De hoogtepunten van de Champions League 2019/2020 tot nu toe

Foto: De hoogtepunten van de Champions League 2019/2020 tot nu toe

Het is dan eindelijk zover. De Champions League gaat deze maand weer van start en dat is reden voor een feestje. Het miljoenenbal waarin gestreden wordt om de beker met de grote oren heeft net als de rest van de voetbalwereld maandenlang stilgelegen, maar mag over enkele dagen eindelijk weer beginnen. Als opfriscursus zetten we de hoogtepunten van de 2019/2020-editie van het toernooi voor je op een rijtje.

De dubbele rode kaart



Natuurlijk kunnen we deze lijst niet anders beginnen dan met de dubbele rode kaart die Ajax opliep tijdens de returnwedstrijd tegen Chelsea. De bloedstollende pot was Ajax’ kans om de verloren thuiswedstrijd goed te maken en alles leek dan ook goed te gaan. De Amsterdammers kwamen comfortabel op voorsprong in de eerste helft met 1-3. Ook de tweede helft begon Ajax goed dankzij een vierde goal die van de voet van Donny van de Beek kwam. 



Toen ging het in de 68e minuut mis. Na een overtreding van de Engelse ploeg reageerde Daley Blind met een eigen tackle, waarna voordeel werd gegeven. Het schot dat daaruit volgde zag de bal op de arm van Joel Veltman belanden die daar zelf vrij weinig aan kon doen. Scheidsrechter Gianluca Rocchi besloot vervolgens een gele kaart aan zowel Blind als Veltman uit te delen die daardoor beide hun tweede geel ‘verzilverd’ zagen worden voor rode kaarten.



Het bizarre moment zorgde niet alleen voor veel frustratie op het veld, maar de daaropvolgende dagen werd er nog lang nagepraat over de kaarten. Als de bal bijvoorbeeld niet op de arm van Veltman was beland, maar een doelpunt had opgeleverd zouden beide centrale verdedigers hoogstwaarschijnlijk geen kaart hebben gekregen. Sterker nog, het doelpunt zou dan waarschijnlijk door de VAR worden afgekeurd en Ajax zou een vrije trap hebben gekregen. 



In plaats daarvan kreeg Ajax een strafschop om de oren die voor de 3-4 zorgde. Met negen man moest Ajax vervolgens zien te overleven. Uiteindelijk werd het 4-4 en wordt de wedstrijd nog steeds gezien als de reden waarom Ajax uit de Champions League vloog. Het was de avond waarop alles mis ging en flashbacks naar de halve finale van het seizoen daarvoor zorgde.




Fenomenale verdediging van De Ligt



Van een wedstrijd rondom Ajax schakelen we door naar oud-Ajacied Matthijs de Ligt. Samen met De Oude Dame nam hij het op tegen Atlético Madrid in eigen huis. De wedstrijd werd gewonnen met 1-0 dankzij een goede vrije trap van Dybala. Die goal had met gemak het hoogtepunt van de avond kunnen zijn. Toch is het voor ons de fenomenale tackle van De Ligt waarmee hij een tegengoal voorkwam die we als absoluut hoogtepunt verklaren.



Ángel Correa kreeg de ultieme kans om op gelijke hoogte te komen nadat hij zichzelf bijzonder goed had vrijgespeeld. Jammer genoeg voor de Spaanse club kreeg De Ligt dit precies op tijd door en kon hij een sprintje trekken. Het gevolg? Een keiharde tackle op de bal waarmee het schot geblokkeerd werd.




De comeback van Atlético



Ondanks een overwinning in Spanje was 11 maart een moeilijke avond voor de Madrilenen. Ook uit bij Liverpool moest er gewonnen worden om de volgende ronde te bereiken, maar dat bleek een moeilijke opgave. Vlak voor rust zetten Georginio Wijnaldum de Engelse club op voorsprong, waardoor Anfield begon te leven.



Na negentig minuten was de stand onveranderd en dus lag verlenging in het verschiet. De verlenging begon gelijk met een klapper, namelijk de 2-0 via de voet van Roberto Firmino. Het bleek slechts het begin van een uitermate vermakelijke verlenging te worden. Marco Llorente maakte al kort daarna een tegengoal en maakte daarna ook de 2-2. Vervolgens was het invaller Álvaro Morata die de avond afsloot door in de laatste minuten verlenging 2-3 te maken. 


Billenknijpen voor goals



Technisch gezien spelen we een beetje vals met dit hoogtepunt, maar de strijd tussen Robert Lewandowski en Erling Haaland om wie de topscorer van de Champions League gaat worden is één van de leukste aspecten van het huidige seizoen. De twee gingen tijden lang gelijk op, maar inmiddels is de winnaar alvast bepaald.



Haaland strandde met Borussia Dortmund in de kwartfinale nadat Paris Saint-Germain een maatje te groot bleek. Hierdoor bleef Haaland steken op tien goals, terwijl Lewandowski er al elf op zijn naam heeft staan. Gezien Bayern München nog steeds in het toernooi zit, is het nu slechts een kwestie van tijd voordat die voorsprong nog groter wordt. Als de lange Pool iets bewezen heeft dit seizoen is dat hij een onstuitbare goaltjesdief is.




De coronastop



Natuurlijk kunnen we niet om de beruchte coronastop heen. Het is de reden waarom we de Champions League pas wordt uitgespeeld in augustus en waarom de voetbalwereld lange tijd stil lag. Het is namelijk niet te ontkennen dat het doorspelen van de Champions League ook voor de verdere verspreiding van het virus heeft gezorgd.



De nasleep van de eerder besproken wedstrijd (Liverpool – Atlético Madrid) heeft namelijk veel teweeg gebracht. Op Anfield werd namelijk nog gewoon met publiek gespeeld, kort voordat het virus Europa in zijn greep nam. Uit een onderzoek van de Engelse Nationale Gezondheidsdienst (NHS) bleek eerder al dat de wedstrijd mogelijk 41 coronadoden heeft veroorzaakt.



Spanje was namelijk op de dag dat de wedstrijd gespeeld werd, 11 maart, al in lockdown. Toch werden de poorten in Anfield geopend voor onder anderen 3000 fans uit Madrid, de stad die achteraf een brandhaard van het coronavirus bleek te zijn. “Het was waanzin om op dat moment 3.000 Madrileense fans naar Liverpool te laten gaan”, verkondigde Jose Luis Martinez-Almeida, de burgemeester van Madrid al eerder.



Uiteindelijk is het maar goed dat de verschillende competities en toernooien zijn stilgelegd. Inmiddels is de situatie wat veiliger waardoor de Champions League nu alsnog afgemaakt kan worden. De Champions League gaat verder op 7 augustus met Juventus – Lyon om 21.00 uur.

Wat is het hoogtepunt van de Champions League 2019/2020?

  • De dubbele rode kaart
  • Fenomenale verdediging van De Ligt
  • De comeback van Atlético
  • Billenknijpen voor goals
  • De coronastop
39+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie