Vernietigende column Dijkshoorn over Cillessen: “Het ligt aan zijn uiterlijk”

Foto: Vernietigende column Dijkshoorn over Cillessen: “Het ligt aan zijn uiterlijk”

Het eerste seizoen van Jasper Cillessen bij Valencia verloopt niet bepaald soepel. De ploeg eindigde teleurstelling op de negende plaats in LaLiga en de Nederlandse doelman verloor een aantal keer zijn plaats onder lat. Nico Dijkshoorn heeft zo zijn eigen kijk op de Oranje-keeper en heeft een opvallende verklaring van de tegenvallende prestaties.

“Als sport voor een groot gedeelte lijden en opoffering is, dan is Jasper Cillessen de nieuwe Jezus”, opent Dijkshoorn in zijn column in de Voetbal International. “Zo ziet het er ook uit, alsof hij vlak voor de wedstrijd op een klein houten kruis is gespijkerd. Jasper kijkt altijd alsof hij net midden in de nacht, op zoek naar zijn mobiele telefoon, op een blokje lego is gaan staan. Zo ken ik hem al jaren, als iemand die niet voor zijn lol op deze planeet is. Even 85 jaar leven en dan snel naar het hiernamaals. Kijken of ze daar misschien nog een chagrijnige keeper nodig hebben.”

Cillessen zat van de laatste vier wedstrijden van Valencia drie keer op de bank. “Het is, en dat verbaast mij dus helemaal niet, weer eens doffe ellende rond Jasper”, stelt Dijkshoorn. “Valencia zette hem een wedstrijd lang op de bank en liet hem daarna opeens weer een wedstrijd spelen. Dan weet je genoeg: bij Valencia zijn ze er inmiddels ook achter dat Cillessen altijd met doodsangst duikt. Iedere redding van Cillessen, daar kleeft de eventuele mislukking al aan vast. Het ziet eruit als keepen terwijl je liever thuis het vriesvak van je koelkast ontdooit.”

De columnist heeft een opvallende verklaring voor de malheur van Cillessen. “Ik kom hier met een gewaagde stelling: het ligt aan zijn gezicht. Bijna niemand durft het te zeggen, want je moet mensen nooit op hun uiterlijk beoordelen, maar ik weet als ervaringsdeskundige dat de vorm van je kop, de manier waarop je lacht en de uitbundigheid waarmee het haar uit je schedel groeit, een grote rol speelt in het dagelijks leven en misschien wel een essentiële rol in de voetballerij.”

“De carrière van Jasper Cillessen wordt voor een groot gedeelte bepaald door uiterlijk. Eigenlijk zit alles tegen. Zijn lichaamstaal is niet goed. Een prachtige redding ziet er bij Cillessen, door de manier waarop hij kijkt, altijd uit als een wonderbaarlijke ontsnapping aan een mislukking. De handschoenen van Cillessen passen niet bij zijn armen. Jasper lijkt permanent op een kindertekening. Twee lijntjes uit de romp en dan een paar enorme harken als vingers.

“Maar het allerbelangrijkste mankement is zijn gelaatsuitdrukking”, meent Dijkshoorn, die benadrukt dat Cillessen er zelf niets aan kan doen. “Ik zoek het juiste woord. Verongelijkt. Dat is het. Cillessen kijkt altijd verongelijkt. Hij is dat niet, maar zo staat zijn gezicht. Zo is hij geboren. Jasper was drie minuten oud en toen moet hij eruit hebben gezien als iemand die liever nog zeven jaar in die buik was blijven zweven. Ook tijdens ieder interview kijkt Jasper Cillessen verongelijkt. Op zijn hoede. Bang. Aarzelend. Dat voelt hij allemaal niet, maar dat is helaas zijn gezicht.”

Eens met Dijkshoorn over de uitstraling van Cillessen?

  • Ja hoor
  • Nee dat niet
1019+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:25
0+
“NEC gaat het Feyenoord moeilijk maken”
14:09
16+
‘Zidane keert terug als hoofdtrainer’
14:00
40+
Keert Van Gaal bij Ajax terug als hoofdtrainer?
13:45
15+
‘Drama voor Memphis Depay bij Atlético Madrid’
13:26
54+
‘Deense huurling vertrekt definitief bij Ajax’
13:10
69+
‘Ajax hengelt naar jeugdspeler FC Emmen’
13:00
16+
NEC-helden geven tips voor de bekerfinale | SN Meet Zomer & Leiwakabessy
12:41
50+
Chelsea neemt afscheid van Nederlands talent
12:29
109+
Opbloeiende Brobbey benoemt ‘grote droom’
12:17
193+
Jan Smit oordeelt snoeihard over FC Volendam
12:00
91+
Slot verdedigt: Giménez drastisch achteruit na winterstop
11:47
0+
Voorbeschouwing: kan NEC verrassen en de bekerfinale winnen of pakt Feyenoord de veertiende cup?
11:45
42+
Sierd de Vos onthult ‘bijzondere’ droomgast
11:30
10+
Dumfries als voorbeeld: “Daar kijk ik wel naar op”
11:15
80+
‘Nagelsmann heeft groot nieuws voor Bayern München’
10:59
178+
Italiaanse media lyrisch over Oranje-tweetal: “Overweldigde iedereen”
10:45
37+
NEC kruipt uit dal: “Leek geen einde aan de ellende te komen”
10:29
131+
‘Vandaag Inside-gasten vluchten door achteruitgang’
10:15
703+
‘Megamiljoenendeal voor Brian Brobbey’
10:00
516+
Vermoedelijke opstelling NEC in bekerfinale tegen Feyenoord: opluchting in Nijmegen
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie