Ajax kampioen, Feyenoord CL en Utrecht valt tegen

Foto: Ajax kampioen, Feyenoord CL en Utrecht valt tegen

Het nieuwe Eredivisie-seizoen staat voor de deur. Nadat het corona-virus een vroeg einde breide aan het afgelopen voetbaljaar, staan de spelers in de hoogste vaderlandse voetbalklasse te popelen om weer op het veld te staan. Welk team gaat verrassen, wie blinken er uit en wie vallen er door de mand? 

Sc Heerenveen en Willem II trappen zaterdagavond af in het nieuwe seizoen van de Eredivisie. De teams zullen dat nog doen in een (bijna) leeg stadion, maar daardoor zullen de spelers zich niet minder inzetten. De corona-crisis zette in Nederland, in tegenstelling tot andere landen om ons heen, een streep door het vorige voetbalseizoen. Er was geen kampioen. Geen bekerwinnaar. Dit voelt dus voor veel clubs écht als een nieuwe kans. 

Strijd om kampioenschap 

Vorig seizoen gingen Ajax en AZ head to head voor het landskampioenschap. De Noord-Hollandse burenruzie om de schaal kon dus niet op het veld beslist worden, maar ging na het stopzetten van de competitie in de bestuurskamers verder.

AZ wilde aanspraak maken op de eerste plaats van Ajax, dat het verkreeg omdat de Amsterdammers een beter doelsaldo hadden dan hun concurrent uit Alkmaar. Die vlieger ging niet op, waardoor AZ dit seizoen extra zijn best zal gaan doen om zich te verzekeren van die eerste stek (lees: de gegarandeerde Champions League-miljoenen). 


Toch zal AZ opnieuw als underdog die strijd gaan voeren. Samen met Feyenoord en PSV zullen de Alkmaarders Ajax uitdagen om het landskampioenschap, maar weten zij allemaal dat het lastig gaat worden om de Amsterdamse hiërarchie in Nederland te doorbreken. 

Europese tickets 

AZ zal zich daarom gaan richten op de eretitel van the best of the rest. Niet alleen om het landskampioenschap, ook voor het andere Champions League-ticket is er veel concurrentie. De Alkmaarders, die op dit moment via de voorronde een ticket voor het Miljardenbal proberen af te dwingen, zullen samen met Feyenoord en PSV uit gaan maken wie er die felbegeerde plek twee mag innemen.

Dat voorspelt een aardig vuurwerk te worden met Feyenoord die de grootste klapper gaat maken. Het team van Dick Advocaat heeft vorig seizoen al bewezen een geduchte concurrent te zijn en kwam door de slechte start onder Jaap Stam niet echt in het Champions League-verhaal voor, maar dat zal dit seizoen anders zijn. 

Desalniettemin zullen AZ en PSV hun best doen om ook de voorronde van het Miljardenbal te halen, maar heeft Feyenoord in dat opzicht een stapje voor. Het seizoen van de Rotterdammers begint, in tegenstelling tot dat van AZ, pas op zondag. In vergelijking met PSV heeft Feyenoord al een veel vaster fundament onder hun elftal staan. De Eindhovenaren zullen zich dus gaan richten op de Europa League-tickets. 

Degradatie

Vorig voetbaljaar zouden er eigenlijk twee ploegen degraderen, maar dat bleek na het afgelasten van de competitie niet het geval. Toch zijn ADO Den Haag en RKC Waalwijk ook dit seizoen de gedoodverfde degradatiekandidaten in de eredivisie.

RKC Waalwijk versterkte zich onder andere met Vurnon Anita, maar de ervaren oud-Ajacied kan het gebrek aan aanvallende kwaliteit niet verbloemen. Voor de Waalwijkers zal aankomend jaar er opnieuw eentje worden van ‘wij de complimenten over het voetbal, zij de drie punten’.


ADO Den Haag nam afscheid van grootheden zoals Tommy Beugelsdijk (naar Sparta) en Lex Immers (naar NAC Breda) en dat komt misschien het algemene team wel ten goede, maar het zal nog steeds niet sterk genoeg zijn om ploegen zoals Fortuna Sittard, PEC Zwolle en VVV-Venlo van zich af te schudden. 

De verrassing

Dat FC Emmen dit seizoen niet veel degradatiezorgen zal hebben, is na een paar sterke seizoenen in de Eredivisie geen verrassing meer te noemen. Willem II die meedoet om de Europese plaatsen, zal ook geen groot nieuws zijn in Nederland. De ploeg die wél die headlines zal gaan halen, is FC Twente.

De Tukkers hadden amper twee maanden geleden nog maar een handvol spelers en nu zijn alle posities dubbelbezet. Die slagen op de transfermarkt zijn echter niet de belangrijkste zetten van de Twente-clubleiding: dat zal de aanstelling van trainer Ron Jans worden. 

De goedlachse oefenmeester bewees vooral bij PEC Zwolle dat hij het maximale uit een spelersgroep kan halen en dat hij geen miljoenen uit hoeft te geven aan spelers om toch een fatsoenlijke prestatie neer te zetten. Bij de Zwollenaren won Jans onder andere de KNVB-Beker en de Johan Cruijff Schaal. Prijzen die voor FC Twente waarschijnlijk niet in het verschiet liggen, al zal een seizoen zonder degradatiezorgen ook al als zilverwerk voelen voor de Tukkers. 


De tegenvaller 

Zo stilletjes als Willem II vorig seizoen de aanval op de gevestigde orde in de top van de Eredivisie opende, zo luidruchtig doet FC Utrecht dat aan het begin van het seizoen. De afgelopen jaren investeerde de club veel in de spelersselectie en kwam daar een grote naam bij: Eljero Elia verbond zich, tegen de verwachting in, aan de Utrechters en is komend seizoen in de Galgenwaard te bewonderen. 

Dat het vertrouwen bij de Utrechtse voetbalvereniging groot is, heeft één groot nadeel: het seizoen kan dan alleen maar tegenvallen. Op het moment dat de Utrechters niet lekker uit de startblokken komen, het midden in het seizoen even niet loopt of dat er wegens goed spel in de winterstop spelers vertrekken, kunnen de zonnige ambities van dit seizoen omslaan in donkere wolken boven De Galgenwaard. 

We mogen weer

Maar goed, wat er precies gaat gebeuren dit seizoen weten alleen de Voetbalgoden. Het belangrijkste gegeven is dat ‘we weer mogen’ in de Eredivisie. Vanaf zaterdagavond rolt de bal in de hoogste Nederlandse voetbalklasse. Een moment waar we allemaal naar uitgekeken hebben.

Wie wordt er kampioen?

  • Ajax
  • AZ
  • Feyenoord
  • PSV
854+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie