‘Robben gaat zich onbegrepen voelen bij FC Groningen’

Foto: ‘Robben gaat zich onbegrepen voelen bij FC Groningen’

Arjen Robben keerde deze zomer terug in de voetballerij, bij oude liefde FC Groningen. Sportpsycholoog Rico Schuijers is erg benieuwd wat de flankspeler er nog van gaat bakken.

“Ik heb Arjen Robben nooit ontmoet, maar volg het voetbal goed. Ik zie in Robben een gedreven liefhebber die in zijn topjaren het verschil kon maken. Ik kijk met de ogen van mijn vakgebied naar zijn prestaties. Zeker op het wereldkampioenschap in 2014 was hij bij Oranje de absolute leider van de ploeg. Wat iemand een leider maakt? Een leider is iemand die beslissingen durft te nemen die voor anderen niet leuk zijn. Dat maakte The Last Dance ook zo goed. Jordan was zo’n iemand. Jordan heeft onwijs veel kwaliteit, maar die documentaire liet zien dat je als topsporter een combinatie van techniek, tactiek en mentaliteit nodig hebt”, vertelt Schuijers, die de persoonlijkheden van topsporters analyseert, aan ELF Voetbal.

De sportpsycholoog denkt dat Robben zich zo nu en dan ‘onbegrepen zal gaan voelen’. “Ik weet dat toptalenten als Messi en ook ijshockeyer Wayne Gretzky weleens hebben gezegd: ‘ik ben niet sneller dan anderen, maar die anderen zijn langzamer dan ik.’ Het klinkt een beetje Cruijfiaans, maar zij vinden het normaal wat ze doen. Ze denken: waarom kunnen zij die bal niet geven of waarom zien ze niet wat er gaat gebeuren? Robben zal dat wellicht ook weleens denken. Winnaars als Robben trekken het niveau omhoog en laten hun teamgenoten beter spelen. Als medespelers iemand als Robben niet begrijpen, dan ligt dat aan hen en niet aan Robben.”

Schuijers weet dat Robben al de nodige tegenslagen gekend heeft, dus wat dat betreft een dikke huid heeft opgebouwd. “De meeste mensen waarmee wij werken zijn té gedreven. Dat had Robben misschien ook. Hij is vaak geblesseerd geweest en dan kun je zeggen: hij heeft zijn grenzen niet goed genoeg bewaakt. Het mes snijdt aan twee kanten, want je kunt ook te ver gaan in je motivatie. Dat is een mooi proces. Je moet zuinig zijn op je lichaam, maar het tegelijkertijd kunnen pushen. Een lastige grens. Als ik nu met ex-topsporters als Mark Tuitert en Erben Wennemars praat, dan zeggen ze: ‘had ik maar meer rust genomen vroeger. Ik had slimmer moeten trainen in plaats van harder.’ Wellicht heeft Robben ook pas op latere leeftijd leren luisteren naar zijn lichaam.”

Gaat Robben slagen bij Groningen komend seizoen?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet..
552+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
10+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
43+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
8+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
12+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
257+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
34+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
154+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
297+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
106+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
352+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
93+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
82+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
399+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
215+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
185+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
536+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
56+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
92+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
36+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
108+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie