Zelfs Van Persie kan basisplaats Jörgensen niet redden

Foto: Zelfs Van Persie kan basisplaats Jörgensen niet redden

Feyenoord begon zijn oefencampagne voor het nieuwe seizoen met een overwinning op Sparta (3-0). Róbert Bozeník eiste met twee doelpunten in de eerste helft een hoofdrol op en zag concurrent Nicolai Jörgensen opnieuw worstelen in de punt van de aanval. Het lijkt erop dat zelfs de hulp van Robin van Persie de basisplaats van de Deense spits niet kan redden.

In een zonovergoten stadion maakte Feyenoord zijn eerste minuten op weg naar de nieuwe competitie. Voor het oefenduel met Sparta had Feyenoord-trainer Dick Advocaat een verrassing in petto: niet Nicolai Jörgensen stond in de basis, maar de 20-jarige Róbert Bozeník mocht vanaf de aftrap meedoen. De Slowaakse aanvaller, die in januari van dit jaar voor vier miljoen overkwam van MSK Zilina, maakte na zijn entree in het voorgaande voetbaljaar al indruk in zijn eerste zes wedstrijden voor de club (drie doelpunten, twee assists). Tegen Sparta had Bozeník slechts vijftien minuten nodig om tot twee keer toe de keuze van zijn trainer te rechtvaardigen.  

Róbert Bozeník

Vooral het tweede doelpunt van Bozeník tegen Sparta was bewonderingswaardig. Door een geblockte pass kwam de bal plotseling voor de voeten van de spits. Na een loopactie, wat niet zijn sterkste kwaliteit is, werd Bozeník achterhaald door de Sparta-verdediging. Het deerde hem echter niets: hij stuurde Jeffrey Fortes het bos in en krulde vervolgens met zijn linkervoet de bal om Benjamin van Leer heen. Het zou zomaar kunnen dat Nicolai Jörgensen de doelpunten van zijn directe concurrent met weemoedige gevoelens aanschouwde. De doelpuntendrift van de jonge Slowaakse international doet een beetje denken aan de beginperiode van Jörgensen bij Feyenoord. 



Nicolai Jörgensen  

Op het moment dat de Deens international in 2016 voor 3,5 miljoen overstapte van FC Kopenhagen naar Feyenoord, kreeg het publiek in De Kuip te maken met een gedreven spits die naast een neusje voor de goal (25 doelpunten in 2016/2017) ook oog voor zijn medespelers had (17 assists in 2016/2017). Met die productie had Jörgensen een groot aandeel in het landskampioenschap van de Rotterdammers.

Een half jaar na die eredivisiewinst had het Engelse Newcastle United zelfs 17 miljoen euro over om Jörgensen naar de Premier League te halen. Dat bedrag werd destijds te laag geacht door de Rotterdammers, waarna Jörgensen zijn trouw aan Feyenoord zwoor. 

Toeval of niet: sinds het afketsen van die transfer, heeft de Deen het een stuk zwaarder in De Kuip. Een jaar na het kampioenschap ging zijn aandeel in het scorend vermogen van Feyenoord door de helft (13 doelpunten, 3 assists) en ook in 2018/2019 wist hij zijn cijfers uit het eerste voetbaljaargang lang niet te evenaren (10 doelpunten, 2 assists). Het dieptepunt kwam echter in het afgelopen seizoen: Jörgensen was vaak geblesseerd en als hij in het veld stond, lukte scoren vaker niet dan wel. Het resulteerde in de meest teleurstellende productie in zijn Feyenoord-tijd: 5 doelpunten en 2 assists. 

Problemen buiten het veld



Dat de Deense spits de afgelopen drie jaar vaak te maken had met blessures, is één van de redenen dat hij zijn niveau uit het kampioensjaar van Feyenoord nooit meer heeft gehaald. Daarnaast speelde er ook het een en ander buiten het veld. De afgeketste transfer naar Newcastle United, bijvoorbeeld. In gesprek met de NOS gaf Jörgensen aan dat hij eigenlijk maar twee jaar bij Feyenoord wilde blijven voordat hij de stap naar een grote, buitenlandse competitie wilde maken. Die kans kwam er in de vorm van Newcastle United, maar op dat moment hield Feyenoord de Deens international aan zijn destijds nog 3,5 jaar lopende contract. 

Ook speelde de zwangerschap van zijn vrouw een grote rol in zijn laatste vormcrisis. In december 2019 werd Jörgensen voor het eerst vader nadat zijn vrouw eerder een miskraam had gehad. Hierdoor leek Jörgensen een hele tijd niet met zijn hoofd volledig bij het voetbal en had dat een wekenlange doelpuntendroogte als gevolg. 


Robin van Persie

Door de corona-break kwam er een vroegtijdig einde aan Jörgensens slechtste seizoen in dienst van Feyenoord. Reden genoeg om de draad in de voorbereiding op het nieuwe voetbaljaargang weer op te pakken, zo zou je denken. De randvoorwaarden zijn er voor de Deense spits: Feyenoord voegde onlangs Robin van Persie toe aan de technische staf voor het eerste elftal. De topscorer allertijden van het Nederlands Elftal gaat zich vooral bezighouden met de prestaties van de spitsen. 

Van die hulp lijkt vooral Bozeník te profiteren. Na de gewonnen wedstrijd tegen Sparta gaf hij de nieuwe spitsentrainer van Feyenoord meteen credits. “Ik ben blij dat ik met een legende mag trainen”, zei hij tegenover het Algemeen Dagblad. “We praten over voetbal, over hoe ik mij op moet stellen. Bij de tweede goal, daar hadden we het over gehad. De mensen hadden misschien het idee dat ik snel zou schieten, maar ik kapte en veranderde mijn positie en schoot met links. Dat was lekker.”

(Geen) vertrouwen 

Wanneer Jörgensen in de tweede helft van Feyenoord – Sparta door de voorhoede slentert, is dat een wereld van verschil met de eerste 45 minuten. Waar Bozeník zich optrekt aan de komst van Van Persie en vertrouwen tankt uit zijn lessen, lijkt Jörgensen vooral in duel met zichzelf. Sterker nog: het doet denken aan de tijd dat Van Persie samen met Jörgensen speelde: dat tandem was ook geen succes. 

Het ontbreken van het vertrouwen dat hem in zijn eerste seizoen tot grote hoogtes liet stijgen, lijkt nu verder weg dan ooit. Vorig seizoen stond de Deen bij 17% van zijn schoten (gemiddeld 2,7 per wedstrijd) op de juiste plaats om een doelpunt te maken. Omdat hij meer wedstrijden speelde dan Bozenik, scoorde méér dan de drie competitietreffers die de Slowaak achter zijn naam heeft staan. Wel blijkt dat Bozenik óók zonder hulp van Van Persie gevaarlijker is met die schotkansen dan Jörgensen (20% van zijn drie schoten per duel was vanuit de juiste positie om te scoren) in het afgelopen voetbaljaar.  

Het is voor Jörgensen te hopen dat het niet zo ver wegzakt dat zelfs de lessen van Van Persie hem niet helpen. Als Bozeník blijft profiteren van de aanwezigheid van de voormalig spits van Arsenal en Manchester United, is het niet ondenkbaar dat Feyenoord het nieuwe seizoen start met de jonge Slowaak in de punt van de aanval.

Wie wordt de eerste spits van Feyenoord?

  • Nicolai Jörgensen
  • Róbert Bozeník
736+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie