Veelbelovende Sneijder is een toptrainer in wording

Foto: Veelbelovende Sneijder is een toptrainer in wording

Wesley Sneijder is alweer een jaar gestopt als voetballer. De Utrechter gebruikte het afgelopen seizoen om na te denken over wat hij in de toekomst wil doen. Een rol als zaakwaarnemer of spelersbegeleider kwam eerder ter sprake, maar afgelopen weekend maakte hij in gesprek met Kees Jansma bij de talkshow van Voetbal International bekend dat het trainersvak hem ook steeds enthousiaster maakt. Het lijkt een uitstekende keuze, want wie anders dan Sneijder is geschikt voor een rol als hoofdcoach.

De aanvallende middenvelder dacht er naar eigen zeggen al langer over na om het trainersvak in te rollen. Tegenover goede vriend en biograaf Jansma zei Sneijder in de talkshow van Voetbal International: “Ik heb met Nico-Jan Hoogma (directeur topvoetbal, red.) gesproken en aangegeven dat ik graag met de cursus wil starten. Het is de bedoeling dat ik de komende tijd individueel word begeleid en ga proeven aan het vak. Vanaf april volgend jaar stroom ik dan in de cursus in.” 

Inzicht

Sneijder wordt dan geen speler meer van FC Utrecht, maar een rol als trainer behoort in de toekomst mogelijk wél tot de mogelijkheden. De Ondieper gaf bij Jansma een klein voorproefje op het inzicht wat hij in het spelletje heeft. Zo legde hij aan de journalist haarfijn uit waar tegen Polen het probleem van het Nederlands elftal lag. Door het vele naar binnen komen van buitenspelers Steven Bergwijn en Quincy Promes was het te druk in het centrum om te combineren. Bovendien was daardoor het matige spel van Georginio Wijnaldum te verklaren. De middenvelder van Liverpool had zo weinig ruimte gekregen voor zijn loopacties in de diepte, dat het spel vaak stokte tot aan het zestienmetergebied.


Het is ogenschijnlijk een eenvoudig probleem dat vast meer trouwe Oranje-kijkers was opgevallen, maar Sneijder wist de problemen van het Nederlands elftal zo eenvoudig uit te leggen dat elke voetballiefhebber het kon begrijpen. Dát is een aspect wat maar weinig grote voetballers, waaronder we Sneijder wel mogen scharen, toe in staat waren of zijn. Zo hadden Marco van Basten en Johan Cruijff vaak de grootste moeite om ‘simpele’ voetballers hun idee over het voetbalspel uit te leggen, waardoor er regelmatig grote vraagtekens boven het hoofd van de voetballers te vinden waren.

Praktische ervaring

Bovendien heeft Sneijder met een geweldige voetbalcarrière jarenlange ervaring op topniveau. Bij Real Madrid en Internazionale leerde de 1,70 meter lange middenvelder hoe het is om op je toppen van je kunnen te moeten spelen. Dat ging niet altijd goed bij Sneijder, maar na elke tegenslag wist hij zich weer te revancheren. Daarmee liet hij zien over voldoende doorzettingsvermogen te beschikken om zijn eigen fouten weer goed te maken. Dat aspect kan Sneijder ook in zijn toekomstige trainersklus meenemen.


Iedereen die ervoor kiest om hoofdtrainer van een voetbalclub te worden, weet namelijk dat slechte prestaties bijna altijd leiden tot het wegsturen van de trainer. Sneijder is echter als geen ander in staat om zijn rug razendsnel te rechten en weer voor een nieuwe klus te gaan. Daarnaast kan hij zijn spelers bijbrengen dat je niet direct bij de pakken neer moet zitten als het even niet lukt. Het overwinnen van een tegenslag maakt een speler namelijk steeds completer, zo weet Sneijder.

Individuele begeleiding

Dat de recordinternational van het Nederlands elftal in het individuele aspect alle kwaliteiten in huis heeft om een toptrainer te worden, liet hij tijdens zijn verhalen aan Jansma bij de talkshow al blijken. Een trainer is niet alleen een tacticus, maar ook een people-manager. Dat laatste lijkt ook wel goed te zitten bij Wes. Zo sprak hij in een eerder stadium met Memphis over diens gedrag. “Hij is een speler met fantastische kwaliteiten, met een zeer hoog niveau. Hij is alleen wel ongelukkig geweest met een aantal dingen in de media. Je kan er op verschillende manieren mee omgaan. Hij ging daar weleens op reageren en dan krijg je een sneeuwbaleffect. Daar moet hij vanaf, dat heb ik hem ook gezegd.”


Daarmee laat Sneijder eens te meer zien dat hij zijn voetbalcarrière flink heeft geëvalueerd. De Nederlander had de potentie om een van de beste spelers ter wereld te worden, maar slaagde er niet in om jaar in, jaar uit op topniveau te presteren. Juist dát wil hij zijn toekomstige spelers ongetwijfeld bijbrengen. Het is goed om als voetballer van het leven te genieten, maar tegelijkertijd moet je in je achterhoofd hebben dat de volgende wedstrijd eraan komt. Want pas dan kan je als speler hogerop komen en je dromen najagen.

Wordt Sneijder een toptrainer?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
336+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie