren voor de winnaar van de Champions League.

Thiago kon in de Bundesliga en in de Champions League niet altijd op een basisplaats rekenen onder Nico Kovac, zijn opvolger Hansi Flick koos wél steevast voor een middenveld met de Spaanse spelverdeler.

Dat Thiago een andere smaak aan een elftal toevoegt dan Wijnaldum, blijkt ook uit zijn statistieken. Vooral in de Champions League strooide de Spaans international met passes (1,8 beslissend per wedstrijd), maar omdat hij dé creatieve man is op het middenveld van Bayern heeft hij ook veel kans om gevaarlijk te zijn met die passing (gemiddeld 88 passes per wedstrijd).

Niet alleen aanvallend, ook defensief heeft Thiago een rol op het Bayern-middenveld. Als meest teruggezakte middenvelder heeft de Spanjaard het spel altijd voor zich, maar is hij ook degene die de bal moet onderscheppen op het moment dat er zich een counterkans voortdoet. Daaruit blijkt dat de kleine middenvelder zijn mindere fysieke aandeel goed weet te compenseren met sterke positionering (2,4 intercepties per wedstrijd in CL, 1,8 in Bundesliga). 


Duivels dilemma

Daarmee ligt het duivelse dilemma van Koeman en het bestuur op tafel. Voor beide aankopen valt er wat te zeggen: Wijnaldum voegt een stuk loopvermogen en kracht aan het elftal toe, waar je met spelers als Frenkie de Jong in een centraal controlerende rol al een pass-wonder in huis hebt. Aan de andere kant kan De Jong met een speler als Thiago aan zijn zijde wellicht nog meer excelleren omdat hij dan iemand naast zich heeft die op het gebied van passes zich met hem kan meten.

Daarbij komt nog het feit dat zowel Wijnaldum als Thiago geschikt zijn om in een 1-4-2-3-1-systeem te spelen. Het lijkt daarom vooral een meningsverschil tussen Koeman en het bestuur over de manier waarop Barcelona de weg naar de top terug in wil zetten: is dat met een stilistisch middenveld dat de aanval ondersteunt met steekpasses en slimme positionering (met Thiago) of door een middenveld te bouwen waar één speler altijd in beweging is en zowel offensief als defensief een grote rol speelt (Wijnaldum). 

Dat Gini als aanvallende middenvelder zal gaan spelen – zoals hij in de afgelopen interlandperiode deed – lijkt na de teleurstellende prestaties tegen Polen en Italië uitgesloten. Dat vooral na die wedstrijden de roep om de terugkeer van Thiago extra luid werd, heeft daar ongetwijfeld mee te maken. 


Belangrijke keuze

Toch is de keuze van de middenvelder naast De Jong belangrijk voor Barcelona. Aangezien beide spelers in het bezit zijn van een éénjarig contract, lijkt het qua transfersom niet veel uit te maken welke speler gekozen wordt: Wijnaldum zou zoals gezegd voor zo’n 20 miljoen euro over kunnen komen, Thiago kost 30 miljoen euro. 

Welke van de twee spelers er uiteindelijk gecontracteerd wordt, zal vooral het antwoord op de vraag ‘hoe gaat Barcelona spelen?’ geven. Is dat de manier waarop Koeman het liefste acteert, of moet hij een knieval maken naar de (scheidende) beleidsbepalers van de club? De toekomst zal het leren.

Wie zou jij halen?

  • Wijnaldum
  • Thiago
  • Allebei niet
957+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

10:57
1+
Johan Derksen niet te spreken over NOS-verslaggever: “Hij vindt ook nog dat hij heel goed is”
10:37
13+
‘Nieuwe geïnteresseerde in Gravenberch’
10:20
9+
“De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden”
10:07
17+
Cillessen wil geschiedenis schrijven met NEC
10:00
18+
Legendes offeren zich op voor het goede doel: “3 dagen spierpijn”
09:44
51+
‘Opvolger Ten Hag staat klaar’
09:19
40+
‘Van Bommel op lijstje van Italiaanse topclub’
09:05
24+
AS Roma voelt zich benadeeld door Italiaanse bond
09:00
36+
Legends blikken exclusief vooruit op bijzonder duel met Ajax
08:42
17+
Blinker kijkt met plezier naar de buitenspelers van Feyenoord
08:19
59+
Hancko over moeizaam begin van zijn carrière: “Ik voelde me de flop van de Serie A”
23:36
142+
Kieft laakt Barça: “Helemaal niet zo goed elftal”
23:30
241+
“Bijlow gaat na de bekerfinale weer keepen”
23:14
211+
Verweij tipt Ajax-leiding: “Een verbetering”
23:02
513+
‘Gemeente draait Feyenoord de nek om’
22:50
4+
Juventus ontsnapt met gelijkspel
22:45
574+
Doorbraak bij Feyenoord? “Een opening”
22:30
233+
Hélène Hendriks onthult ‘nieuwe Heerenveen-trainer’
22:23
251+
‘Genadeklap dreigt voor Vitesse’
22:15
123+
Driessen ziet ‘gemiste kans voor PSV’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie