‘AZ frustreert Ajax en KNVB met potentiële bom’

Foto: ‘AZ frustreert Ajax en KNVB met potentiële bom’

AZ is geenszins van plan om de strijd op te geven. De Alkmaarders vinden nog steeds dat zij recht hebben op het beste Champions League-ticket en overwegen nu zelfs naar het sporttribunaal CAS te stappen.

De Volkskrant schrijft: “Bij AZ is de onvrede over de afloop van het seizoen zo groot dat het een beroep bij het in Zwitserland gevestigde sporttribunaal CAS niet uitsluit. De Alkmaarse club meent recht te hebben op het startbewijs voor de Champions League. De KNVB heeft dat toegewezen aan Ajax na de door corona afgebroken competitie. Rechtstreekse deelname aan het toptoernooi levert pakweg 35 miljoen euro op.”

AZ moet als nummer twee een tweetal voorronden zien te overleven. Karim Aachboun, tot voor kort juridisch adviseur van de club, stelt dat er ‘objectief en aantoonbaar gelogen’ is door KNVB-directeur Eric Gudde. AZ meent dat de KNVB ten onrechte de reguliere ranglijst heeft gebruikt voor het toewijzen van Europese tickets en stelt dat het op basis van ‘objectiviteit, transparantie en non-discriminatie’ eerlijker is om onderling resultaat te gebruiken.

Op 3 augustus neemt de UEFA een beslissing over de Europese tickets. AZ overweegt bij een onbevredigende uitspraak naar het CAS te stappen voor een spoedprocedure, iets wat volgens woordvoerder Katy Hogg van het sporttribunaal in enkele uren al een uitspraak kan opleveren. Aachboun: “Nederland is op het verkeerde been gezet, omdat in de media het beeld verscheen dat AZ oeroude spelregels wil veranderen en opeens het onderling resultaat wil laten tellen. Zo simpel ligt dat niet.”

Daar voegt hij aan toe: “Gudde heeft gelogen tegen de Uefa en het voetbalpubliek, althans, Gudde heeft de Uefa verkeerd voorgelicht. (…) Onderling resultaat is objectiever dan doelsaldo, vinden wij. Maar in plaats van die Uefa-richtlijnen te volgen, valt de KNVB terug op doelsaldo, uit artikel 17 van het reglement. Dat deugt niet. Gudde is hierdoor ongeloofwaardig als KNVB-directeur.”

Begrijp je AZ?

  • Ja
  • Nee
4037+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie