Koeman zorgt voor luxeprobleem bij Oranje

Foto: Koeman zorgt voor luxeprobleem bij Oranje

Ronald Koeman wil Robin Gosens verleiden tot een interlandcarrière bij Nederland. De bondscoach van het Nederlands Elftal wil volgens De Telegraaf de oud-speler van Vitesse en Heracles Almelo ervan weerhouden dat hij voor Duitsland kiest. Mocht het werkelijk zo gebeuren dan creëert Koeman een luxeprobleem in de Oranje-defensie. 

Jaren geleden was de Nederlandse defensie de zwakste schakel van het elftal. Voor de voorste linie en het middenveld hadden de dienstdoende bondcoaches genoeg keuzes, maar in de achterhoede bleef het altijd puzzelen.

Anno 2020 is het in de achterhoede dringen voor een plekje. Vooral de centrale verdediging loopt over van kwaliteit. Bondscoach Ronald Koeman kiest daar praktisch altijd voor het duo Virgil van Dijk – Matthijs de Ligt, terwijl Serie-A-verdediger-van-het-jaar Stefan de Vrij als meer dan behoorlijke back-up fungeert.

Op de rechterflank lijkt Denzel Dumfries de vaste keuze, terwijl Hans Hateboer de afgelopen selectie ook haalde en Joël Veltman het ‘vaste’ alternatief is. Ook de linkerflank, waar Daley Blind of Nathan Aké vaak spelen, is ook dubbel bezet. Daarom is de vraag vooral waarom Ronald Koeman zijn opties aan de linkerflank wil uitbreiden met Robin Gosens.


Robin Gosens: linker-alleskunner

Net zoals Aké en Blind, speelt Gosens bij zijn club niet als een pure linksback. Hij maakte dit seizoen in totaal 1052 speelminuten vol als (aanvallende) linkervleugelverdediger terwijl zijn coach Gian Peiero Gasperini hem 2058 minuten als linkshalf inzette. Met andere woorden: Gosens is dus een echte linker-alleskunner. Het verschil tussen linkshalf of een (aanvallende) linkervleugelverdediger is een stuk minder groot dan de stap die Blind en Aké maken op het moment dat zij voor het Nederlands Elftal spelen.

Helemaal als je nagaat dat Gasperini bij Atalanta Bergamo eigenlijk zonder buitenste middenvelders speelt. Hij laat zijn teams vaak in een 1-3-5-2-systeem (1-5-3-2 in verdedigend opzicht) spelen. De buitenste middenvelders, waar naast Gosens ook de Nederlander Hans Hateboer er één van is, zijn in dat systeem zowel linksback als linksbuiten. Daardoor heeft Gosens zowel aanvallend als verdedigend veel invloed op het spel van Atalanta. 

De linker-alleskunner scoorde dit voetbaljaar al tien keer, gaf acht assists en verzorgde in verhouding meer beslissende ballen (3,5% van zijn totale passes) dan Blind (0,77%) en Aké (0,58%) bij elkaar.

Verder moeten Aké (50% gewonnen) en Blind (53% gewonnen) het ook op basis van gewonnen kopduels afleggen tegen Gosens (66% gewonnen), die qua dribbelkunsten wel weer wat van Aké en Blind kan leren. Het lukte Gosens slechts 29% van de gevallen om met zijn dribbels (17) een mannetje te passeren.


Positiewisseling

Het zou kunnen dat Koeman met het oog op het EK 2021 schakelt naar een 1-5-3-2-opstelling zoals hij ook bij Feyenoord wel eens speelde. Met dat in het achterhoofd, is een keuze voor Gosens opeens heel erg logisch. Wil Koeman toch vasthouden aan zijn vertrouwde 1-4-4-3-systeem moet dus óók Gosens een positiewisseling ondergaan bij het Nederlands Elftal.

Op basis van gewonnen tackles, gewonnen kopduels en het aantal intercepties per wedstrijd (1,45) lijkt dat voor Gosens ook geen enkel probleem te worden. Zijn mindere dribbeltalenten kan hij weer compenseren met zijn passing. Mocht Gosens toch besluiten om Nederlands international te worden én hij wordt – wat we toch mogen verwachten – opgeroepen door Koeman, neemt dat wel een enorm groot luxeprobleem met zich mee. 

Héél drukke achterhoede

Want niet alleen Gosens klopt op de deur bij Oranje. In Engeland speelt Patrick van Aanholt wekelijks als linksback in de Premier League, Erik Pieters loopt daar ook nog ergens rond en in onze eigen eredivisie flits misschien het grootste talent van allemaal over de flanken: Owen Wijndal. Wijndal maakte al eens deel uit van de voorselectie van het Nederlands Elftal en verdiende die plek door een uitstekend seizoen in het shirt van AZ Alkmaar. 

Wijndal bewees zowel in de eredivisie als de Europa League dat hij defensief zijn mannetje staat (74% geslaagde tackles, 1,40 intercepties per wedstrijd) en bleek met zes assists, 29 geslaagde dribbels (67% van totaal) en 44 beslissende passes een meerwaarde te zijn. 

Geen problemen, maar mogelijkheden 

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat bondscoach Koeman deze (mogelijke) extra keuze als een luxeprobleem ziet. Het geeft de bondscoach meer mogelijkheden. Met Gosens krijgt Koeman de beschikking over een speler met veel loopvermogen, een goede pass in zijn benen en iemand die in de lucht ook nog van absolute meerwaarde kan zijn. Dribbelen is dan niet zijn sterkste kant: met een pass en het overzicht van Gosens is er altijd een medespeler te vinden. Vooral wanneer het Nederlands Elftal tegen een sterke tegenstander speelt, is Gosens één van de betere keuzes als linksback of als aanvallende linkervleugelverdediger.  

De Duitse-Nederlander is een completere vleugelverdediger dan Blind of Aké, die beter tot hun recht komen in het centrum. Wanneer Oranje tegen een tegenstander speelt die verder inzakt, hoeft Gosens echter niet de beste keuze te zijn. In zo’n wedstrijd komt een speler met de kwaliteiten van Wijndal of Van Aanholt beter tot zijn recht doordat er dan ook dribbels gevraagd worden.


Nog steeds puzzelen 

Het wordt hoe dan ook puzzelen voor Ronald Koeman hoe zijn ideale achterhoede eruit gaat zien. In plaats van een gebrek aan kwaliteit, heeft hij ook zonder Gosens al keuze te over. Een groot deel van die verdedigingsvraagstukken zullen in de loop van volgend seizoen beantwoord worden. 

Want hoeveel (en op welke positie) gaat Nathan Aké spelen bij Manchester City? Hoelang gaat de revalidatie van Matthijs de Ligts schouderblessure duren? Op welke positie is Blind nou écht het beste? Dat lijkt Koeman nu nog allemaal niet bezig te houden. Hij denkt vooral: hoe kan ik Robin Gosens uit handen van de Duitsers houden?

Wie is de ideale linksback voor Nederland?

  • Robin Gosens
  • Daley Blind
  • Nathan Aké
  • Owen Wijndal
763+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:33
2+
‘VI-duo Hélène Hendriks en Noa Vahle maakt transfer’
13:18
33+
‘Feyenoord krijgt vraagprijs Spurs voor Bryan Gil te horen’
13:00
24+
Keert Clarence Seedorf terug als hoofdtrainer?
12:48
149+
‘Enorme dreun voor Feyenoord: sterkhouder mist finale’
12:31
138+
‘Tegenspreken Derksen kost Vandaag Inside-gast 50.000 euro’
12:17
106+
PSV dreigt uitblinker te verliezen: ‘Eredivisie speeltuin’
12:00
152+
Treuzelend Ajax wéér in de problemen
11:45
71+
Vertrekt Frenkie de Jong dan toch bij Barcelona?
11:29
22+
‘Davies moet nog een jaar wachten op toptransfer’
11:16
23+
Mario Gómez plaatst Neuer naast Messi
10:57
116+
Johan Derksen niet te spreken over NOS-verslaggever: “Hij vindt ook nog dat hij heel goed is”
10:37
165+
‘Nieuwe geïnteresseerde in Gravenberch’
10:20
28+
“De KNVB-beker is een soort antipool van de Super League geworden”
10:07
48+
Cillessen wil geschiedenis schrijven met NEC
10:00
52+
Legendes offeren zich op voor het goede doel: “3 dagen spierpijn”
09:44
151+
‘Opvolger Ten Hag staat klaar’
09:19
71+
‘Van Bommel op lijstje van Italiaanse topclub’
09:05
39+
AS Roma voelt zich benadeeld door Italiaanse bond
09:00
58+
Legends blikken exclusief vooruit op bijzonder duel met Ajax
08:42
39+
Blinker kijkt met plezier naar de buitenspelers van Feyenoord
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie