‘Matthijs de Ligt heeft wraak genomen op criticasters’

Foto: ‘Matthijs de Ligt heeft wraak genomen op criticasters’

Matthijs de Ligt transfereerde een jaartje geleden van Ajax naar Juventus voor ongeveer 85 miljoen euro, maar zijn eerste maanden in Turijn waren niet echt om over naar huis te schrijven. Volgens Sjoerd Mossou heeft de verdediger echter wraak genomen op zijn criticasters.

De columnist schrijft in het Algemeen Dagblad: “Toen De Ligt eerst even op de bank belandde, fouten maakte, twijfelde, zichtbaar moeite had met de aanpassingen: het werd allemaal tot in detail uitgemeten. Het was onderdeel van het dagelijkse Frenkie & Matthijs-journaal op alle denkbare voetbalsites. Elk rapportcijfertje, elke verdwaalde opmerking van een analyticus, elk kritisch kantlijnberichtje op pagina 8 van een Italiaanse sportkrant: je gelooft het niet, maar in het tijdperk vóór corona was Matthijs de Ligt misschien nog wel beroemder dan Ab Osterhaus. Triomfantelijk keek Nederland naar zijn handsballen en slippertjes. Had Matthijs maar niet zo eigenwijs moeten zijn. Had-ie maar moeten doen wat Frenkie deed, want die had tenminste zijn hart gevolgd.”

Alles veranderde echter en De Ligt werd elke maand iets beter: “Waar De Ligt bij Ajax nog wel eens als een dolle labrador zijn instinct volgde in het veld, vertrouwend op zijn kracht en zijn talent, driftig doorjagend en doordekkend, leerde hij in Italië de edele kunst van het zoneverdedigen. Van het verdedigen als beroep: doordacht en intelligent, een vak van opperste concentratie en beheersing. Een spel van onderlinge afstanden, van tijd en ruimte, van een metertje naar links of naar rechts.”

Mossou gaat verder: “Precies hierom koos De Ligt destijds voor Juventus, al lang voor zijn daadwerkelijke overstap. Raiola sleepte er vakkundig een megasalaris uit, maar de voetballer koos bewust en overtuigd voor de Katholieke Universiteit van het Verdedigen. De Ligt koos niet voor het geld, hij koos als hoogbegaafde voetbalstudent voor de beste en zwaarste opleiding, bij de club en de competitie waar hij het meest kon leren, waar de lat voor een verdediger het hoogst lag. De Ligt koos niet de weg van de minste weerstand, maar die van de meeste. Het is nog iets te vroeg om nu al onomstreden de beste verdediger ter wereld te zijn, maar al te lang hoeft het niet meer te duren…”

Heeft hij gelijk?

  • Ja
  • Nee
359+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

12:00
2+
‘Dreun voor Steven Berghuis én Noa Lang’
11:40
19+
Antony neergesabeld: “Dan ben je toch een lul?”
11:25
106+
‘Drietal op weg naar Feyenoord-uitgang’
11:10
22+
Jonk over ‘pijnlijk’ Volendam-vertrek: “Mijn vrouw werd zelfs uitgescholden”
10:50
46+
Te Kloese baalt van Kuip-dossier: “Is het laatste woord nog niet over gesproken”
10:35
268+
Ajax-terugkeer voor Davy Klaassen?
10:20
158+
‘Megaklap voor sportzender’
10:00
130+
Giménez gelooft in Feyenoord-titel: “Het kan nog”
09:58
147+
Van den Brom en Sneijder laken ‘schandalig’ Ajax-vertrek
09:43
62+
‘Oranje-tweetal hoofdpijndossier voor Ronald Koeman’
09:29
155+
Kieft laakt Slot: “Feyenoord is uiteindelijk de tweede keus”
09:13
75+
De Mos ziet ‘voordeel’ voor PSV in blessure Dest
08:56
223+
‘Tweetal nóóit meer in Vandaag Inside’
08:38
247+
‘PSV hakt knoop door over Ramalho’
08:27
72+
‘Bayern nadert akkoord met topfavoriet’
08:12
104+
Van der Gijp lyrisch over ‘kilometervreter’: “Níet normaal man!”
07:55
135+
‘Inter-exit voor Denzel Dumfries’
07:39
790+
‘Gênante actie Feyenoord-aanhang tijdens bekerfinale’
07:20
448+
Van der Gijp wijst opmerkelijke Frenkie de Jong-vervanger aan
23:45
229+
Derksen valt ‘de grote Seedorf’ aan: “Vier keer gefaald”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie