Het strijdplan waarmee AZ Viktoria Plzen verslaat

Foto: Het strijdplan waarmee AZ Viktoria Plzen verslaat

De Champions League-finale is pas net achter de rug, maar deze week staat alweer de Tweede Kwalificatieronde voor het nieuwe seizoen van het Miljardenbal op het programma. Het is nog maar de opmaat van het bizarre seizoen dat gaat volgen. Woensdag neemt AZ het in eigen stadion op tegen Viktoria Plzen, een wedstrijd om de dood of de gladiolen.

Hoewel de tweede kwalificatieronde in het Miljardenbal vaak niet meer dan als formaliteit wordt beschouwd, is dit met tegenstander Viktoria Plzen wel anders. Zo eindigden de Tsjechen twee seizoenen geleden in de poulefase van de Champions League als derde, in een groep met CSKA Moskou, AS Roma en het grote Real Madrid. De Koninklijke kwam thuis zelfs niet verder dan een krappe 2-1 overwinning, terwijl Plzen de laatste twee duels tegen CSKA Moskou en AS Roma winnend afsloot. Daarmee plaatste de club zich voor de volgende ronde van de Europa League.


Europees verleden

Afgelopen seizoen was Viktoria, zoals de club ook wel wordt genoemd, iets minder gelukkig in Europa. Het ging namelijk tweemaal mis in de kwalificatieronde. In de voorronde van de Champions League ging de club hard onderuit tegen Olympiakos. Waar Viktoria in het thuisduel nog doelpuntloos gelijkspeelde, kreeg het team op bezoek in Griekenland letterlijk alle hoeken van het veld te zien. Door viermaal zwak verdedigen, en drie grote fouten van keeper José Sá bij hoekschoppen, verloor Viktoria met 4-0 van zijn opponent. 

Het was opzichzelfstaand geen schande dat Viktoria onderuit ging tegen Olympiakos, dat vrijwel elk seizoen in de poulefase van de Champions League is terug te vinden. Maar dat Viktoria eveneens niet in staat bleek om in de derde voorronde van de Europa League Antwerp te verslaan, was wél opvallend. Wederom was het de verdediging die te wensen overliet. In het heenduel mocht Ivo Rodrigues op de rand van het zestienmetergebied zomaar vrij aanleggen en de bal richting de lange hoek draaien. Viktoria won in eigen huis nog wel met 2-1 (wederom een tegendoelpunt uit een standaardsituatie), maar het was niet goed genoeg om door te gaan naar de volgende ronde.


Sterkes en zwaktes



Aan het korte Europese seizoen van Viktoria valt daarmee een aantal veel terugkerende fouten af te leiden. Zo heeft de Tsjechische verdediging grootse moeite met tegenstanders die veel beweging voorin hebben. Dat geldt zowel met standaardsituaties als aanvallen waarbij de bal snel tussen de verschillende linies wordt gekaatst. Die zwakheden waren overigens niet alleen tegen Olympiakos en Antwerp te zien, afgelopen weekend maakte de verdedigende linie van Viktoria nog een soortgelijke fout tegen SFC Opava (3-1 winst). De huidige verdediging van Viktoria heeft ogenschijnlijk nog geen grote ontwikkeling doorgemaakt. Nog altijd is de club in verdedigende opzicht kwetsbaar tegen clubs met creatieve spelers in de geledingen, waarmee de achterste lijn relatief eenvoudig uit elkaar valt te spelen. Met de huidige verdediging van de club (vergeleken met het terugduel tegen Antwerp is deze ongewijzigd gebleven) zijn de gebleven tekortkomingen dan ook logisch.

In vergelijking met de achterste lijn is het middenveld en aanval van Viktoria absoluut van een ander niveau. De nummer twee uit de Tsjechische competitie heeft in balbezit veel spelers voor de bal, die vrijwel allemaal in het strafschopgebied terechtkomen. Tijdens de afgelopen wedstrijd, thuis tegen Opava, liet het team een slimme truc zien. Vanuit de verdediging werd de bal lang gespeeld richting de voorste linie, aan de zijkant van het strafschopgebied. Deze speler kreeg vervolgens de keuze om zélf op doel te schieten óf de bal achter de verdediging van de tegenstander aan een ploeggenoot te geven. Net wat de specifieke situatie toeliet. Met deze tactiek draaide Viktoria een 0-1 achterstand simpel om naar een 3-1 overwinning. 


Tactiek AZ


Hoewel AZ op basis van afgelopen seizoen vooral van zijn eigen krachten en creativiteit uit moet gaan, moeten de Alkmaarders eveneens rekening houden met de sterktes en zwaktes van de tegenstander. Een belangrijke rol lijkt weggelegd voor Dani de Wit en Jordy Clasie. De twee middenvelders moeten ervoor zorgen dat Viktoria niet in staat is de lange bal te geven richting de voorste drie. Weet de club deze bal eruit te halen, dan zal het spel van Viktoria direct een stuk onzekerder worden.

Vervolgens moet AZ aan de andere kant wél in staat zijn om zich van zijn eigen onzekerheden te ontdoen. Het supertrio Oussama Idrissi, Myron Boadu en Calvin Stengs heeft zich, mede door de slepende blessure van Stengs, in de voorbereiding nog niet laten zien. Hun kwaliteiten zijn in de wedstrijd tegen Viktoria wél nodig om de volgende ronde te bereiken. Als zij met de druk van presteren weten om te gaan, dan moet een plaats in de volgende ronde van de Champions League haalbaar zijn. En dan is het wellicht alsnog slechts een formaliteit.

Gaat AZ Viktoria Plzen verslaan?

  • Ja, de Alkmaarders zijn sterker
  • Nee, Viktoria gaat door
375+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie