Eredivisie-clubs krijgen belangrijk coronanieuws

Foto: Eredivisie-clubs krijgen belangrijk coronanieuws

In de Bundesliga rolt de bal al weer en de Premier League, Primera División en Serie A volgen binnenkort. De Eredivisie is definitief stopgezet en het nieuwe seizoen begint op 1 september. Maar als de zorgen worden weggenomen, mogen er misschien al weer eerder wedstrijden worden gespeeld.

Edwin Goedhart, manager van het medisch centrum van de KNVB en dokter van het Nederlands elftal, heeft samen met het bedrijf Inmotio (gespecialiseerd in datatracking), liefst 500 wedstrijden geanalyseerd om de gevaren in kaart te brengen. Aan het Algemeen Dagblad vertelt hij: “Als je gaat kijken, dan valt het ontzettend mee hoe vaak bijvoorbeeld een spits en een verdediger écht close contact hebben. En zij zijn dan nog een heel specifiek stel. In algemene zin leert dit onderzoek: in situaties met 50 centimeter afstand zijn koppels gemiddeld slechts 1,5 seconde bij elkaar. Dat is dus niks.”

De conclusie van Goedhart luidt dan ook: “Voetbal is een veilige sport om te doen, ook in coronatijd.” Hij vindt wel dat er vervolgonderzoek gedaan moet worden: “Dit eerste onderzoek zijn we gestart omdat er vragen en onzekerheden waren. Sporters en ouders willen weten: contactmomenten in voetbal en corona, hoe zit dat nou? Ik zeg eerlijk: onze conclusies verrassen mij ook. Je kunt het risico op besmetting nooit helemaal uitsluiten, maar als je thuis blijft als je ziek bent, en goed afstand houdt in de kleedkamer, dan is voetballen op het veld zelf veilig.”

De resultaten gaan nu naar de regering, want die moet overtuigd worden. KNVB-directeur Eric Gudde meldde namelijk al eerder: “Wij zouden graag zien dat de clubs in augustus weer vrij kunnen trainen en oefenwedstrijden kunnen spelen.”

Voetbal veilig?

  • Dat geloof ik graag
  • Ik geloof het niet helemaal…
481+ Votes

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie