Waarom Aké een topaankoop is voor Manchester City

Foto: Waarom Aké een topaankoop is voor Manchester City

Manchester City kreeg het deze week voor elkaar om Nathan Aké voor zo’n 45 miljoen euro van Bournemouth over te nemen. Naar verluidt heeft manager Pep Guardiola een belangrijke rol in het basisteam voor de Nederlander weggelegd. Sterker nog, de linksbenige verdediger moet de basis vormen voor een nieuw Manchester City.

Het kampioenschap van Liverpool zit Manchester City overduidelijk niet lekker. Waar de club de afgelopen jaren onaantastbaar was in de Premier League, steeg Liverpool afgelopen seizoen met kop en schouders boven de rest uit. Dat staat topcoach Pep Guardiola niet nog een seizoen toe. De oefenmeester stuurde bij het bestuur aan op verandering en denkt zelfs aan een aantal aanpassingen in de speelstijl. Een van de wijzigingen zien we terug in de aankoop van Aké.


Spelprincipe

Hoewel het halen van een centrale verdediger niet vaak behoort tot een grote kentering in de prestaties van een elftal, lijkt dit bij Manchester City wél de bedoeling. De Nederlander kan zowel op de positie van centrale verdediger als van linksback uit de voeten, waarvan Guardiola dankbaar gebruik wil maken. De hoofdtrainer lijkt komend seizoen doorgaans met drie, in plaats van vier verdedigers op het veld te willen staan. Het heeft alles te maken met de Cruijff-filosofie waarmee Guardiola groot werd: “Als hun de bal niet hebben, dan kunnen hun niet scoren.”

Door meer aanvallend ingestelde spelers op te stellen, hoopt Guardiola de speelwijze na te bootsen die hij bij Barcelona hanteerde. Wanneer het team in staat is de bal voortdurend in de ploeg te houden, heeft de club daarmee meer creativiteit in de ploeg. Zodra er balverlies wordt geleden, moet het elftal zo snel mogelijk ervoor zorgen om de bal terug te veroveren. In theorie dus een uitstekende keuze, maar de grote vraag is of het in de praktijk gaat werken.


Kritiek

Zo heeft Wim Kieft een stuk minder vertrouwen in het plan van Guardiola. “Het probleem bij zijn huidige ploeg is dat het team aanvallend enkele goede spelers heeft maar dat het in zijn totaliteit niet goed genoeg is om altijd te domineren”, schreef Kieft afgelopen week in zijn column in De Telegraaf. “Daardoor ben je verdedigend erg kwetsbaar. En de verdedigers Laporte, Mendy, Otamendi en Stones zijn allemaal net niet goed genoeg. Bij City speel je ook nog eens met veertig meter vrije ruimte in je rug. Dat gebeurt echt heel vaak in een wedstrijd. Als je dan als team niet constant dreigend genoeg bent, word je heel vaak met een tegenaanval geconfronteerd.”

Met andere woorden is Aké een prima aankoop om verandering in de speelwijze te bewerkstelligen, maar is de Nederlandse verdediger niet de enige benodigde versterking. Wil Guardiola écht goed van achteruit opbouwen, dan moeten er naast Aké nog twee andere verdedigers zijn met vergelijkbare of betere kwaliteiten. Anders is het elftal bij tegenaanvallen gezien. Dat kan dan wellicht in de Premier League, maar de Champions League-aspiraties kunnen dan voorlopig in de ijskast.

De 25-jarige Aké kan zich volgens Kieft overigens ook nog op verschillende manieren verbeteren. “Hij kan een aardige bal inspelen en heeft de ervaring van acht jaar in Engeland. Ze zullen hem op zijn verdedigende kwaliteiten hebben gekocht, al is hij op zijn sterkst als hij rond de zestien meter speelt en dat gebeurt bij City juist minder vaak. Ik vind hem bij vlagen ook wat wild”, stelt de voetbalanalist, die Aké groot gelijk geeft dat hij naar Manchester City vertrekt.


Nederlands elftal

Bondscoach Ronald Koeman zal het vertrek van Aké naar de internationale top met gejuich hebben ontvangen. De trainer liet hem gedurende zijn bondscoachschap al eens debuteren in Oranje, om zeker te zijn dat hij niet voor Ivoorkust zou uitkomen. Er is met de transfer van Aké een grote kans dat hij daarom meegaat naar het EK van 2021. Na Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk en Stefan de Vrij opnieuw dus een verdediger die een belangrijke rol vervult bij een topclub.

De verwachting is de Koeman Aké niet op de positie van centrale verdediger, maar als linksback gaat neerzetten. De dun bezaaide linkerkant moet Aké de mogelijkheid bieden om voor dynamiek over te vleugels te zorgen. Het biedt Koeman direct de mogelijkheid om Daley Blind naar een centrale rol op het middenveld te verhuizen, zodat ook Frenkie de Jong meer ruimte heeft voor zijn creativiteit en nog meer risico in het spel kan leggen. Wél zal Koeman zichzelf afvragen of er geen onverwachte blessures langskomen. Want met afgelopen seizoen in het achterhoofd, is bij een eindronde niets zeker. Dat Aké de trainer nóg meer mogelijkheden biedt, staat echter als een paal boven water.

Gaat Aké in Manchester slagen?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik verwacht het niet
228+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:41
17+
Fans reageren op PSV-drama: ‘Gun je niemand’
23:17
22+
‘Vitesse benadert clublegende voor trainerspositie’
22:54
9+
IJzersterk Arsenal pakt koppositie na klinkende zege op Chelsea
22:30
77+
Slot naar Liverpool? ‘Dat zou fantastisch zijn’
22:15
53+
ED bevestigt: ‘Einde seizoen voor PSV-sterkhouder’
21:50
132+
De Telegraaf heeft EK-boodschap voor Noa Lang
21:30
224+
Ajax-flop vertrekt voor miljoenen naar oude club
21:15
743+
‘Dit bedrag vraagt Feyenoord voor Arne Slot’
20:50
260+
‘Premier League-trainer grootste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes’
20:35
56+
‘Thiago Silva verlaat Chelsea voor nieuwe club’
20:20
95+
Gemengde reacties vanuit Engeland op Slot-geruchten: ‘In Arne we trust’
19:50
115+
Feyenoord: ‘Nog niks van Liverpool gehoord over Slot’
19:35
259+
Van der Vaart blikt terug op zijn ‘slechtste beslissing ooit’
19:20
209+
Van ‘t Schip komt met veelbelovende Henderson-update
18:50
140+
Antony reageert op veelbesproken moment na bekerontsnapping
18:29
215+
‘Nog veel meer Europese topclubs zitten achter Slot aan’
18:10
245+
“Driessen oppert komst van Ajax-man”
18:00
471+
Vertrokken Ajax-spelers: zo presteren ze bij hun nieuwe club
17:48
32+
Aston Villa verlengt met ‘nieuwe Ferguson’
17:39
24+
Miedema pakt weer minuten na tegenslag
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie