Dit is waarom Frenkie Barcelona kan verlaten

Foto: Dit is waarom Frenkie Barcelona kan verlaten

Frenkie de Jong mocht in FC Barcelona’s achtste finale van de Champions League zo af en toe op zijn favoriete positie, vlak voor de verdediging, opduiken. We zagen daardoor weer glimpen van de Frenkie die we kennen. De middenvelder versnelde en temporiseerde het Barcelona-spel tot in de puntjes, zoals alleen hij dat kan. Dat De Jong zonder de aanwezigheid van Sergio Busquets misschien wel zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde, is daarom niet voor niets.

Frenkie de JOng stond in Amsterdam jarenlang bekend als een van de grootste talenten uit de jeugdopleiding, maar in het seizoen 2017/2018 brak hij pas écht door. De Nederlandse middenvelder was een vaste waarde binnen het elftal van Marcel Keizer en later Erik ten Hag. Hij was bij het vertrek van Davinson Sánchez (naar Tottenham Hotspur) zelfs voor 19 wedstrijden centrale verdediger van de Amsterdammers. Daarmee toonde De Jong zijn veelzijdigheid nog maar eens aan.

Het veelbelovende talent bleef echter in de media benadrukken dat hij geen centrale verdediger was en hij dus zo snel mogelijk weer op het middenveld wilde terugkeren. Dat lukte het seizoen erop, want toen Daley Blind was aangetrokken stond De Jong gewoon weer op zijn vertrouwde middenveld. Naast Lasse Schöne was De Jong in het seizoen 2018/2019 een van de belangrijkste spelers binnen de opbouw. De middenvelder was een vast aanspeelpunt en bepaalde vervolgens waar de ruimtes op het veld lagen en hoe snel de opbouw zou verlopen. Het leverde Ajax een landstitel en bekerwinst op. Bovendien bereikte de club de halve finale van de Champions League en kreeg De Jong als beloning een transfer naar zijn favoriete club: Barcelona.


Busquets

Het wereldberoemde beeld tijdens Real Madrid-Ajax, waarop te zien is dat Luka Modric liggend op de grond hulpeloos voorbij wordt gespeeld door De Jong, lijkt dit seizoen echter verder weg dan ooit. De Jong heeft behoorlijk wat stappen teruggezet met zijn niveau dat hij toont. Dat komt niet per se vanwege de inzet van de Nederlander, of het verlies van zijn kwaliteiten, maar grotendeels door de positiewisseling die hij heeft doorgemaakt. Waar de voetballer uit Arkel in Amsterdam diende als motor van het elftal, daar speelt hij in Barcelona als meer aanvallende middenvelder. Dát is duidelijk geen gelukkige keuze van de Spanjaarden, want op die positie wordt juist meer om doelpunten en assists gevraagd. De kracht van De Jong komt pas naar voren als hij het spel voor zich heeft, niet als hij onderdeel is van dezelfde aanval.

Het markante is echter dat de spelbepaler het probleem al langer had moeten signaleren, zelfs vóór hij in Barcelona zijn vijfjarige contract van een handtekening had voorzien. Want waar De Jong een veelbelovend talent is als verdedigende middenvelder, daar kan de club nauwelijks om de ervaren middenvelder Sergio Busquets heen. De pas 32-jarige Spanjaard, die onder meer drie Champions League-cups, een wereldbeker en een EK-prijs in de lucht mocht houden, draagt dermate veel ervaring met zich mee dat de club de komende jaren hem nog niet op de bank zal durven te zetten, laat staan verkopen.


Opoffering

Het is slecht nieuws voor De Jong die op zijn eigen positie toch écht een stuk beter speelt dan in de meer aanvallende rol. Door de schorsingen van Arturo Vidal en Sergio Busquets trad de Nederlander afgelopen zaterdag voor eenmaal aan in zijn favoriete rol. Een dag na de 3-1 overwinning van Barcelona waren de Spaanse kranten euforisch over de manier waarop De Jong had gespeeld. Samen met Lionel Messi kreeg hij zelfs een 9 van de meest toonaangevende kranten, nog maar eens een bewijs van zijn verkeerde keuze.

Busquets zal naar alle waarschijnlijkheid in de kwartfinale van de Champions League tegen Bayern München echter gewoon weer op zijn plaats staan, waardoor er voor De Jong geen doorkomen aan is. Doet de Nederlander er daarom wel verstandig aan om bij Barcelona te blijven? Elke Europese topclub zal maar wat blij zijn met een type De Jong in de geledingen. Een voetballer die zijn teamgenoten vele malen beter voor de dag laat komen.


Manchester City

De Jong weet als geen ander dat Manchester City het nog altijd ziet zitten om hem in het team op te nemen. Hoofdtrainer Pep Guardiola deed in de zomer van 2019 al zijn best om De Jong te halen als vervanger voor de 35 jaar oude Fernandinho. Destijds koos De Jong nog voor een avontuur in Barcelona, maar de deur van Manchester City zal altijd voor hem openblijven. Manchester City kocht na het mislopen van De Jong voor 70 miljoen wel een andere middenvelder: de Spanjaard Rodri kwam destijds over van Atlético Madrid. Fernandinho is ook nog steeds voor de club actief en zal op termijn vervangen moeten worden. 

Hoewel het de vraag is of de Spanjaarden bereid zijn om De Jong te laten gaan, zou een verhuur van minimaal een jaar richting Manchester City een meer dan goede stap voor hem zijn. Zo kan hij op topniveau excelleren en zijn kwaliteiten uitbouwen. Het zou bovendien goed zijn voor het Nederlands elftal, dat met De Jong een van de beste spelers voor het EK van 2021 in huis heeft. 

Moet Frenkie de Jong bij Barcelona blijven?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
512+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:46
13+
ESPN-analisten kraken ‘kelderklasse-speler’ Ajax
11:35
46+
Grote zorgen om Brobbey-situatie: ‘Het is gek’
11:15
74+
‘Transfergekte bij Manchester United aanstaande’
10:44
125+
Vink ziet groot verschil tussen Ajax en rivalen Feyenoord en PSV
10:31
67+
‘Pasveer neemt Ajax-besluit’
10:00
81+
Op deze manieren kan PSV kampioen worden
09:45
127+
Van ‘t Schip wijst naar groot Ajax-probleem: ‘Al hele seizoen zo’
09:25
132+
Rensch bespreekt discutabel Bergwijn-moment
08:50
204+
Van ‘t Schip komt met simpele verklaring voor matig spel Ajax
08:30
197+
Van Dijk laat zich uit over Arne Slot-geruchten
08:15
0+
Ajax-directeur Beuker deelt zomerse transferplannen Ajax: ‘Veel werk te doen’
07:40
509+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
07:30
2203+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
07:10
802+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
23:42
190+
Mogelijke Slot-opvolger reageert: “Ik doe niet aan geruchten”
23:18
83+
Everton doet Liverpool pijn in titelrace, United met de schrik vrij
22:53
121+
Tiental Ajax kan ternauwernood historische zege Excelsior voorkomen
22:45
649+
Litmanen sluit baan bij Ajax niet uit: ‘We zullen zien’
22:28
150+
Sean Klaiber volgt Utrecht op de voet: “Elke wedstrijd”
22:05
752+
‘Ongelofelijk domme Ajacied saboteert de boel’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie