Feyenoord piept en kraakt: nachtmerrie wordt werkelijkheid

Foto: Feyenoord piept en kraakt: nachtmerrie wordt werkelijkheid

Ongeveer een maandje geleden verlengde oefenmeester Dick Advocaat zijn contract bij Feyenoord. De coach kreeg toezeggingen van de clubleiding: in het nieuwe seizoen zou er een elftal staan dat mee zou kunnen spelen om het kampioenschap. Maar wat is hier van over nu de coronacrisis de voetbalwereld in zijn greep houdt? Bar weinig, zo lijkt het. 

Een paar dagen nadat de handtekeningen op papier waren gezet, zei De Kleine Generaal al: “Voor de coronacrisis heb ik wel om garanties gevraagd. Dat is nu anders geworden. Ondanks dat hebben we grotendeels dezelfde groep als vorig jaar. Die hebben het heel behoorlijk gedaan, mag je wel zeggen. Het is nu mei, dus we hebben nog wel even de tijd om te kijken hoe we de groep kunnen versterken.” We schrijven nu echter één maand later en van ‘de groep versterken’ is niet zoveel meer over. Feyenoord mag eigenlijk al blij zijn als het de huidige selectie bij elkaar weet te houden. 

Leroy Fer 

Een van de spelers met een aflopend contract in De Kuip is Leroy Fer. Technisch directeur Frank Arnesen wil de middenvelder maar al te graag voor de club behouden, maar het is de grote vraag of Feyenoord het salaris dat de controleur wenst te verdienen wel kan betalen. Het afgelopen seizoen leverde Fer in ieder geval 1 miljoen euro aan salaris op, en bij een verlenging zal hij ongetwijfeld genoegen moeten nemen met minder. Het Turkse Besiktas ligt op het vinkentouw en in Istanbul kan de middenvelder (volgens de geruchten in ieder geval) maar liefst 3 miljoen euro per seizoen verdienen. Kun je hem kwalijk nemen dat hij hiervoor openstaat? Wat het antwoord op die vraag ook is, het lijkt er in ieder geval sterk op dat Fer Rotterdam-Zuid gaat verlaten… 


Eric Botteghin 

Ook de verbintenis van Eric Botteghin bij Feyenoord loopt aan het einde van deze maand af. En zijn situatie is eigenlijk wel vergelijkbaar met die van Fer. De Braziliaanse verdediger speelt nu sinds 2015 in De Kuip en het zou niet onlogisch zijn als hij op 32-jarige leeftijd een nieuwe stap wil zetten in zijn voetbalcarrière. Als hij dat nog wil, dan lijkt hij dat in ieder geval deze zomer te moeten doen. Ook Botteghin kan overigens naar de Süper Lig: Antalyaspor wil hem maar wat graag inlijven. Een paar dagen geleden noemde Voetbal International de kans dat de stopper in De Kuip blijft ‘klein’. 


Orkun Kökcü 

Orkun Kökcü is misschien wel de sleutel tot een productieve Feyenoord-transferzomer. De jonge spelmaker is populair op de markt en zou zijn club veel geld op kunnen leveren. Voetbal International schreef gisteren nog: “Technisch directeur Arnesen van Feyenoord staat niet negatief tegenover een transfer van Kökcü. Hij kan het geld gebruiken bij de samenstelling van de nieuwe selectie en daarmee de orde herstellen.” 

De middenvelder, die naar verluidt het recordbedrag van 25 miljoen euro moet kosten, heeft een paar mooie opties: “Arsenal-manager Mikel Arteta kent de speler al jaren, vooral uit de scoutingsrapporten van Manchester City, waar hij assistent was van Pep Guardiola. Arsenal wil onder zijn oud-speler een nieuw en vooral jong en talentvol elftal bouwen en ziet in Kökcü een speler die past in die filosofie. Maar de Londenaren hebben concurrentie. Ramón Rodríguez Verdejo, beter bekend als Monchi, is al een aantal keer in Nederland geweest om met de vertegenwoordigers van Kökcü te praten over een transfer naar Sevilla. Ook Monchi kent Kökcü al jaren.” 


Steven Berghuis 

Een andere speler die Feyenoord van wat financiële armslag kan voorzien, is Steven Berghuis. Een klein jaartje geleden stond de aanvoerder van de Rotterdammers al in de belangstelling van PSV, maar toen besloot hij om zijn contract in De Kuip te verlengen. Daarbij maakte hij wel de afspraak dat de clubleiding niet moeilijk zou doen als hij de kans zou krijgen om promotie te maken op de transfermarkt.
Advocaat vertelde een paar weken geleden over zijn sterspeler: “Hij is daar heel eerlijk in. Hij hoeft niet weg, maar als er iets interessants komt dan gaat hij erover nadenken. En dat snap ik ook.” 

Daar voegde de coach meteen aan toe: “Je moet je altijd afvragen of hij dat ook bij andere ploegen gaat krijgen. Die vrijheid in zijn spel. Dan is het een lust voor het oog om hem te zien spelen. Laten we allemaal hopen dat hij bij Feyenoord blijft.” Er is momenteel geen concrete interesse voor Berghuis, maar wat niet is kan natuurlijk nog komen. 


Bryan Linssen 

Iedereen bij Feyenoord zag in de transfervrije Vitesse-aanvaller Bryan Linssen een goede aanwinst voor het aankomende seizoen, maar de eerste aanbieding die de Rotterdammers neerlegden bij de vleugelspits viel niet echt in goede aarde. Onlangs reageerde hij: “Ik had een eerste gesprek met Arnesen en dat was heel positief. Ik ging daar weg met het idee dat de kans groot was dat ik volgend seizoen bij Feyenoord zou spelen. Maar ik ben op een leeftijd dat het hele plaatje moet kloppen. Feyenoord zou sportief een fantastische stap zijn geweest, maar op mijn 29e moet het ook financieel een stap vooruit zijn. Het is niet zo dat ik een geldwolf ben. Maar als de eerste aanbieding minder is dan die van Vitesse, dan had ik net zo goed hier kunnen blijven. Zoiets doet ook wat met je gevoel.” 

Vervolgens kreeg Linssen nog tot twee keer toe een nieuwe aanbieding van Feyenoord, maar het kwaad was al geschied: de buitenspeler had zijn zinnen al gezet op een mooi avontuur in het buitenland. 


‘Arnesen gaat zwetend zijn eerste transferzomer in’ 

Wat wel duidelijk is, is dat Arnesen niet te benijden is. Doelwit nummer één Linssen komt sowieso niet naar De Kuip, Fer en Botteghin lijken naar Turkije te vertrekken, Berghuis mag naar het buitenland als er een mooie optie voorbijkomt (en als er voldaan wordt aan de vraagprijs van Feyenoord) en Kökcü moet misschien wel verkocht worden om ervoor te zorgen dat de Rotterdammers überhaupt een transferbudget tot hun beschikking krijgen. Van die garanties waar Advocaat om vroeg bij zijn verlenging is dus weinig over, en op dit moment lijkt het er zelfs op dat de spelersgroep van de nummer drie van het voorbije Eredivisie-seizoen eerder verzwakt wordt dan versterkt. En dat zou jammer zijn, want het ging juist de goede kant op met de prestaties van Feyenoord… 

Clubwatcher Mikos Gouka van het Algemeen Dagblad concludeerde vanmorgen al: “Door de erfenis uit het verleden (de torenhoge salarissen die Sjaak Troost en Martin van Geel uitdeelden, red.) en uiteraard ook de gevolgen van de coronacrisis gaat Arnesen zwetend zijn eerste transferzomer in.”

Feyenoord wordt in de zomer…

  • Versterkt
  • Verzwakt
1207+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie