Napoli klopt Juventus na strafschoppen en verovert Italiaanse beker

Napoli heeft voor de zesde keer in haar geschiedenis de Coppa Italia gewonnen. De finale tegen Juventus eindigde in 0-0, waarna de huidige nummer zes van de Serie A de penalty’s beter nam dan de Oude Dame. Arek Milik scoorde in de reeks de laatste strafschop.

Matthijs de Ligt stond opnieuw aan de aftrap bij de favoriet voor de beker. De Oranje-international hoopte zijn eerste triomf in Italië te kunnen vieren. Bij een combinatie tussen Paulo Dybala en Cristiano Ronaldo was het in de zesde minuut al bijna raak voor de ploeg van Maurizio Sarri. Dybala bracht Ronaldo in stelling en het schot van de Portugees werd goed gepakt door Napoli-doelman Alex Meret. Gianluigi Buffon moest aan de andere kant vaker handelend optreden bij doelpogingen. De legendarische keeper zag de bal bij een vrije trap van Lorenzo Insigne tegen de buitenkant van de paal gaan, waarbij niet duidelijk was of Buffon dat schot bewust liet gaan, hij zat in ieder geval erg in de buurt. Even later voorkwam hij de openingsgoal van Diego Demme, die door de Juventus-defensie was geslalomd.

Napoli hield goed stand tegen Juventus en deed in de kansenverhouding ook na rust niet veel onder voor de Serie A-koploper. De Napolitanen waren in de 72ste minuut gevaarlijk via de voor Mertens ingevallen Arek Milik. Na een fraai overstapje van Matteo Politano had de ex-Ajacied een vrije schietkans. Hij had meer tijd dan hij dacht en knalde te wild met rechts hoog over. Politano kopte even later bij een goede mogelijkheid de bal in de handen van Buffon. Laatstgenoemde vertolkte in de extra tijd een heldenrol. Eerst stopte Buffon een kopbal van Nikola Maksimovic uit een corner en bij de rebound hield hij Elif Elmas op wonderbaarlijke wijze van scoren, waardoor het 0-0 bleef.

Vanwege de beperkte voorbereiding door het coronavirus was al besloten dat er direct een strafschoppenreeks zou volgen als het gelijk zou staan na reguliere speeltijd. In de penaltyserie miste Dybala direct namens Juventus en Danilo miste de tweede penalty bij Juventus ook. Napoli maakte geen fout en Milik nam zijn verantwoordelijkheid op het beslissende moment, hij zorgde voor de bevrijdende treffer in de strafschoppenreeks.