Hakim Ziyech tovert met miljoenenaankopen verder op Stamford Bridge

Foto: Hakim Ziyech tovert met miljoenenaankopen verder op Stamford Bridge

Hakim Ziyech is één van de nieuwe gezichten bij Chelsea. De Engelse topclub laat zich na een periode van verplichte rust helemaal gaan op de transfermarkt. Toch lijkt de Marokkaans international, die voor ruim veertig miljoen overkwam van Ajax, ook op Stamford Bridge vanuit de basis elf van trainer Frank Lampard verder te gaan toveren met een bal

Hakim Ziyech zijn komst bleek het startschot voor een grote transfergekte bij Chelsea. Naast de van Ajax overgekomen aanvallende middenvelder maakten tot nu toe ook Timo Werner (RB Leipzig) en Ben Chilwell (Leicester City) voor veel geld de overstap naar Stamford Bridge. Dat Ziyech nu met deze twee andere aankopen samen gaat spelen, kan een speler met de speelstijl van de Marokkaans international alleen maar goed doen. 

Hakim Ziyech: koning van de crosspass 

Het is nu nog onduidelijk op welke positie Ziyech precies gaat spelen. Chelsea-manager Frank Lampard laat zijn elftal overwegend zonder centrale aanvallende middenvelder spelen – iets wat de komst van Kai Havertz wellicht kan veranderen – waardoor het aannemelijk is dat Ziyech net als bij Ajax vanaf de rechterflank zal gaan spelen.Dat de Marokkaanse middenvelder vanuit die positie een grote impact kan hebben, bewees hij bij Ajax. 


De fans van de Amsterdammers kunnen zijn crosspasses inmiddels wel dromen. Het afgelopen seizoen gaf hij liefst 135 lange ballen in de Eredivisie. Dat leverde in totaal 24 beslissende crosspasses op: 18% van zijn lange passes voor Ajax was dus beslissend. In Europese duels lag dat percentage lager (5%). Bij zijn eerste wedstrijd in het shirt van Chelsea liet de Marokkaans international zich meteen zien met een bal ‘over de hele’, waaruit Chelsea zijn enige treffer kon maken die wedstrijd. 

Chilwell belangrijk voor Ziyech 

Daarom is het belangrijk voor een speler zoals Ziyech dat er op de linkerflank een speler staat die graag opkomt. De onlangs aangetrokken Ben Chilwell is zo’n soort voetballer. De Engelse linksback kan, ervan uitgaande dat Chelsea met een rechtspoot op linksbuiten speelt, in de ruimte op de flanken duiken en een crosspass van Ziyech in ontvangst nemen. Hetzelfde geldt voor de linksbuiten van Chelsea, die naar binnen trekt en net zoals Quincy Promes een bal bij de tweede paal binnen kan lopen of terug kan leggen op de spits.

Wanneer Ziyech van de buitenkant naar binnen moet dribbelen om een man te passeren, kan hij namelijk nog wel eens in moeilijkheden komen. Zowel in de Eredivisie als in de Champions League wist hij ongeveer de helft van zijn dribbels succesvol te voltooien; in de Premier League staan er over het algemeen twee verdedigend ingestelde middenvelders op je te wachten en zal dat percentage waarschijnlijk dalen. 


Afstandsschoten 

Eén van de redenen dat Chelsea bij Ziyech uitkwam, zal ongetwijfeld zijn spel in de Champions League van vorig seizoen geweest zijn. Ook tegen The Blues blonk de Marokkaan uit met onder andere drie assists in de knotsgekke 4-4 op Stamford Bridge.

Het meest tot de verbeelding spreekt zijn treffer tegen Valencia. Uit een vrije trap – en een onmogelijke hoek – draaide Ziyech de bal achter Valencia-doelman Jasper Cillessen. 

Dat afstandsschot bleek vorig seizoen vooral in de Champions League een machtig wapen: Ziyech schoot 12 keer van buiten het strafschopgebied en deed dat in 17% van de gevallen in een positie om te scoren. In de Eredivisie wilde het echter niet heel erg lukken met die poeiers van afstand: 58 keer probeerde Ziyech het, met twee doelpunten (3%) als gevolg. 

Timo Werner 

Er is echter één groot verschil tussen het Ajax van vorig seizoen en het Chelsea van aankomend voetbaljaar: bij The Blues staat er een man in de punt van de aanval die je gemakkelijk op een boodschap in de diepte kan sturen.

Timo Werner is een véél beweeglijkere spits dan Dusan Tadic en Klaas-Jan Huntelaar, waardoor Ziyech de Duitse aanvaller met een steekpass vrij voor de goal kan zetten en door kan lopen naar de (rand van) de zestienmeter om zelf in een betere schotpositie te komen. 

Doordat hij nu een snelle spits voor zich heeft, kan Ziyech nóg rendabeler worden voor zijn team. Bij Ajax gaf hij in zijn laatste Eredivisie-seizoen 16 assists in de Eredivisie en Champions League, veel van die eindpasses kwamen uit een voorzet. Doordat hij nu ook een man voor zich heeft die hij in de diepte kan sturen om zo vrij voor de doelman te laten komen, kan hij ook meer van waarde zijn met zijn steekpasses. 


Basisplaats? 

Wanneer een club maximaal 44 miljoen euro voor een speler neertelt, dan mag je verwachten dat hij een plek bij de eerste elf krijgt. Voor Ziyech is dat niet anders. Daar komt nog bij dat er twee buitenspelers vertrekken bij Chelsea: oudgedienden Pedro en William trokken de deur van Stamford Bridge onlangs achter zich dicht. Het Engelse talent Mason Mount is een andere mogelijkheid op rechtsbuiten, maar de oud-speler van Vitesse is een rechtspoot en zal waarschijnlijk met de Amerikaan Chritsian Pulisic strijden om een plek aan de linkerkant van de aanval. 

Helemaal met de aankopen die Chelsea naast Ziyech heeft gedaan, kan de Marokkaans international een grote impact hebben op het spel van zijn nieuwe ploeg. De spelers die gehaald zijn, en wellicht nog gehaald worden, zullen gebruik maken van de sterke kwaliteiten van de oud-Ajacied en ervoor zorgen dat de Marokkaan ook vaak in positie komt om deze kwaliteiten tot zijn recht te laten komen.

Het lijkt erop dat Hakim Ziyech dus vrolijk verder kan toveren op Stamford Bridge. De Premier League is een fysieke competitie, maar Ziyech heeft ook in de Champions League al bewezen dat hij weet hoe hij met dit soort spel moet omgaan. Zo lang hij het voor elkaar krijgt om zo veel mogelijk uit de duels te blijven, kan hij na The Wizard of Amsterdam ook de Magician of London worden

Hakim Ziyech wordt basisspeler bij Chelsea

  • Ja
  • Nee
1097+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
66+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
32+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
24+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
11+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
234+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
95+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
29+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
156+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
61+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
85+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
453+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
196+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
291+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
815+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
168+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8619+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1959+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3282+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
591+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
972+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie