Probleem voor Eredivisie-top: “Die krijg je dus nooit mee”

Foto: Probleem voor Eredivisie-top: “Die krijg je dus nooit mee”

De topclubs van Nederland en België denken serieus na over de invoering van de BeNeLiga. Er zijn echter nog veel vragen en volgens Pieter Nieuwenhuis, directeur van het adviesbureau Hypercube, dreigt het plan op de huidige manier te mislukken.

Op dit moment is vooral nog veel onduidelijk. “De BeNeLiga in deze vorm gaat er nooit komen”, stelt Nieuwenhuis in gesprek met Voetbal International. “Allereerst is dit model volledig uitgedacht voor de grote clubs, zij die uiteindelijk in deze elitecompetitie terechtkomen. Maar wat doe je met clubs uit het rechterrijtje die de boot missen?” Het spelen tegen de topclubs is voor die clubs immers financieel van groot belang.

“In deze vorm valt dat weg. Je kan ze niet structureel compenseren. De clubs die buiten de boot vallen, krijg je in mijn optiek dus nooit mee”, aldus Nieuwenhuis. “Overigens vind ik die 375 miljoen euro erg enthousiast begroot. Dat kan alleen als we in Nederland massaal gaan kijken naar Anderlecht tegen Club Brugge. Als laatste heb je een serieus probleem met je Europese tickets.”

De Hypercube-directeur vervolgt: “Er is mij verteld dat ze bij de nieuwe opzet uitgaan van maximaal zeven Europese tickets. Ik vraag me al sterk af of de UEFA daarmee akkoord gaat. Maar stel, het is zeven. Grote clubs als Ajax en Club Brugge pakken er altijd eentje en dan gaan er nog twee naar de bekerwinnaars. Dan hou je drie tickets over voor de andere clubs, anderhalf per land. Clubs als PSV en Feyenoord hebben dan een serieus probleem, FC Utrecht of Vitesse haalt zelden tot nooit nog Europees voetbal. Beter is dat je op zoek gaat naar een UEFA-proof model.”

Eens?

  • Ja
  • Nee
176+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie