LEESTIP: De bal rolt weer in Spanje: alles over de slotfase van LaLiga!

Foto: LEESTIP: De bal rolt weer in Spanje: alles over de slotfase van LaLiga!

Ook het voetbal in Spanje is na een onderbreking van ruim drie maanden weer terug! LaLiga is dit seizoen misschien wel de spannendste onder de grote Europese competities. Zo moet er in de laatste elf speelrondes worden bepaald of de titel naar Barcelona of Madrid gaat. Ook in de strijd om de Europese tickets én degradatie is de spanning om te snijden. SoccerNews blikt vooruit op de slotfase. Vamos!

De titelstrijd

Ook dit seizoen gaat het landskampioenschap van Spanje of naar FC Barcelona of naar Real Madrid. In de afgelopen jaren bemoeide Atlético Madrid zich nog wel eens met de strijd, maar zij blijven deze jaargang op gepaste afstand. Na 27 speelrondes staat Barça bovenaan met 58 punten, terwijl De Koninklijke volgt op twee punten. Het doelsaldo van beide clubs is vergelijkbaar, maar in Spanje telt bij een gelijke stand het onderling resultaat. Met het 0-0 gelijkspel in Camp Nou en de 2-0 thuiszege van Real in het Santiago Bernabéu zijn de hoofdstedelingen hier in het voordeel.

Hoe beide clubs uit de ruim drie maanden durende onderbreking komen is moeilijk te voorspellen. Welke spelers blijken het fitst? Welke ploeg mist de steun van het thuispubliek het meest? Het zijn vragen die in de komende weken beantwoord gaan worden. Beide grootmachten beschikken bij de herstart wel over een ‘joker’. Bij Real gaat deze eer naar Eden Hazard. De aankoop van honderd miljoen euro liet in zijn eerste maanden als Galactico zelden zijn klasse zien. De Belgische aanvaller kampte met verschillende blessures, waardoor er nog maar erg weinig van zijn flinke transfersom is waargemaakt. De 29-jarige Rode Duivel hoopt in de laatste elf LaLiga-duels alsnog zijn stempel te kunnen drukken.


In Barcelona bood de coronabreak uitkomst voor Luis Suárez. De Uruguayaanse topaanvaller ging begin van het jaar onder het mes door een zware kwetsuur aan de rechterknie. Door de stop kon hij rustig revalideren en toewerken naar de hervatting. Zo zijn in één klap de aanvallende problemen van de Blaugrana opgelost, want naast Lionel Messi voldeden zijn offensieve ploeggenoten niet of nauwelijks. Antoine Griezmann lijkt het beoogde tiki-taka voetbal (nog) niet helemaal in de vingers te hebben, terwijl de peperdure Ousmane Dembélé vooral met blessureleed aan de kant staat. Het Deense noodverband Martin Braithwaite mag zich vooral gelukkig prijzen dat hij ieder geval drie keer het Barcelona-shirt heeft mogen dragen.

In aanvallend opzicht valt ook de Madrileense formatie dit seizoen erg tegen. Zo scoorde het tot nu toe slechts 49 keer in de competitie. De veertien treffers van Benzema is nog een aardig aantal, maar dat uitgerekend verdediger Sergio Ramos tweede staat op de topscorerslijst (5 goals) moet trainer Zinedine Zidane zorgen baren. Na Benzema wist geen enkele aanvaller meer dan twee keer het net te vinden, terwijl het vertrouwde middenveld Toni Kroos – Casemiro – Luka Modric ook niet uitblinkt in offensieve kwaliteiten. Mede hierdoor is de druk op een sterke entree van Hazard nog groter. Daarentegen moet ook gezegd worden dat het verdedigend er wel prima uitziet. Met slechts negentien tegengoals is de club voor het eerst in lange tijd op weg om de minst gepasseerde defensie van Spanje af te leveren.

Helaas spelen de rivalen niet meer tegen elkaar in de slotfase van de titelstrijd. Real heeft ook de stadsderby’s tegen Atlético dit seizoen al achter de rug. Dat betekent niet dat er geen interessante wedstrijden aanstaande zijn; volgende week wachten namelijk een aantal krakers die al beslissend kunnen zijn. Zo gaat Barcelona vrijdag 19 juni op bezoek bij Sevilla, na de twee giganten momenteel de sterkst presterende club in Spanje. Ook de club in het maagdelijke wit kan in die dagen flink aan de bak. Donderdag 18 juni ontvangt het Valencia, terwijl de ploeg drie dagen later afreist naar het Baskenland voor een ontmoeting met Real Sociedad. De resultaten tegen deze subtoppers kunnen wel eens bepaald worden in de zinderende strijd, waarin Barça voor de vijfde keer in de laatste zes jaar de titel kan pakken. De aartsrivaal uit Madrid wil dit voorkomen en voor het eerst sinds 2017 weer het landskampioenschap vieren.


Europese tickets

De strijd achter Barcelona en Real Madrid is minstens even spannend. Het Sevilla van Luuk de Jong kwam goed uit de lange break door in de derby Betis met 2-0 te verslaan. Hierdoor steeg de ploeg naar 50 punten (na 28 wedstrijden) en zit het nog iets steviger in het zadel voor een Champions League-ticket. Een plaats in het miljardenbal van volgend seizoen is weggelegd voor vier Spaanse teams. Het verrassende Real Sociedad kan het gat terugbrengen naar één punt als het dit weekend wint van Athletic Bilbao, in ook al een beladen derby. Aan de hand van Martin Ödegaard, die het volgend seizoen eindelijk mag laten zien bij Real Madrid, kan ook voormalig Eredivisie-aanvaller Alexander Isak uitblinken. 

Getafe en Valencia, twee clubs waarvan Ajacieden dit seizoen nog badend in het zweet van wakker worden, bewezen zichzelf een slechte dienst bij de hervatting van LaLiga. Nummer vijf Getafe ging met 2-1 onderuit bij de verrassend sterke promovendus Granada. Valencia leek in de slotfase ternauwernood te winnen van Levante, maar de bezoekers kwamen alsnog langszij (1-1). Een bittere pil voor Jasper Cillessen en zijn ploeggenoten, die hierdoor de aansluiting met de top-6 – en dus Europees voetbal – wat kwijtraken. Mocht de club uit de sinaasappelstad op plaats zeven eindigen is er echter nog steeds hoop op een Europees ticket: dan moet Getafe in de bekerfinale Athletic verslaan.

Daartussen staat nog Atlético Madrid, dat teleurstellend presteert in de competitie. In Europa gaat het een stuk beter en schakelde de vechtmachine van Diego Simeone nog knap titelhouder Liverpool uit. Los Rojiblancos bezetten momenteel plaats zes in LaLiga, het gat met de concurrentie is echter zeer klein. Atléti heeft 45 punten na 27 duels en kan bij een zege over Getafe heen. Het gat naar nummer vier Sociedad bedraagt slechts één punt. In het eerste seizoen van wonderkind João Félix, die voor liefst 126 miljoen overkwam van Benfica, zien we af en toe een glimp van zijn klasse, maar het publiek verwacht meer. In de slotfase van de competitie zou hij wel eens het verschil kunnen maken in jacht op plaatsing voor de Champions League.


Degradatie

Uiteraard gaat de meeste aandacht uit naar de grote ploegen bovenin, maar ook in de staart van de competitie is het ongekend spannend. De onderste drie clubs zullen afdalen naar de Segunda Divisíon. Voor Espanyol wordt het een zware kluif om zich nog veilig te spelen: met 20 punten bungelen de Catalanen onderaan. Mochten ze nog een Hitchcock-achtige comeback willen maken zullen er in de komende weken minimaal twee á drie zeges geboekt moeten worden. 

De nummers 19 en 18, Leganés en Real Malloca, zitten eveneens in degradatiezorgen. Door de kleine verschillen weten zij dat bij een goede reeks de daling naar het tweede niveau nog voorkomen kan worden. Zij staan op respectievelijk 23 en 25 punten. Net boven de streep hebben Celta de Vigo en Eibar 26 en 27 punten. Met 29 punten is Real Vallodolid, vijftiende van de ranglijst, ook nog niet veilig. Oftewel: ook onderin zal het een ongekend hete strijd worden.

Ranglijst LaLiga: (op 13/06 14.00u)

1 Barcelona 27 – 58

2 Real Madrid 27 – 56


3 Sevilla 28 – 50


4 Real Sociedad 27 – 46


5 Getafe CF 28 – -46


6 Atlético Madrid 27 – 45


7 Valencia CF 28 – 43


8 Granada CF 28 – 41


9 Villarreal CF 27 – 38


10 Athletic Club 27 – 37

11 Osasuna 27 – 34

12 Levante 28 – 34


13 Real Betis 28 – 33


14 Deportivo Alavés 27 – 32


15 Real Valladolid 27 – 29


16 SD Eibar 27 – 27


17 Celta de Vigo 27 – 26


18 Real Mallorca 27 – 25


19 CD Leganés 27 – 23


20 Espanyol 27 – 20

Wie gaat er kampioen worden?

  • FC Barcelona
  • Real Madrid
21+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
51+
Bayern München trekt grens: “Kan niet wachten tot Sint-juttemis”
23:29
130+
‘Ajax had Henderson helemaal niet nodig’
23:14
46+
‘Ten Hag richt pijlen op centrumspits Real Madrid’
22:48
18+
Oranje-international moet geduld hebben voor rentree
22:32
414+
‘Groot Noa Lang-nieuws bij PSV’
22:15
53+
Clubicoon Bayern München spreekt zich uit: “Onmogelijk”
21:46
212+
‘FC Utrecht neemt rigoureus besluit’
21:27
422+
Toptalent kiest voor Ajax: “Geweldig”
21:16
197+
‘Bayern München verrast met nieuwe hoofdtrainer’
20:47
400+
Derksen vreest voor ‘lachwekkend’ besluit Ajax
20:30
122+
‘Xavi blijft bij Barcelona’
20:13
95+
Advocaat laat grote droom uitkomen: “Mega blij”
19:45
443+
‘Feyenoord sluit miljoenendeal met Qatarees bedrijf’
19:29
257+
Henk Spaan haalt keihard uit naar Koeman
19:14
211+
Schouten onthult geheim: “Ik zal dat niet snel doen”
18:52
563+
‘Ajax gaat voor voormalig PSV-target van 15 miljoen’
18:31
60+
Gedrag Vinícius blijft kritiek opleveren: “Mensen proberen je op te naaien”
18:20
97+
Joey Kooij, doe niet zo BAZIG! | Raad van Aad #39
18:10
38+
Excelsior-doelman stopt op 29-jarige leeftijd en richt zich op trainersvak
17:50
111+
Oosting baalt van situatie ‘absolute teamplayer’ Brenet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie