“Ik kon als 19-jarige ook naar Real, maar koos voor Ajax en mijn familie”

Foto: “Ik kon als 19-jarige ook naar Real, maar koos voor Ajax en mijn familie”

De pas 17-jarige Eduardo Camavinga is nadrukkelijk in beeld om een grote transfer van Stade Rennes naar Real Madrid te maken. Volgens velen komt deze overgang te vroeg, maar Mario Melchiot is het daar niet per mee eens. De rechtsback van weleer denkt dat alleen de Franse verdediger kan aanvoelen of dit het juiste moment is voor de move.

Toen Melchiot als tiener in de jeugd van Ajax bivakkeerde, had hij ook de kans om naar Real te vertrekken. Hij koos echter om in Amsterdam te blijven, een aantal seizoenen in het eerste elftal te spelen en in 1999 op 22-jarige leeftijd naar Chelsea te verkassen. “Toen ik Ajax verliet, zeiden mensen dat het te vroeg voor me was en dat ik in Nederland moest blijven. Maar als speler moet je gewoon doen wat goed voor jezelf voelt, je moet niet naar anderen luisteren”, zegt Melchiot in gesprek met Goal.

“Als je niet het gevoel hebt dat het de juiste stap is, dan moet je blijven waar je bent. Je moet altijd naar je ontwikkeling kijken”, stelt de oud-internationa. “Het team waar je bij kan aansluiten moet je beter maken, net als dat jij het team beter moet maken. Als die twee dingen niet kloppen, ga dan niet. Dat is het enige wat ik hem mee kan geven. Hij is nog erg jong, maar ik zie dat hij goed is. Hij is erg talentvol. Hij ziet bepaalde dingen, is sterk aan de bal en maakt ook goede dribbels.”

“Maar ik weet niet of Rennes hem (Camavinga) kan behouden”, zegt Melchiot, die ooit ook nog eens seizoen bij de Franse club onder contract stond. “Ik denk dat hij enorm vastberaden is en dat hij zich wil blijven ontwikkelen. Ik denk dat hij snel al naar een volgend niveau kan. Ik had op negentienjarige leeftijd ook de kans om naar Real te gaan, maar ik koos voor Ajax en mijn familie. Mijn familie had mij destijds nodig. Ik nam een gok, want ik wist natuurlijk niet dat Chelsea even later voorbij zou komen.”

“Ik ging op bezoek in Madrid en zag de ploeg trainen. Ze hebben lang met mij gepraat. De deal was al rond en ik hoefde alleen maar te tekenen. Mijn gevoel vertelde mij echter dat ik moest doen wat goed voor mezelf was. Maar als Real goed voelt voor Camavinga, dan moet hij niet naar die critici luisteren. Iedere stap in de voetballerij is risicovol. Maar je moet van jezelf gewoon weten wat je kan presteren. Als hij denkt dat hij geweldige dingen kan bereiken bij Real, dan moet hij ervoor gaan”, sluit Melchiot af.

Verstandige keuzes van Melchiot destijds?

  • Ja, goed om langer bij Ajax te blijven
  • Moeilijk in te schatten
155+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
120+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
58+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
36+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
21+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
317+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
123+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
36+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
179+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
75+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
103+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
516+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
221+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
313+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
1064+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
178+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8633+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1996+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3339+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
683+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
1006+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie