LEESTIP: Waarom AZ met de IBS-voorhoede de grote titelfavoriet is

Foto: LEESTIP: Waarom AZ met de IBS-voorhoede de grote titelfavoriet is

Tweevoudig Nederlands kampioen AZ streed in het onafgemaakte seizoen 2019-2020 samen met Ajax voor de landstitel. De Alkmaarders bezaten een gelijk aantal punten met Ajax (56 punten) en verkeerden in een betere vorm, waardoor een derde kampioenschap dichterbij dan ooit was. Opvallenderwijs is de talentvolle selectie van afgelopen seizoen nog altijd volledig intact. En dus rijst de vraag: wordt AZ komend voetbaljaar wél eerste?

Calvin Stengs, Myron Boadu, Teun Koopmeiners en Oussama Idrissi, alle vier hebben ze hun visitekaartje al reeds afgegeven aan de nationale en internationale topclubs. Stengs zou bij Ajax het gemis van de vertrekkende Hakim Ziyech moeiteloos kunnen opvangen, terwijl Boadu in staat is om de doelpuntenproductie van de al een jaar in Sevilla spelende Luuk de Jong over te nemen. AZ lijkt echter met een missie bezig te zijn, vergelijkbaar met het kampioenschap onder leiding van Louis van Gaal. Niet langer worden spelers klaargestoomd voor Ajax of PSV. Nee, de club wil dat de spelers rechtstreeks naar het buitenland vertrekken, zodat de nationale top niet sterker wordt. 

Landstitel op zak

Deze strategie lijkt voor de individuele spelers niet per definitie de beste te zijn. Neem een voorbeeld aan Ziyech. De middenvelder annex buitenspeler speelde tot de zomer van 2016 bij subtopclubs SC Heerenveen en FC Twente. Teams waar hij fouten mocht maken en daarbij nauwelijks tot niet gecorrigeerd werd. Pas na zijn overstap naar Ajax leek hij pas in te zien wat het inhoudt om in de Europese top te voetballen. De Marokkaanse International kwam onder meer in aanraking met Klaas-Jan Huntelaar en Dusan Tadic, die hun sporen hebben verdiend in grote, internationale competities. Na vier jaar ervaring verdiende hij deze zomer een transfer naar Chelsea.

Maar als het kwartet van AZ nog een jaar met elkaar kan samenspelen, dan kunnen ze wellicht wél vertrekken met een landstitel op zak. En dat lijkt komend seizoen zeker mogelijk. Concurrenten Ajax, PSV en Feyenoord hebben namelijk ogenschijnlijk alle drie een langere aanloop nodig om tot prestaties te komen. In die periode hebben de Alkmaarders dan de mogelijkheid om een flinke en veilige voorsprong op te bouwen, die voor rust in de kaasstad moet zorgen.

Concurrentie

Neem PSV. De Eindhovenaren ontsloegen op de helft van afgelopen seizoen hoofdtrainer Mark van Bommel door tegenvallende resultaten. Ook interim-trainer Ernest Faber bleek niet in staat om aan de verwachtingen van een topclub te voldoen. Met de kersverse oefenmeester Roger Schmidt hoopt PSV echter snel verandering te bewerkstelligen. Schmidt staat voor avontuurlijk voetbal met veel druk op de tegenstander. Daarbij moet echter wél ingecalculeerd worden dat juist verdedigend afgelopen seizoen de zwaktes naar boven kwamen. Het kan daarom wel een paar maanden duren totdat Schmidt zijn ideale elftal op de been heeft staan. Punten die de club aan het einde van het seizoen mogelijk mist.

Bij Feyenoord overheerst bovenal optimisme over het komende seizoen, veelal betrekking op het aanblijven van hoofdtrainer Dick Advocaat en beste speler Steven Berghuis. De ervaren trainer nam afgelopen voetbaljaar het stokje over van de vertrokken Jaap Stam, en was in meer in staat dan waar menig Feyenoord-supporter ook maar op durfde te hopen. Met realistisch voetbal kroop Feyenoord langzaam richting de top van de Eredivisie. Of de club komend jaar opnieuw kan aanhaken bij AZ, Ajax en PSV, is echter de vraag. Door het coronavirus is ook de Kuip, zeker voor een half jaar, nauwelijks gevuld. Gezongen mag er evenmin, waardoor de Feyenoord-spelers niet hoeven te rekenen op de twaalfde man. En dat kan dan weer een hoop doen aan het hoge percentage thuiszeges van de Rotterdammers.

En dan Ajax, op het eerste gezicht de grootste concurrent van AZ. De Amsterdammers hadden afgelopen jaar een straatlengte voorsprong op de achtervolgers, maar speelden na de winterstop een reeks mindere duels. Het avontuurlijke, technische spel van het team van hoofdtrainer Erik ten Hag maakte plaats voor onzekere aanvallen zonder enige vorm van creativiteit. Komend seizoen begint ook Ajax weer met een frisse start, maar waarschijnlijk wél zonder enkele sleutelspelers. Sleutelspelers André Onana, Nicolás Tagliafico, Sergino Dest en Donny van de Beek staan in de belangstelling van internationale topclubs en zullen niet eenvoudig kunnen worden opgevangen. Het bouwen aan een nieuw basiselftal kan in Amsterdam zomaar eens voor een tijdelijk instabiel elftal zorgen. Iets waar AZ van kan profiteren.


Titelstrijd

Mocht AZ in staat zijn om het superkwartet komend seizoen bij de club te behouden, dan heerst bij AZ juist dezelfde rust als afgelopen seizoen. Met het behoud van hoofdtrainer Arne Slot weten de spelers precies wat de trainer van zijn elftal verwacht en wat de individuele rollen zullen worden. Niets is fijner voor een team dan duidelijkheid en rechtlijnigheid, onzekerheid kan daarbij worden ontweken. Als de IBS-voorhoede in staat is om de fitheid en vorm van het seizoen 2019-2020 mee te nemen, en Koopmeiners zijn vastberadenheid behoudt en sturing blijft geven, dan lijkt een derde landstitel in de clubgeschiedenis een kwestie van tijd. Aanvallen!

Wordt AZ komend seizoen kampioen?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
549+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
13+
Sluw Real Madrid onttroont beter Man City na strafschoppen
23:17
172+
Van der Gijp velt vernietigend oordeel over Frenkie de Jong
22:50
34+
Bayern houdt hoop op prijs en haalt halve finale CL ten koste van Arsenal
22:23
73+
Feyenoord-revelatie voelde geen extra druk bij ‘leuke test’
21:56
98+
Scoutende Janssen verrast: ‘We kijken zelfs op dat niveau’
21:40
1252+
‘Erling Haaland maakt transfer van 175 miljoen’
21:19
177+
‘Ajax gaat op Spaanse toer: transferstrijd met Real Madrid’
20:54
92+
“Wij wonnen veel prijzen, maar dit Feyenoord is voetballend nóg beter”
20:29
214+
Tadic heeft slecht nieuws voor Ajax- en Twente-fans: “Dit zijn de beste”
20:03
23+
Dit zijn de opstellingen van de twee Champions League-krakers woensdagavond
19:39
104+
Hazard doet boekje open: “Vroeg aan ploeggenoten mij de bal niet te geven”
19:16
63+
Van Mosselveld nieuwe algemeen directeur van FC Groningen
19:00
396+
Joey Veerman naar Real Madrid | Stalen Snor #54
18:49
8346+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:30
3169+
’80 miljoen voor Ajax, 68 miljoen voor PSV’
18:24
1081+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
737+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
17:32
578+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
17:18
340+
‘Frenkie de Jong-transfer na schande’
17:15
215+
‘Arsenal: 70 miljoen voor Oranje-speler’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie