‘Johan Derksen is definitief omgevallen’

Foto: ‘Johan Derksen is definitief omgevallen’

Natascha Harlequin en Dries Boussatta waren de echte helden van Veronica Inside, tijdens de aflevering die volledig in het teken stond van het racisme-debat. Dat vindt columnist en hoogleraar politieke theorie Meindert Fennema althans.

“De heren van Veronica Inside werden ongemakkelijk bij het zien van een vrouw aan tafel: dat waren ze niet gewend in de kantine van voetbalclub ‘De Hollandse Hufters’”, merkt Fennema als eerst op. “Harlequin tilde het programma bijna in haar eentje naar een hoger niveau. Maar Dries Boussatta droeg daar ook aan bij. Diens positie was nog moeilijker dan die van haar. Harlequin is niet alleen een zwarte vrouw, maar ook succesvol strafadvocaat. Zij is gewend om te gaan met zware jongens.”

“Boussatta is een voetballer die de Oranje-boycot van het programma doorbrak. Anders dan zijn tafelgenoten had hij bovendien weinig TV-ervaring. Boussata oogde ook het meest gespannen. Maar in het debat met Derksen over Marokkaanse spelers die voor het Marokkaanse elftal kiezen, was hij vlijmscherp. Boussatta paste de redenering van Derksen (‘wij hebben ze een dure opleiding gegeven en dan horen ze voor Nederland te kiezen’) toe op Nederlandse trainers die naar het buitenland gaan”, vervolgt Fennema zijn relaas.

“Ondanks het feit dat Derksen een thuiswedstrijd speelde en Boussatta voortdurend onderbrak, hield Boussatta niet alleen stand maar hij bracht Derksen aan het wankelen.” De pijnlijke uitzending betekent dan ook ‘definitief de val van mediaheld Johan Derksen’, stelt de columnist verder. “De man die vijftig jaar lang uitgedeeld heeft, blijkt niet te kunnen incasseren. Wij zijn getuige van de val van een mediaheld. De val van Derksen roept bij sommigen mededogen op.”

“Zihni Özdil schrijft op 27 juni in zijn column: ‘Juist daarom neem ik het op voor Johan Derksen. Zeventien jaar lang zagen publiek noch adverteerders een probleem in zijn typisch Nederlandse manier van uitdelen. Integendeel. Nederland speelde zijn naarste karaktertrek in volle glorie uit – en Derksen was het instrument.’ Een schitterende column, maar ook Özdil ziet niet dat in dit televisie drama een zwarte advocate en een Marokkaanse voetballer, die ‘zevende keus’ waren, de echte helden zijn.”

Eens met Fennema?

  • Ja
  • Nee..
13055+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:31
5+
Bosz beoordeelt Schouten en Veerman in Oranje
14:09
12+
Xabi Alonso blijft Bayer Leverkusen trouw
14:00
34+
Meestervoorspelling Der Klassiker: Bayern kampioen? | Match of the Weekend
13:50
85+
‘Weghorst keert terug naar de Eredivisie’
13:32
76+
‘AZ rigoureus en wijst basisklant naar de uitgang’
13:16
101+
Bosz komt in aanloop naar NEC-uit met blessurenieuws
12:48
155+
“Dest kan balans in kleedkamer verstoren”
12:28
221+
Tom Egbers keert terug bij de NOS
12:17
102+
‘Kökcü neemt bij Benfica belangrijk besluit’
12:00
83+
Van ‘t Schip begint bij Ajax aan eindexamen
11:57
65+
Leicester-coach ontslagen wegens relatie met speelster: ‘Dit is niet gezond’
11:52
159+
NEC-supporters furieus na Vitesse-besluit: “Zware competitievervalsing”
11:37
28+
‘Rolmodel’ Henderson oogst lof: “Heb heel goede band met hem”
11:28
16+
5 Nederlanders bereiken halve finale Champions League
11:22
393+
Heeft Ajax nieuwe Frenkie de Jong?
11:07
46+
Oud-Vitessenaar uit zorgen: “Hoort niet zo laag te spelen”
10:50
62+
EK-bierwaarschuwing: “1 april-grap?”
10:35
1203+
‘Alfred Schreuder blokkeert Ajax-overgang’
10:20
252+
‘Ajax-zomertransfer: 27 miljoen’
10:17
121+
Smakelijke FC Utrecht-onthulling over Ten Hag: “Iedereen werd gek van hem”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie