‘Twee Eredivisieclubs worden het hardst geraakt door coronacrash’

Foto: ‘Twee Eredivisieclubs worden het hardst geraakt door coronacrash’

De coronacrisis treft natuurlijk alle Eredivisieclubs, maar FC Groningen en SC Heerenveen zijn het zwaarst worden getroffen door de ‘coronacrash’ op de transfermarkt.

Die conclusie trekt Voetbal International in een artikel waarin het medium de vraag opwerpt of de Eredivisie bestand is tegen de krimpende transfereconomie. “VI dook in de jaarverslagen en keek naar dit operationeel resultaat (winst of verlies vóór verrekening van transferinkomsten/uitgaven) van de achttien clubs over de laatste drie jaar. Bij het beoordelen in hoeverre een club bestand is tegen de coronacrash op de transfermarkt, is behalve naar de afhankelijkheid van transferinkomsten in het sluitend krijgen van een begroting ook naar het eigen vermogen gekeken. De genoemde omzet bedraagt in alle gevallen de netto-omzet”, aldus VI.

“De nood is vooral aan de man bij de noordelijke clubs. Niet voor niets besloot FC Groningen al afscheid te nemen van elf medewerkers. De noorderlingen noteerden achtereenvolgens operationele verliezen van 0,5 miljoen euro (2016/17), 1,9 miljoen euro (2017/18) en drie miljoen euro (2018/19). Bij SC Heerenveen zijn de cijfers nog beroerder met operationele verliezen van successievelijk 3,9 miljoen euro (2016/17), 5,8 miljoen euro (2017/18) en 6,1 miljoen euro (2018/19). ‘Door handig te wheelen en dealen op de transfermarkt lukte het Heerenveen net als de buurman vaak om die tekorten dicht te fietsen, maar een basis voor gezonde bedrijfsvoering is de situatie allerminst’, concluderen we”, schrijft VI op de website.

Had jij dit verwacht?

  • Ja, ik wel
  • Nee, ik niet
1320+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie