Van Basten haalt uit over handsregel: “Het slaat nergens op”

Foto: Van Basten haalt uit over handsregel: “Het slaat nergens op”

Atalanta Bergamo speelde in het voorbije weekend een geweldige wedstrijd tegen Juventus en kwam twee keer op voorsprong, maar door zeer ongelukkige handsballen kregen Marten de Roon en co liefst twee strafschoppen tegen, die beide benut werden door Cristiano Ronaldo.

Hoofdschuddend zag Marco van Basten het gebeuren, want de voormalige sterspeler van AC Milan is van mening dat het helemaal misgaat met ‘hands’. In het Algemeen Dagblad zegt hij: “Ik zeg al jaren dat het al zou schelen als het criterium is of de verdedigende partij voordeel heeft van de situatie, ongeacht wel of geen opzet. Laat dát ‘voordeel of niet’ de maatstaf zijn, dan wordt het al duidelijker. Nu moet een scheidsrechter beoordelen of er sprake is van een zogenaamd ‘onnatuurlijke’ beweging. Wat een onzin. Behalve wanneer je expres hands maakt, is een voetbalbeweging altijd natuurlijk.”

De oud-voetballer vervolgt: “Daarnaast zouden we af moeten van het automatisme dat hands in het strafschopgebied áltijd een penalty is. Waarom kan een scheidsrechter bij een onschuldig blok, zoals in het geval van De Roon tegen Juventus, niet gewoon een indirecte vrije trap geven? Of bij een handsbal uit een voorzet vanaf de achterlijn? Een penalty is dan vaak een veel te zware straf. Het slaat nergens op, want je geeft gewoon doelpunten weg: pakweg tachtig procent van de strafschoppen is een goal.”

Ben jij het met Van Basten eens?

  • Ik wel
  • Ik niet
154+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie