Sportpsycholoog over duels zonder fans: “Verwacht grote verschuivingen”

Foto: Sportpsycholoog over duels zonder fans: “Verwacht grote verschuivingen”

In het betaald voetbal is thuisvoordeel geen ongewoon fenomeen. Bij een club als FC Emmen was het verschil tussen thuis en uit afgelopen seizoen wel erg groot (29 om drie punten) en dus is de grote vraag wat de gevolgen zijn voor een seizoen zonder publiek.

Sinds 2010 pakten Eredivisie-club zestig procent van het puntentotaal in eigen huis. In de Bundesliga was dat verschil er ook, maar na de competitiehervatting zonder fans is dat juist andersom. “Het is nog te vroeg om er conclusies aan te verbinden”, vertelt sportpsycholoog Paul van Zwam aan het NRC. “Wel verwacht ik grote verschuivingen. Voor een wedstrijd voelen spelers spanning, waardoor ze stresshormonen zoals adrenaline aanmaken.”

“Door de steun van het eigen publiek zetten ze die spanning om in iets positiefs. De hartslag gaat omhoog, spieren nemen makkelijker brandstof op en de ademhaling verbetert, waardoor spelers sterker en sneller worden en beter kunnen presteren. Zonder supporters is er van dit proces geen sprake”, aldus Van Zwam, die voor clubs als Ajax, Feyenoord en Chelsea werkte.

Emmen-aanvaller Michael de Leeuw is duidelijk: “De ploegen onderin, die het moeten hebben van knokken, hebben die adrenalinestoot van het publiek het hardst nodig. Dat geldt minder voor goed voetballende teams.” Jordens Peters van Willem II hoopt dat er oefenduels in de stadions gespeeld worden. “Dan is het bij de start van de competitie geen item meer.”

Gaat de impact op het spelverloop groot blijken?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
141+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie