Biedoorlog op Donny van de Beek kan beginnen

Foto: Biedoorlog op Donny van de Beek kan beginnen

Donny van de Beek blijft een hot item in de geruchtenmolen van de transfermarkt. De aanvallende middenvelder van Ajax zag door de corona-crisis een overgang naar Real Madrid in rook opgaan, maar de interesse van FC Barcelona zou daar verandering in kunnen brengen. Sterker nog: mocht Barça gaan onderhandelen over Van de Beek, dan kan er een biedoorlog ontstaan. 

Donny van de Beek vertelde in de voorbereiding op het nieuwe seizoen dat het, ondanks zijn wens om te vertrekken uit Amsterdam, rustig was rondom zijn persoon. De blonde middenvelder van Ajax leek op weg naar Real Madrid, dat naast een overeenkomst met Van de Beek ook een transfersom met Ajax had besproken. De Koninklijke hoefden alleen nog maar hun fiat te geven en Van de Beek zou voor 55 miljoen euro de overstap maken naar de Spaanse hoofdstad. 

Donny van de Beek in de wachtkamer 

Nu de corona-crisis er ook inhakt bij de grootste clubs ter wereld, werd dat plan in de ijskast gezet. Het valt echter niet uit te sluiten dat de club uit de Spaanse hoofdstad op hun besluit terugkomt, zeker wanneer de geruchten rondom een mogelijke overgang naar aardsrivaal FC Barcelona waarheid blijken. 

Ondanks het kostenplaatje van Van de Beek, die naar verluidt deze transferperiode voor 55 miljoen mag vertrekken uit de Johan Cruijff Arena, is hij nog altijd goedkoper dan de gedroomde centrale middenvelder van coach Zinadine Zidane.

De Franse trainer wil landgenoot Paul Pogba (Manchester United) graag aan zijn selectie toevoegen, waardoor Van de Beek in de wachtkamer moest plaatsnemen. Toeval of niet: Manchester United is de derde club die interesse toonde in Van de Beek. 


FC Barcelona: onderdeel van een gerenoveerd middenveld 

FC Barcelona is met de aanstelling van Ronald Koeman als hoofdcoach een trekpleister voor spelers van het Nederlands Elftal. Bij Barça kan Van de Beek onderdeel worden van een gerenoveerd middenveld. De Catalanen zouden op zoek zijn naar een speler die de nodige meters kan maken én een aardig balletje kan trappen. Dat Van de Beek in dat profiel past, mag geen verrassing heten. 

Een overgang naar Barcelona zal wel afhankelijk zijn van het vertrek van meerdere spelers. Op dit moment lijkt alleen Frenkie de Jong, die op zijn beurt ook kan profiteren van de aanwezigheid van Koeman, zeker van zijn plek in de selectie.

Voor Van de Beek bestaat de concurrentie uit aankoop Miralem Pjanic (komt over van Juventus) en jeugdproducten Carles Aleñá (22) en Riqui Puig (21), terwijl ook het Spaanse toptalent Pedri (17) in een aanvallende rol op het centrale middenveld kan spelen. Daarnaast zal Van de Beek ook moeten afrekenen met routiniers Arturo Vidal (32) en Ivan Rakitic (31), al is het nu nog de vraag of zij de grote schoonmaak die er werd aangekondigd zullen overleven. 

Real Madrid: ander type speler op een overvol middenveld 

Wanneer Barcelona een bod doet op Van de Beek, zal het onwaarschijnlijk zijn dat Real Madrid zich niet in de strijd gaat mengen. De Madrilenen hadden al een overeenkomst met de Nederlandse middenvelder en zijn dus overtuigd van zijn kwaliteiten, waardoor het aannemelijk is dat zij Van de Beek niet zonder slag of stoot naar Catalonië laten vertrekken.

Het middenveld van de formatie van Zidane is echter al overvol. Met Federico Valverde (22), Toni Kroos (30), Luca Modric (34) en de terugkerende Dani Ceballos (24) is het dringen geblazen voor een plekje bij de eerste elf. 


Hoewel Kroos en Modric al op leeftijd zijn, zal Zidane niet meteen afwijken van de steunpilaren van het Reals middenrif van de afgelopen jaren. Als aanvallende middenvelder zal Van de Beek het op moeten nemen tegen Isco (28) en de vervroegd teruggehaalde Martin Ödegaard (21). 

Van de Beek kan bij Real Madrid vooral op het centrale middenveld een andere smaak geven aan in het spel van Real Madrid. In het verleden zagen we Modric nog wel eens meters maken over het middenveld, maar de jaren beginnen te tellen voor de Kroaat. Kroos is een speler die het vooral van zijn passing moet hebben, waardoor Van de Beek door zijn loopvermogen wel degelijk een toegevoegde waarde kan hebben, mocht hij naar Madrid verkassen. 

Manchester United: kilometers vreten in de Premier League 

Ondanks de eerdere overeenkomst met Real Madrid en mogelijke overgang naar Barcelona lijkt het Engelse Manchester United tot dusver het meest concreet voor Van de Beek. In de Engelse media worden bedragen genoemd die redelijk dicht bij de originele transfersom van 55 miljoen euro komen. The Red Devils zouden een openingsbod van 45 miljoen willen uitbrengen op de Nederlandse middenvelder. Op papier lijkt een overgang naar Old Trafford de minste concurrentie op te leveren. 

Op het centrale middenvelder staat naast Pogba nog oudgediende Nemanja Matic (32) en de jeugdproducten James Garner (19) en Scott McTominay. Ziet ManU in Van de Beek meer de opvolger van de Spaanse aanvallende middenvelder Juan Mata, dan wacht hem een stevige concurrentiestrijd met de Portugese spelmaker Bruno Fernandes en in mindere mate met Andreas Pereira.



Juventus: ook zonder Pjanic een as vol kwaliteit



Juventus zou zich na de aanstelling van Andrea Pirlo ook aan het rijtje geïnteresseerde clubs in Van de Beek hebben gevoegd. De Oude Dame zou de 23-jarige middenvelder aan diens selectie toe willen voegen, maar de vraag is of Van de Beek er écht verstandig aan doet om naar Italië te verhuizen.

Miralem Pjanic stapt dus over naar FC Barcelona, maar de landskampioen van Italië krijgt daar middenvelder Arthur voor terug. Naast de kleine Braziliaanse technicus heeft Juventus verder de beschikking over Aaron Ramsey (29), Rodrigo Bentancur (23), Adrien Rabiot (25) én oudgediende Sami Khedira (33). 

Hoewel Juventus een renovatie van de selectie gepland lijkt te hebben onder Pirlo, lijkt de interesse in Van de Beek voorlopig nog niet heel concreet. Wanneer één van de genoemde middenvelders, of schaduwspits Paulo Dybala (26), uit Turijn vertrekt, kan dit natuurlijk in één klap anders zijn. 



Wie plaatst het eerste bod?



Wanneer een eerste bod is geplaatst, kan er een biedoorlog ontstaan voor de diensten van de 23-jarige middenvelder. In dat geval zal vooral Ajax de grote winnaar zijn: met een geschatte transferwaarde van 44 miljoen brengt Van de Beek sowieso al veel geld in het Amsterdamse laadje. Maar wanneer aardsrivalen als Real Madrid en Barcelona tegen elkaar op gaan bieden kunnen daar wellicht nog miljoenen bij komen. Het is natuurlijk ook mogelijk dat er géén bod binnenkomt op Van de Beek. 



In dat geval zal Ajax ongetwijfeld proberen de verbintenis met het kind van de club, dat nu nog loopt tot de zomer van 2022, te verlengen. Door de uitschakeling van Olympique Lyon in de halve finales van de Champions League zijn de Amsterdammers verzekert van een plek in de groepsfase van het miljardenbal en zouden zij een deel van het verzekerde geldbedrag willen besteden aan het opwaarderen en verlengen van contracten van sterspelers.

Waar speelt Van de Beek dit seizoen?

  • Ajax
  • FC Barcelona
  • Real Madrid
  • Manchester United
  • Juventus
1666+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:10
6+
‘Ajax hengelt naar jeugdspeler FC Emmen’
13:00
5+
NEC-helden geven tips voor de bekerfinale | SN Meet Zomer & Leiwakabessy
12:41
19+
Chelsea neemt afscheid van Nederlands talent
12:29
64+
Opbloeiende Brobbey benoemt ‘grote droom’
12:17
71+
Jan Smit oordeelt snoeihard over FC Volendam
12:00
47+
Slot verdedigt: Giménez drastisch achteruit na winterstop
11:47
0+
Voorbeschouwing: kan NEC verrassen en de bekerfinale winnen of pakt Feyenoord de veertiende cup?
11:45
32+
Sierd de Vos onthult ‘bijzondere’ droomgast
11:30
10+
Dumfries als voorbeeld: “Daar kijk ik wel naar op”
11:15
71+
‘Nagelsmann heeft groot nieuws voor Bayern München’
10:59
119+
Italiaanse media lyrisch over Oranje-tweetal: “Overweldigde iedereen”
10:45
27+
NEC kruipt uit dal: “Leek geen einde aan de ellende te komen”
10:29
92+
‘Vandaag Inside-gasten vluchten door achteruitgang’
10:15
581+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
10:00
504+
Vermoedelijke opstelling NEC in bekerfinale tegen Feyenoord: opluchting in Nijmegen
09:54
287+
‘Bekerwinst niet nodig voor Feyenoord, twee keer dik gewonnen van Ajax’
09:39
16+
Trotse De Roon: “Als het zelfs tegen het grote Liverpool kan…”
09:24
482+
Onthuld: ‘Hélène Hendriks gespot met 22-jaar oudere vlam’
09:09
249+
‘Ajax-blunder met AZ-toptalent’
08:55
802+
Wilfred Genee doet boekje open over ‘Vandaag Inside-blaag’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie